“Η πολιτική ποτέ δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα είναι υπόθεση του ενός”

Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Κερύνειας Χρίστος Χριστόφιας απάντησε τις ερωτήσεις της Voice Of The Island. Ο κ. Χριστόφιας τονίζοντας ότι τα πράγματα τώρα είναι πια πολύ δύσκολα, είπε οτι “πρέπει να υπάρξει βαθύς προβληματισμός για τα επόμενα βήματα. Το ΑΚΕΛ είναι πάντα έτοιμο για να συμβάλει σε μια τέτοια συζήτηση, ακριβώς γιατί έχει όραμα για την επανενωμένη Κύπρο και έχει και ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς αυτό το όραμα θα γίνει ζωή.“

Της Hatice KERLO

Χρίστος Χριστόφιας, ένας άνθρωπος που βιώνει την πολιτική της Κύπρου από τα παιδικά του χρόνια. Αυτό πιστεύεις θα είναι θετικό ή αρνητικό για σένα τώρα που προσπαθείς να πάρεις στα χέρια σου την πολιτική της χωράς μας;

Η πολιτική ποτέ δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα είναι υπόθεση του ενός.
Είναι υπόθεση των πολλών. Εμείς δίνουμε συλλογικά τον αγώνα για να διεκδικήσει η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτά που δικαιούται, αυτά που της αξίζουν. Δουλειά με δικαιώματα, στέγη, κοινωνική προστασία για όσους έχουν ανάγκη, δημόσια υγεία και παιδεία. Αυτά τα βασικά, για τα οποία πάλεψαν οι πρωτοπόροι του Λαϊκού Κινήματος, οι παππούδες και γιαγιάδες μας, αυτά που απειλούνται σήμερα. Και εμείς η νέα γενιά, καλούμαστε να τα υπερασπιστούμε.

Να βγούμε μπροστά, να αγωνιστούμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για «την κοινωνία όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει».

Ποιο δρόμο πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι πολιτικοί της Κύπρου για να ανοίξει ο δρόμος προς την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου;

Το ΑΚΕΛ έχει δώσει από τον Δεκέμβριο συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς κατά την άποψη μας μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να επαναρχίσουν συνομιλίες. Με συνέπεια στο συμφωνημένο πλαίσιο, για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Της μόνης λύσης που θα μας απαλλάξει από την κατοχή και με την οποία τα σύνορα μας θα παραμείνουν στην Κερύνεια.

Από εκεί και πέρα, είναι πάντα σημαντικό να δυναμώνει το μέτωπο ελληνοκυπρίων-τουρκοκυπρίων για την απελευθέρωση, την επανένωση και την ειρήνη. Αυτό που χρειάζεται, είναι να αναλαμβάνονται πολιτικές πρωτοβουλίες για να δυναμώνει ο κοινός αγώνας του λαού μας. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης, ουδέποτε αξιολόγησε την ανάγκη κινητοποίησης του λαού μας προς αυτή την κατεύθυνση ως σημαντική και έτσι τίποτε δεν έπραξε ώστε να μπει στην εξίσωση των προσπαθειών για λύση και ο λαϊκός παράγοντας.

Πως αξιολογείτε την άτυπη συνάντηση της Γενεύης;

Ασφαλώς το αποτέλεσμα της είναι απογοητευτικό εξαιτίας των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας και του κ.Τατάρ. Η δική μας πλευρά κρίνεται, γιατί δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης απέδειξε ξανά ότι δεν έχει όραμα για τη λύση του Κυπριακού. Αν είχε τέτοιο όραμα, θα είχε φροντίσει να αξιοποιήσει τα περιθώρια, να στριμώξει την Τουρκία, να βγάλει την ελληνοκυπριακή πλευρά μπροστά με πρωτοβουλίες που να εκθέτουν την τουρκική αδιαλλαξία και να πείθουν τη διεθνή πλευρά για τη δική μας βούληση για λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Τα πράγματα είναι πια πολύ δύσκολα. Πρέπει να υπάρξει βαθύς προβληματισμός για τα επόμενα βήματα. Το ΑΚΕΛ είναι πάντα έτοιμο για να συμβάλει σε μια τέτοια συζήτηση, ακριβώς γιατί έχει όραμα για την επανενωμένη Κύπρο και έχει και ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς αυτό το όραμα θα γίνει ζωή. Κοινή ζωή ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων σε μια πατρίδα.

Βλέποντας και τις ανησυχίες του Κυπριακού λαού τόσο για την επικρατούσα κατάσταση λόγω της πανδημίας και τα προβλήματα που έφερε μαζί της αλλά όσο και για το Κυπριακό, τι θα θέλατε να πείτε στους/τις Κύπριους/ες που στην ουσία πλέον ανησυχούν για το μέλλον;

Πολλές φορές διερωτήθηκα τι μέλλον υπάρχει σε μια πατρίδα φορτωμένη στρατούς, ημικατεχόμενη, που καταδικάζει τα παιδιά της να ζουν με 800 ευρώ το μήνα, μια ζωή μισή, χωρίς προοπτική και ελπίδα. Όμως το μέλλον είμαστε εμείς, η δική μας απόφαση, η δική μας στάση, η δική μας δράση. Αν κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, τότε απλώς θα συνεχίσουν άλλοι να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, να κλέβουν το δικό μας μέλλον.

«Όταν κοιμάσαι άλλος γράφει Ιστορία», λέει ο στίχος. Να ξυπνήσουμε λοιπόν. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μαζί με το ΑΚΕΛ να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Δουλειά, Αξιοπρέπεια, Ζωή. Και ναι, οι εκλογές είναι η ώρα να μιλήσουν οι αδύνατοι, οι εργαζόμενοι των μισών μισθών, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι, οι πολλοί. Να δώσουν δύναμη στο ΑΚΕΛ και μαζί του να διεκδικήσουν το μέλλον που μας αξίζει.

Voice Of The Island-2021

Related Articles

Back to top button