Να εμβολιαστούν «ανεπιφύλακτα» οι έγκυες

Η παγκύπρια γυναικολογική και μαιευτική εταιρεία συστήνει ανεπιφύλακτα στις έγκυες και σε όσες προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά

Η παγκύπρια γυναικολογική και μαιευτική εταιρεία συστήνει ανεπιφύλακτα στις έγκυες και σε όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού τόνισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γαβριήλ Καλακουτής.

Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό σχετικά με την εγκυμοσύνη και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ σημείωσε ότι ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρισμένων διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Όπως είπε, αν δεν εμβολιαστούν και νοσήσουν, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα στην εγκυμοσύνη ειδικά το τελευταίο τρίμηνο είναι μεγαλύτερη από τον πολύ μικρό κίνδυνο να πάθουν σοβαρή επιπλοκή από το εμβόλιο όπως θρόμβωση και θρομβοπενία. Πρόσθεσε ότι για τις έγκυες και όσες θέλουν να αποκτήσουν παιδί που είναι κάτω των 50 ετών, τους παρέχουν το εμβόλιο των Pfizer και Moderna. Επίσης αναφέρθηκε και σε μελέτη 90.000 γυναικών που έγινε στην Αμερική, οι οποίες εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καμία δεν είχε σοβαρή επιπλοκή.

Ο κ. Καλακουτής σημείωσε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι ζωντανός οργανισμός αλλά είναι όπως το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης και του τετάνου που στην εγκυμοσύνη δίνονται χωρίς επιπλοκές. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει προβλέψιμος κίνδυνος με βάση τη σημερινή εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ασφαλή τα εμβόλια. Ερωτηθείς αν μια γυναίκα θα μπορεί να μείνει έγκυος μετά από 5 χρόνια αφού λάβει το εμβόλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει το σύμπαν.

Επίσης είπε ότι δεν υπήρξε διαμαρτυρία από άλλους γυναικολόγους- μέλη στην εταιρεία, για την ανακοίνωση που εξέδωσαν και συστήνουν τον εμβολιασμό σε εγκυμονούσες αλλά και γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.

Πηγή: Διάλογος

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button