“Πρέπει να παίρνουμε συγκεκριμένες και στοχοπροσηλωμένες πρωτοβουλίες“

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μίλησε αποκλείστηκα στην Voice Of The Island για το Κυπριακό και απάντησε τις ερωτήσεις της ιστοσελίδας μας.

Hatice KERLO

Ο κ. Στεφάνου επαναλαμβάνοντας την θέσει του ΑΚΕΛ για την λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την λύση ΔΔΟ. Όσο αφορά τις νέες προτάσεις ο κύριος Στέφανου είπε  “ότι άλλο λέγεται τις περί άλλες λύσης, ανήκουν στην σφαίρα του ανέφικτου και εάν δεν λυθεί το Κυπριακό αυτό που θα μας μείνει είναι η διχοτόμηση“

“Η λύση αυτή είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα τον ΗΕ.  Αυτή η βάση λύσης είναι η μοναδικά εφικτή για να μπορέσει να επανένωση τον τόπο και το λαό. Ότι άλλο λέγεται τις περί άλλες λύσης, ανήκουν στην σφαίρα του ανέφικτου και εάν δεν λυθεί το Κυπριακό αυτό που θα μας μείνει είναι η διχοτόμηση. Το στάτους κβο το οποίο  ζούμε από το 1974 δεν είναι μια στατική κατάσταση, είναι μια διολισθαίνουσα κατάσταση συνεχώς προς το χειρότερο, για αυτό και σήμερα έχουμε και φτάσει στο εξωπόρτη αν όχι και στο εσωπόρτη, της οριστικής διχοτόμησης.“

Τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανα και πως ο ΓΓ του ΟΗΕ επέρριψε την ευθηνή και την αποτυχία και στις δυο πλευρές, λέγοντας ότι εκεί χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για το κυπριακό.

“Όπως και να έχει όμως το θέμα με το Κράν Μοντανα, εγώ στέκουμε σε αυτό που λέει ο διαπραγματευτής που ο Νίκος Αναστασιάδης έχει διορίσει.  Σε σχέση με το αφήγημα που έχει ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανα, ότι οι ξένοι δεν μας πιστεύουν, ότι δεν έχουμε αξιοπιστία, και ότι δεν είμαστε πιστικοί. Και θα σταθώ και σε αυτό που καταγραφεί ο ΓΓ στην έκθεση του Σεπτέμβριου του 2017 σε σχέση με την αποτυχία στον Κραν Μοντανα. Από την μια ο ΓΓ επιδαψίλευσε επενθ για την παρουσία της Τουρκίας στο Κραν Μοντανα, και την ιδιά ώρα επέρριψε την ευθηνή και την αποτυχία στο Κραν Μοντανα στις δυο πλευρές, λέγοντας ότι εκεί χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για το κυπριακό. Είναι φανερό ότι το Κραν Μοντανα έφερε τα πράγματα πάρα πολύ κοντά για λύση στο κυπριακό υπάρχει και η παραδοχή του ΥΠΕΞ, του κ. Χριστοδουλίδης και υπάρχει και καταγραφεί τον ΗΕ. Λέει τώρα ο κ. Αναστασιάδης ότι δεν είναι αντικειμενικός ο ΓΓ, βέβαια δεν το είπε για το τότε, είπε για το τώρα. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν ετοιμάζετε μια έκθεση από τον ΓΓ και γίνονται οι διαβουλεύσεις για ένα ψήφισμα υπάρχουν και οι διαδικασίες για να κάνεις επαφές με τα ΗΕ με τον ΓΓ και να εγείρεις τα ζητήματα σου, τα αιτήματα σου,  τις ενστάσεις σου, τις διαφωνίες σου. Από τότε ρωτούμε τον κ. Αναστασιάδη αφού λέει ότι είσαι συνυπεύθυνος για την αποτυχία, τι παραστάσεις, τι επαφές και τι ενστάσεις ήγειρες αναφορικά με την εκτίμηση αξιολόγηση του ΓΓ για την παρουσία σου στο Κραν Μοντανα; τίποτε δεν είχε κάνει. Άρα τα ερωτήματα είναι προς τον ΠτΔ που θα πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή πειστικά.“

Ο κύριος Στεφάνου εξηγεί πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει πιστη με την πολιτική βούληση των δυο πλευρών

