“Δεν φτάνει απλά να καταγγέλλουμε την Τουρκία…”

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου  σε συνέχεια της συνέντευξης του στην Voice Of The Island μιλά για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και για τις σχέσεις του κόμματος με τους Τουρκοκυπριους.

Hatice KERLO

“Δεν φτάνει απλά να καταγγέλλουμε την Τουρκία…. αλλά πρέπει αυτό να μας οδήγηση σε εντατικοποίηση προσπαθειών μας και την συνεχή επικέντρωση μας στην προσπάθεια επανενάρξεις των διαπραγματεύσεων για να λύσουμε το κυπριακό“

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άνοιγμα ενός μέρους τις περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου αποτελεί παραβίαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ακόμα και παραβίαση συμφωνιών που έγιναν αναφορικά με την Αμμοχώστου.Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι οι ενεργείς της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δημιουργεί νέα παράνομα τετελεσμένα και υποσκάπτει τις προσπάθειες τόσο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όσο και για επίτευξη λύσης.

Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι τόσο η Αμμόχωστος όσο και αλλά φαινόμενα παραβιάσεων από μέρους της Τουρκίας αποτελούν φαινομένων και παράγωγόν τις εκκρεμότητες του κυπριακό.

Αυτά θα κάνει η Τουρκία έχει την πολυτέλεια να κάνει αυτά, απλά για να μας περνούν πιο κοντά στην διχοτόμηση. Επόμενος, δεν φτάνει απλά να καταγγέλλουμε την Τουρκία, που πρέπει να την καταγγέλλουμε για αυτές τις ενεργείς, δεν φτάνει να θυμώνουμε και να οργιζόμαστε γιατί αυτές οι ενεργείς υποδαυλίζουν τελικά τις χωριστικές τάσεις και τις διχοτομικές λογικές αλλά πρέπει αυτό να μας οδήγηση σε εντατικοποίηση προσπαθειών μας και την συνεχή επικέντρωση μας στην προσπάθεια επανενάρξεις των διαπραγματεύσεων για να λύσουμεν το κυπριακο.

 “Το ΑΚΕΛ αναπτύσσει την πολιτική της επαναπροσέγγιση που είναι παιδί του ΑΚΕΛ αυτή η πολιτική“

Το ΑΚΕΛ αναπτύσσει την πολιτική της επαναπροσέγγιση που είναι παιδί του ΑΚΕΛ αυτή η πολιτική και για πάρα πολλά χρόνια ήταν μόνον του το ΑΚΕΛ. Μάλιστα κατηγορείτο το ΑΚΕΛ ότι έκανε φιλοτουρκική πολιτική γιατί ακολουθούσε αυτήν την πολιτική της επαναπροσέγγισης. Στην πορεία και άλλα κόμματα τουλάχιστον παραδέχτηκαν την σημασία της πολικής της επαναπροσέγγισης παρόλο που δεν και βλέπουμε κανένα άλλο κόμμα με συνέπεια και συνέχεια όπως το ΑΚΕΛ να κάνει αυτήν την πολιτική επαναπροσέγγιση.

Πολιτική αυτή έχει 2 επίπεδα. Το ένα το επίπεδο είναι το επίπεδο των σχέσεων κόμματα του αριστερού και προοδευτικού χώρου της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το δεύτερο επίπεδο της κοινωνίας των πολίτων. Με οργανώσεις είτε εκπαιδευτικές είτε συνδικαλίστηκες είτε με διάφορες πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται στο τομέα της επαναπροσεγγίσεις της αναπτύξεις σχέσεων μεταξύ των 2 κοινοτήτων με στόχο να πιέζουν και να δημιουργούν και κινητικότητά προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού άλλα και προς την κατεύθυνση οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην προσπάθεια να λύσουμε το κυπριακό.

“Φροντίζουμε μέσα από αυτές τις επαφές να συζητούμε σε μια προσπάθεια να βρίσκομαι κοινή θέσει σε ζητήματα επικαιρότητας αλλά και σε μεγάλα πολιτικά ζητήματα.“

Είναι καλές οι σχέσεις που έχουμε με το  CTP όπως και με το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και την ιδιά ώρα και με μικρότερα κόμματα που κινούνται στο χώρο  της αριστεράς. Φροντίζουμε μέσα από αυτές τις επαφές να συζητούμε σε μια προσπάθεια να βρίσκομαι κοινή θέσει σε ζητήματα επικαιρότητας αλλά και σε μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Όπως είναι το πλαίσιο και η βάση λύσης του κυπριακού αλλά και για ενεργείς που πρέπει να γίνονται και κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνονται κοινές Ε/κ και Τ/κ και προώθηση της λογικής της λύσης και της επανένωσης.

