Μέχρι να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο…

Οσο οι δύο κοινότητες σμίγουν τόσο παραπάνω πέφτουν τα τείχη που έκτισαν στις συνειδήσεις μας

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Συγκίνηση προκάλεσε σε εκατοντάδες ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους η σημερινή ημέρα όπου μετά από 15 σχεδόν μήνες άνοιξαν τα σημεία διέλευσης.

Οι επαφές των δύο κοινοτήτων όλο αυτό το διάστημα είχαν μειωθεί ενώ είχαν δοκιμαστεί και οι αντοχές των ανθρώπων του τόπου που εδώ και δεκαετίες παλεύουν για επανένωση. Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού είδαμε τα σημεία διέλευσης να κλείνουν είτε από τη μια πλευρά, είτε από την άλλη ή και από τις δύο μαζί. Ακόμη και όταν η επιδημιολογική εικόνα δεν το δικαιολογούσε το κλείσιμο των σημείων διέλευσης θεωρήθηκε η εύκολη λύση από πλευράς αρμοδίων.

Σήμερα και εξαντλώντας προφανώς όλες τις δικαιολογίες τα σημεία διέλευσης άνοιξαν με τα μέτρα που σωστά λαμβάνονται για προστασία της δημόσιας υγείας.

Φίλοι ξανάσμιξαν, είτε στην Λήδρας είτε στην Λοκματζί, είτε αλλού, με την ευχή και την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να μείνουν χώρια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούν για να μπορέσουν να ζήσουν χωρίς σημεία διέλευσης κατά μήκος της πατρίδας τους.

Ηλίας Δημητρίου: Είναι σαν να ανασαίνουμε λίγο παραπάνω

Ο Υπεύθυνος του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ Ηλίας Δημητρίου μιλώντας στη Voice of the island αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα τείχη που έκτισαν στις συνειδήσεις μας και την αναγκαιότητα να πέσουν όσο πιο σύντομα. 

“Είναι σαν να ανασαίνουμε λίγο παραπάνω ακόμη, μετά από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Διάνοιξη μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση για να μην ξεχνιόμαστε… Ανοικτά οδοφράγματα σημαίνει πρόσβαση σε ολόκληρη μου την πατρίδα και συνεύρεση με όλους μου τους συμπατριώτες. Ιδιαίτερα για όσους είχαμε έντονη δικοινοτική δράση και ποτέ δεν είμασταν οπαδοί του «εμείς ποδά, τζείνοι ποτζεί» οι τελευταίες 463 μέρες ήταν μισή ζωή για μας. Ανοικτά οδοφράγματα σημαίνει συνέχιση της δικοινοτικής δράσης σε όλα τα επίπεδα και για αυτό θα εργαστούμε. Επειδή, όσο οι δύο κοινότητες βρίσκονται μαζί, τόσο παραπάνω πέφτουν τα τείχη που έκτισαν στις συνειδήσεις μας. Την ίδια στιγμή, με αυτό τον τρόπο οικοδομείται η προοπτική για ένα μέλλον  που δεν θα χρειαζόμαστε καθόλου οδοφράγματα και ένδειξη ταυτότητας για να κινούμαστε, να εργαζόμαστε και να κατοικούμε ελεύθερα από άκρη σε άκρη του νησιού…  Μια προοπτική που θα την κερδίσουμε με συλλογικούς αγώνες για ειρήνη κι επανένωση.”

Περισσότερες ενέργειες για άρση των εμποδίων ζητά το Σπίτι της Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας ένας χώρος σημαντικός για τις δυο κοινότητες αφού αποτελεί κομβικό σημείο όπου ανθρώποι όλων των ηλικιών μπορούν να βρεθούν για να μοιραστούν σκέψεις, όνειρα, κοινές δραστηριότητες και όχι μόνο σε ανακοίνωση του χαιρετίζει το άνοιγμα των σημείων διέλευσης.
“Το κλείσιμο  είχε κρίσιμο αντίκτυπο στη ζωή πολλών ανθρώπων στην Κύπρο. Ενώ μερικοί δεν μπορούσαν να φτάσουν στη δουλειά ή στα σχολεία τους, άλλοι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την οικογένεια και τους φίλους τους ή να ταξιδέψουν στο νησί μας.
Αυτό το κλείσιμο μας έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η τρέχουσα κατάσταση και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διακοινοτικής επικοινωνίας και επικοινωνίας για τον λαό της Κύπρου.
Ενώ γιορτάζουμε ξανά τη συνάντηση φίλων και οικογενειών, ζητούμε να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την άρση των υπαρχόντων εμποδίων και περισσότερα βήματα για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και σεβασμού.
Οι διασταυρώσεις μπορεί να έχουν ανοίξει, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για την πλήρη κατάργησή τους.” Σήμερα μάλιστα μετά από 15 μήνες πραγματοποιείται και η πρώτη δραστηριότητα που αφορά σε ποδηλασία σε περιοχές της Λευκωσίας. Τόπος συγκέντρωσης στο Σπίτι της Συνεργασίας στις 18:30. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/events/1224194961384024

Μουσικό συναπάντημα απόψε από την Πλατεία Ελευθερίας στο Büyük Han

Επίσης δεκάδες ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές  οργανώσεις με μια συμβολική εκδήλωση θέλουν απόψε να στείλουν τα δικά τους μηνύματα. “Για να γιορτάσουμε την απομάκρυνση ενός επιπρόσθετου εμποδίου που μας είχε χωρίσει και να εκφράσουμε την απαίτηση για περαιτέρω άρση των οικονομικών εμποδίων στη διέλευση και την προώθηση διακοινοτικών επαφών, ελάτε μαζί μας την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 18:30 για ένα συμβολικό, μουσικό εορτασμό της εξέλιξης αυτής. Θα περπατήσουμε από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Büyük Han.” Επισημαίνουν ωστόσο ότι η “διακοινοτική επαφή επηρεάζει όλους τους κατοίκους του νησιού, είτε περνούν από τα σημεία διέλευσης είτε όχι. Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες (όπως των Yücel και Psaltis του 2019) πως η διακοινοτική επαφή στην Κύπρο ενισχύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Άρα λοιπόν η διακοινοτική επαφή είναι σημαντική τόσο για την εσωτερική ασφάλεια του νησιού μας όσο και για τη θεμελίωση μιας ειρήνης που θα είναι βιώσιμη. Ως Κυπριακός λαός απαιτούμε πλήρη και ορθή εφαρμογή του ψηφίσματος 2561/2021 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που καλεί σε «άμεση υποστήριξη και ενθάρρυνση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να ενισχύσουν τη διακοινοτική επαφή και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» και πως τα σημεία διέλευσης δεν θα κλείσουν ποτέ ξανά όποιος και να είναι ο λόγος. Η μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια της χώρας μας εξαρτάται από αυτό.”

Related Articles

Back to top button