Η Τουρκία αποφάσισε ότι επισημά πλέων θα θέτει τη λύση δυο κρατών, και την βολεύει και εκμεταλλεύεται κόλας το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό για να προωθήσει αυτό που θέλει. Και μάλιστα είναι πολύ προκλητική, παραβιάζει τόσο κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ όσο και ψηφίσματα τον ΗΕ. Αλλά την ιδιά ώρα δεν φτάνει να λεμέ ότι η Τουρκία κάνει αυτό ή εκείνο, για να προωθεί την θέσει της για δυο κράτη, όπως και ο κύριος Τατάρ. Θα πρέπει να βλέπουμε πάντα εμείς, εμείς τι κάνουμε;  Ότι περνά από το χέρι μας για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο ΓΓ του ΟΗΕ για 4χρονια έλεγε έδινε μια διέξοδο σε αυτό και έλεγε ότι η θέσει του ΓΓ είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακοπήκαν στο Κραν Μοντανα, διαφυλάσσοντας το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων έτσι όπως καταγράφετε στις συγκλήσεις και να διαπραγματευτούμε επι του πλαίσιού που περιλαμβάνει 6 βασικά θέματα και αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέματα θα φτάσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία, που θα σηματοδότηση και τον δρόμο άνευ επιστροφής για την λύση του κυπριακού. Ο Νίκος Αναστασιάδης λέει ότι μα αυτή είναι η θέσει του. Στην πραγματικότητα δεν είναι αυτή η θέσει του. Διότι ο ίδιος έχει αποσύρει συγκλήσεις όπως είναι η σύγκληση για την πολίτικη ισότητα, ο ίδιος έχει θέσει στην πορεία την προσέγγιση για χαλαρή ομοσπονδία. Αν θα συζητήσουμε για χαλαρή ομοσπονδία σημαίνει θα συζητήσουμε για τις αρμοδιότητες της Κεντρικής κυβέρνησης η οποία ουσιαστικά είναι συμφωνημένη. Άρα ανοίγεις ξανά άλλη σύγκληση. Έθεσε την πρόταση νέα ιδέα να συζητήσουμε για κοινοβουλευτικό πολίτευμα την στιγμή που έχει συμφωνηθεί ότι το πολίτευμα να είναι προεδρικό. Άρα φυσιολογικά προκύπτει το ερώτημα για τον κ. Αναστασιάδη:-  πως λέτε ότι θέλετε να συνεχίσετε από το σημείο που διακόψαμε, όταν πάτε πίσω; Την αναιρεί την θέση του,  συγκρούετε διότι το ερώτημα που τίθεται είναι από το διεθνή παράγοντα είναι τούτο και δεν απαντά ο πρόεδρος σε αυτό.

Για αυτό δεν είναι επίσης τυχαίο ότι όσες φορές έθεσε ζήτημα στο ΓΓ ΟΗΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης ότι θέλω να συνεχίσουμε από το σημείο που διακόψαμε η απάντηση από το μέρος του ΓΓ ήταν ότι δεν έχει πιστη για την πολιτική βούληση και του κ. Αναστασιάδη αλλά και της άλλης πλευράς και τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστή, όταν έφυγε από την ηγεσία της Τ/κ κοινότητας ο κ. Ακιντζί και εκλέγικε ο κύριος Τατάρ. Ο οποίος είναι δεδηλωμένο υπέρ της διχοτόμησης, αυτό κάνει την δουλειά του. Ξέρει ότι η διχοτόμησή, η οριστική διχοτόμηση μπορεί να πρόκυψη  και μέσα από την άγονη παρέλευση του χρόνου. Εμείς δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια. Πρέπει να περνούμε συγκεκριμένες και στοχοπροσηλωμένες πρωτοβουλίες προς την ορθή κατεύθυνση για να πιέσουμε τα πράγματα να σπάσει το αδιέξοδο.

Ως πρωτοφανείς αξιολογεί ο κ. Στεφάνου την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για επιστροφή στο σύνταγμα και καταλήγει ότι η Ε/κ πλευρά πρέπει να είναι πολύ συνεπείς με τα ψηφίσματα και να επιμένει σε αυτά που λέει ο ΓΓ.

“Αυτό και είναι μια πρόταση που είναι πρωτοφανείς αλλά είναι και μια πρόταση που επίσης παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έστω και αν μετά ο Νίκος Αναστασιάδης από αρκετές ημέρες είπε ότι είναι μεταβατική αυτή η πρόταση αφού πρώτα συμφωνηθεί στρατηγική συμφωνία αλλά όλα αυτά δεν στέκουν στην πολιτική. Τι σημαίνει όταν επιτευχθεί η στρατηγική συμφωνία. Για να επιτευχθεί η στρατηγική συμφωνία πρέπει να πάμε πίσω να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόψαμε. Χωρίς να αφαιρέσουμε συγκλήσεις.

Κριτικάρουμε την Τουρκία, ασφαλώς η Τουρκία με τον τρόπο που πολιτεύετε κάνει τα πράγματα χειρότερα, προσπαθεί να εκτρέψει από τα ψηφίσματα αλλά η προσπάθεια της Τουρκίας και του Τατάρ να εκτρέψουν από τα ψηφίσματα δεν πρέπει να συνοδεύετε από την προσπάθεια την δική μας να εκτρέψουμε από τα ψηφίσματα. πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς με τα ψηφίσματα και να επιμένουμε σε αυτά που λέει ο ΓΓ.”

Θα ακολουθήσει η συνέχεια της συνεντεύξεις όπου μεταξύ άλλων ο κύριος Στεφάνου μιλά στην  Voice Of The Island για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και για τις σχέσεις του κόμματος με την Τ/κ κοινότητα.

Voice Of The Island

Related Articles

Back to top button