Παραδίδεται σήμερα το ισόγειο του κτηρίου 4 του Δικαστηρίου Λευκωσίας

Παραδίδεται σήμερα στις 10.30 το πρωί το ισόγειο του κτηρίου 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Το ισόγειο του κτηρίου έχει επηρεαστεί λιγότερο από την πυρκαγιά και την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρο το κτήριο να τεθεί σε αχρησία από την πρώτη ημέρα και να παρατηρηθούν σοβαρά πρακτικά και λειτουργικά προβλήματα με σοβαρότερο την έλλειψη χώρων για εκδίκαση υποθέσεων.
Όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ έγκυρη δικαστική πηγή, κατά τη σημερινή παράδοση του ισογείου θα πρέπει να δοθεί και το σχετικό πιστοποιητικό ασφάλειας/καταλληλόλητας για ολόκληρο το κτήριο. «Δεν είναι δυνατόν -είναι παράλογο – να μας ζητήσουν να εισέλθουμε στο κτήριο χωρίς να μας δώσουν  πιστοποιητικό καταλληλόλητας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Ο επόμενος όροφος που αναμένεται να παραδοθεί στο πλαίσιο του στόχου που έχει τεθεί για τμηματική παράδοση του κτηρίου είναι ο τρίτος όροφος που επίσης επηρεάστηκε σε μικρότερο βαθμό. Τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές υπέστη ο δεύτερος όροφος του κτηρίου στον οποίο βρίσκεται η αίθουσα που φυλάσσονταν τα τεκμήρια και η αίθουσα όπου κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι που μεταφέρονται από τις φυλακές για εκκρεμούσες υποθέσεις.

Σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, επίσης υπό το καθεστώς ανωνυμίας, έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η παράδοση των κρατητηρίων σε μια περίπου εβδομάδα, προκειμένου να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η εκδίκαση υποθέσεων που είναι προγραμματισμένες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Για το σκοπό αυτό έχει παραχωρηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο μια αίθουσα στην οποία θα συνεδριάζουν τα δύο Μόνιμα Κακουργιοδικεία Λευκωσίας για εκδίκαση ποινικών υποθέσεων.  Να σημειωθεί ότι στο Ανώτατο λειτουργεί και αίθουσα – κελί και συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς υποδίκων και καταδίκων από τις φυλακές.

 

Related Articles

Back to top button