Ελλάδα: Μαζική συμμετοχή στις πορείες κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Πλήθος κόσμου διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.
Μαζική είναι η συμμετοχή στις πορείες που διοργανώνονται στο κέντρο της Αθήνας, από σωματεία, οργανώσεις και εργαζομένους που αντιτίθενται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και αντιδρούν στην κατάργηση του 8ωρου.
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα δύο πορείες στο κέντρο και διαδηλωτές έχουν φτάσει έξω από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου και κρατώντας πλακάτ και πανό κατά του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.
Πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021
Μαζική συμμετοχή στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021
Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ-μλ, η «Ηλέκτρα Αποστόλου» και εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις έφτασαν, μέσω της Πανεπιστημίου, στη Βουλή.
Νωρίτερα, πραγματοποίησε πορεία και το ΠΑΜΕ με πλήθος κόσμου να κατακλύζει την οδό Πανεπιστημίου.
Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ είχαν δώσει «ραντεβού» στα Προπύλαια, όπου και βρέθηκε και ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Το γενικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες».
Στο κέντρο έχει κατέβει, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές του κόμματός του, όπως η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και ο Νίκος Παππάς.
Ο Αλέξης Τσίπρας με διαδηλωτές στην απεργία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021
Την ίδια στιγμή, μεγάλες είναι και οι πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε ΘεσσαλονίκηΓιάννενα, στο Βόλο κι άλλες πόλεις της χώρας.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, να σημειωθεί, έχουν απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, η Κίνηση για την Εθνικής Άμυνα.
Πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021
Μαζική συμμετοχή στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021

Λόγω των κινητοποιήσεων, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο, κλείνοντας δρόμους.
Κλειστές αυτή την ώρα είναι η Σταδίου, η Πατησίων από το ύψος της Ιουλιανού, η Βασιλίσσης Αμαλίας από την Πανεπιστημίου αλλά και η Πειραιώς από την Ιερά Οδό.
Μαζική συμμετοχή στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021
Πλακάτ στην πορεία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021

Νωρίτερα σήμερα, έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας η ΟΒΣΑ, τα σωματεία αυτοαπασχολουμένων, η ΕΒΕ, η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι συνταξιούχων καθώς και μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.
Η προσυγκέντρωση ξεκίνησε από την Ομόνοια και κύριο αίτημα των απεργών είναι να μην περάσει το νομοσχέδιο. Επίσης, ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι που πλήττουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους μισθούς.
Συγκέντρωση και πορεία μελών του ΠΑΜΕ, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021
Τέλος, αίτημά τους αποτελεί και η κατάργηση των νόμων που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της απεργίας καθώς και τα μέτρα που λήφθηκαν με αφορμή την πανδημία.
Σημειώνεται πως τα μέσα σταθερής τροχιάς -μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ- καθώς και τα τρόλεϊ, θα είναι ακινητοποιημένα σήμερα για όλη την ημέρα.
Ωστόσο, κινούνται τα λεωφορεία, από τις 9:00 έως και τις 21:00. Επίσης, χειρόφρενο για όλο το 24ωρο έχουν τραβήξει και οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού.
Στιγμιότυπο από την πορεία στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021

Δεμένα, όμως, είναι και τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.
«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την κατάργηση του 8ωρου και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλουν τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων. Τα σωματεία μας συντονίζουν τη δράση τους από κοινού και μεταφέρουν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα την εικοσιτετράωρη πανελλαδική μας απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 10 Ιουνίου 2021» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
Πηγή: Sputniknews
Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button