Ποιοί κλείδωσαν για τις προεδρίες των Επιτροπών

Αποφασίζει το ΑΚΕΛ, ξεκάθαρα τα πράγματα στο ΔΗΚΟ

Μετά την απόφαση της σύσκεψης αρχηγών για τον διαχωρισμό των προεδριών των Επιτροπών, οι οποίες επικυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις προεδρικές καρέκλες των Επιτροπών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έλαβε πέντε Προεδρίες. Πρόκειται για τις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νομικών, Υγείας, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Θεσμών και Αξιών και Επιτρόπου Διοίκησης.

Την Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα αναλάβει ο Χάρης Γεωργιάδης, ενώ στην Νομικών θα είναι ο Νίκος Τορναρίτης. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης στην Επιτροπή Ενέργειας. Τέλος, την Επιτροπή Θεσμών και Αξιών αναλαμβάνει ο Δημήτρης Δημητρίου.

Αποφασίζουν στο ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, που επίσης έλαβε πέντε προεδρίες, αυτές των Επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, θα παρακαθίσει σε συνεδρία, ώστε να καταλήξει στους εκλεκτούς του.

Εντελώς ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στο ΔΗΚΟ, αφού την προεδρία του της Επιτροπής Οικονομικών θα αναλάβει η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που υπηρέτησε τη συγκεκριμένη θέση και στην προηγούμενη της θητεία.

Δεύτερη πενταετία στην προεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, θα έχει ο Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ την Επιτροπή Παιδείας, θα αναλάβει ο Παύλος Μυλωνάς.

Δύο κλειδωμένες θέσεις και δύο που αιωρούνται

Την ίδια ώρα, στα μικρότερα κόμματα που έλαβαν από μια προεδρία, έχουν κλειδώσει ήδη δύο θέσεις. Πρόκειται για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, που θα προεδρεύσει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και την νεοσύσταση Αd hoc Επιτροπή για το δημογραφικό, που πρόεδρος θα είναι ο Λίνος Παπαγιάννης.

Άγνωστο είναι ακόμα το τι θα πράξει η ΔΗΠΑ για την Επιτροπή Μεταφορών, αφού παίζουν τα ονόματα των Μαρίνου Μουσιούττα και Αλέκου Τρυφωνίδη. Από τη μια, ο κ. Μουσιούττας έχει μεγάλη εμπειρία στη Βουλή, με συμμετοχές στις Επιτροπές Εργασίας και Εσωτερικών, ενώ από την άλλη ο Αλέκος Τρυφωνίδης έχει την εμπειρία από την CYTA, όπου εργαζόταν επί σειρά ετών και η οποία είναι σχετική με την εν λόγω Επιτροπή.

Για την Επιτροπή Άμυνας που πέρασε στα χέρια της ΕΔΕΚ, όπως είχε συμβεί και κατά την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, πρώτο φαβορί για να αναλάβει είναι ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ωστόσο δεν θα ήταν έκπληξη αν παραχωρηθεί η σκυτάλη σε ένα άλλο έμπειρο βουλευτή, όπως είναι ο Κωστής Ευσταθίου.

Για τις τελικές τους αποφάσεις, τα κόμματα θα ενημερώσουν επίσημα την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρία.

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button