Το νέο της Πρόεδρο εκλέγει σήμερα η Βουλή

Διαβουλεύσεις μέχρι την υστάτη

Τον νέο της Πρόεδρο εκλέγει σήμερα η Βουλή, η οποία συνέρχεται  στην πρώτη της Ολομέλεια στις 4 το απόγευμα με τη νέα της σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 30ης Μαϊου.

Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες της Αννίτας Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ, του Νικόλα Παπαδόπουλου από το ΔΗΚΟ, του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Από πλευράς ΑΚΕΛ έχει εξάλλου αναφερθεί πως στο τραπέζι βρίσκεται η υποψηφιότητα του Γενικού του Γραμματέα, Άντρου Κυπριανού. Η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα χειριστεί το θέμα ανάλογα με τη διαμόρφωση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας, και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, εάν και εφόσον κρίνει αναγκαίο να θέσει την υποψηφιότητά του στη διάθεση του κοινοβουλευτικού σώματος.

Από πλευράς ΔΗΠΑ όπως έχει αναφερθεί οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Η καταλληλότερη η υποψηφιότητα Α.Κυπριανού ανάφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να προτάσσει την υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ραδιοφώνου Αστρα επισήμανε ότι η υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού για την προεδρία της Βουλής είναι η καταλληλότερη. Όπως είπε πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εντιμότητα και πολιτεύεται με μετριοπάθεια.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε μάλιστα ότι ο κ. Κυπριανού αποχωρεί από την Γενική Γραμματεία του ΑΚΕΛ και θα μπορεί να αφιερώσει όλο του το χρόνο για αναβάθμιση και αποκατάσταση του κύρους της Βουλής. Πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσει σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος ενώ σημείωσε ότι συζητούν και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ισως χρειαστούν μέχρι και 3 γύροι για ανάδειξη Προέδρου

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο, θα δοθεί η νενομισμένη διαβεβαίωση των βουλευτών και θα ακολουθήσει η εκλογή Προέδρου του Σώματος.

Με τη λήξη της συνεδρίας, ο νέος Πρόεδρος του Σώματος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών ομάδων και ακολούθως θα μεταβεί στο κτίριο της Βουλής, όπου θα συναντηθεί με τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής μπορεί να διαλαμβάνει μέχρι και τρεις γύρους.

Κατά τον πρώτο γύρο εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 29 ψήφους και άνω για να εκλεγεί.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων Βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος, δηλαδή όταν είναι και οι 56 Βουλευτές εντός της αίθουσας θα χρειαστεί 22 θετικές ψήφους.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές  ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button