Την ιδία ώρα επαφές έχουμε και προσπαθούμε να κάνουμε και κοινές εκδηλώσεις με οργανώσεις και κινήματα της προοδευτικής τουρκοκυπριακής κοινότητας.  Συζητούμε και προσπαθούμε να οργανώσουμε και άλλες οργανώσεις και να αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αναζωογονηθεί και να ενισχυθεί η κοινή  προσπάθεια των Ε/κ και Τ/κ για να φτάσουμε σε λύση.

“Η ΚΔ, το κυπριακό κράτος είναι ένα κράτος δικοινοτικό, των Ε/κ και των Τ/κ.“

Η ΚΔ, το κυπριακό κράτος είναι ένα κράτος δικοινοτικό, των Ε/κ και των Τ/κ. Μέσα στα πλαίσια, που κανονικά με βάση του σύνταγμα θα έπρεπε να συνδιαχειρίζεται το κράτος το κοινό στα πλαίσια μιας πολιτικής ισότητας έτσι όπως έχει αποκτά περιεχόμενο μέσα από το σύνταγμα του 1960. Υπήρξαν όμως διακοινοτικές συγκρούσεις το 63-64 είχαμε το 1974, που πλέων έφερνε ντε φάκτο και τον εδαφικών και τον πληθυσμιακό διαχωρισμό.

Όμως η ΚΔ πάντοτε πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να κάμνει πολίτικες που να μεταφέρει το μήνυμα   με πειστικότητα και αξιοπιστία προς την Τ/κ κοινότητα ότι – ναι, εμείς θέλουμε να σας βοηθήσουμε ότι ναι, θέλουμε να λύσουμε το κυπριακό-, για να μετεξελίξουμε την ΚΔ σε ένα ομοσπονδιακό κράτος όπου πάλι θα είμαστε συνδιαχειριστες του κοινού κράτους. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό το πράγμα, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η ΚΔ, το κυπριακό κράτος προς την κατεύθυνση των τ/κων, με διάφορες πολίτικες και σε επίπεδο οικονομικών και σε επίπεδο κοινωνικών και άλλος πως έτσι ώστε να μεταφέρει έμπρακτα και πείστηκα  το μήνυμα  προς τους Τουρκοκύπριους, ότι σας υπολογίζω είσαστε και εσείς πολίτες του κράτους. Υπάρχει μια ανώμαλη κατάσταση στην Κύπρο που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτές τις πολίτικες που θα θέλαμε, για αυτό και θέλουμε να λυθεί το κυπριακό.

“Οι Τ/κ είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο βορρά“

Συμφωνώ ότι οι Τ/κ είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο βορρά. Νιώθουν και την καυτή ανάσα της Τουρκίας και η ανασφάλεια των Τ/κ είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την προοπτική της. Αρά δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπηρεσία προς τον λαό μας και ιδιαίτερα προς τους Τ/κ ασφαλώς και προς τους Εκ η λύση του κυπριακού, γιατί απειλή την επιβίωση αυτή η κατάσταση της μη λύσης της Τ/κ κοινότητας.

Σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε Τ/κ απέναντί μας για να διαπραγματευόμαστε και για να συζητούμε. Έχοντας υπόψη και τον εποικισμό. Αυτά τα πράγματα τα λέει συχνά τα υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ γιατί ακριβώς  είναι ένα καθήκον μας και να βοηθούμε τους Τ/κ αλλά και να κερδίζουμε και την συνείδηση των Τ/κ για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, γιατί πραγματικά θέλουμε την λύση και μέσα στα πλαίσια του κοινού κράτους  να συνδιαχειριζόμαστε το κοινό μας τόπο.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας τους Τ/κ.  η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη είναι κρίσιμή όσο ποτέ άλλον, η οριστική διχοτόμηση είναι πολύ ορατή. Το πρώτο που θέλω να πω είναι να μην χάνουν οι Τ/κ την ελπίδα τους και την προσδοκία τους και το ίδιο μήνυμα στέλνουμε και στους Ε/κ. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει την προσπάθεια για να πέτυχουμε λύση στο κυπριακό, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ανεξάρτητος των δυσκολίων, λέγοντας τα “σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη“.

Voice Of The Island

 

Related Articles

Back to top button