Αναμένονται νεότερα για την έγκριση του Sputnik

Υπάρχει κινητικότητα αυτή τη στιγμή σε σχέση με την έγκριση του εμβολίου Sputnik, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ.  Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία είπε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν νεότερα σχετικά με το θέμα.

Ερωτηθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έγκριση του Sputnik, η κ. Παναγιωτοπούλου εξηγεί πως Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει λάβει τα αναγκαία δεδομένα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, ωστόσο, σημείωσε, «υπάρχει κινητικότητα» και αν όλα πάνε καλά θα αδειοδοτηθεί.

Εκτιμά πως η αδειοδότηση του Sputnik θα τελεσφορήσει τέλος καλοκαιριού και ίσως πιο νωρίς.

Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου, το θέμα που είχε ο ΕΜΑ με την αξιολόγηση του εμβολίου έχει λυθεί, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή προχωρεί με την αξιολόγηση των κλινικών δοκιμών.

Ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, στην οποία συμμετέχει η Κύπρος, ενώ το θέμα θα συζητηθεί κατά τη συνεδρία και ενδεχομένως να υπάρξουν νεότερα γύρω από αυτό.

Σε σχέση με τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν μόνο με Sputnik, η Δρ. Παναγιωτοπούλου εξέφρασε την ευχή όπως εγκριθεί σύντομα, ενώ ξεκαθάρισε πως το εμβόλιο Sputnik είναι της ίδιας τεχνολογίας με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson and Johnson.

Σημείωσε, επίσης, πως για την ώρα «αυτά τα εμβόλια έχουμε (Phizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson and Johnson) και με αυτά εμβολιαζόμαστε».

Εξάλλου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι υπάρχουν 34 εμβόλια ενώπιον του ΕΜΑ, τα οποία συζητά και μελέτα και για τα οποία γίνονται κλινικές μελέτες.

Όπως είπε υπάρχουν, μάλιστα, εμβόλια εντελώς διαφορετικής τεχνολογίας, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν εμβόλια αυτή τη στιγμή προς έγκριση που δεν στοχεύουν μόνο στην ακίδα πρωτεΐνη, αλλά και σε άλλα στοιχεία του ιού, με αποτέλεσμα να τα κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Συμπλήρωσε πως ενδεχόμενα μια δόση από αυτά τα εμβόλια να είναι αρκετή.

Τρίτη δόση όταν αποφασίσει ο ΕΜΑ

Αναφερόμενη σε μια ενδεχόμενη τρίτη δόση εμβολιασμού, για την οποία το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος, η κ. Παναγιωτοπούλου ξεκαθάρισε πως αυτό δεν το αποφασίζει η κατασκευάστρια  εταιρεία, αλλά ο ΕΜΑ.

«Ο ΕΜΑ θα αποφασίσει πότε και αν θα γίνει η τρίτη δόση. Γι’ αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει ο ΕΜΑ. Και η Κύπρος θα αποφασίσει, με βάση τη σύσταση του ΕΜΑ για το θέμα και είναι βασικό να εγκριθεί πρώτα από αυτόν», είπε.

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter  

Related Articles

Back to top button