“Kρατώντας ζωντανή την ελπίδα, κρατούμε ζωντανή και την προοπτική της λύσης”

Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λευκωσίας Γιώργος Λουκαΐδης απαντώντας τις ερωτήσεις της Voice Of The Island αξιολογείσαι την Κυπριακή πολιτική τα τελευταία χρονιά. Ο κ. Λουκαΐδης ερωτηθείς και για την λύση του Κυπριακού σημείωσε ότι “κρατώντας ζωντανή την ελπίδα, κρατούμε ζωντανή και την προοπτική της λύσης“.

Της Hatice KERLO

Από τον Μάιο 2011 είστε βουλευτής και τώρα είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής. Πως αξιολογείτε την πολιτική της χώρας μας από τότε μέχρι σήμερα;

Επιτρέψετε μου κατ’ αρχή να θυμίσω κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που εξελίχθηκαν σε αυτή την περίοδο των δέκα χρόνων. Ξεκινώντας με χρονολογική σειρά, αναφέρω το ατύχημα στο Μαρί και το πρωτοφανές τοξικό πολιτικό κλίμα που το ακολούθησε. Την αποκάλυψη αρχικά και την κορύφωση τον Μάρτιο του 2013 της τραπεζικής κρίσης, την έλευση της τρόικας και την επιβολή της συλλογικής τιμωρίας σε βάρος του λαού μας μέσω του μνημονίου. Το σκάνδαλο- έγκλημα με τη συνειδητή απόφαση να θυσιαστεί ο Συνεργατισμός προς όφελος των εμπορικών τραπεζών. Την εκτόξευση της διαφθοράς, η οποία κατέστη πλέον θεσμική και στο επίκεντρο της οποίας υπήρξε η δημιουργία από αυτή την κυβέρνηση της σαθρής βιομηχανίας πώλησης χρυσών διαβατήριων. Τέλος την κορύφωση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού το 2017 στο Γκραν Μοντανά με την Τουρκία να φεύγει όχι απλώς απενοχοποιημένη αλλά και εγκωμιασμένη για την στάση που τήρησε στη διάσκεψη. Και ασφαλώς τα όσα επακολούθησαν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε σχέση με την σταδιακή υλοποίηση του οδικού χάρτη για εποικισμό της Αμμοχώστου από πλευράς Τουρκίας.

Να θυμίσω, επίσης, ότι τα οκτώμιση από τα τελευταία 10 χρόνια, στην διακυβέρνηση του τόπου βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ.

Επειδή προφανώς δεν θα μπορούσα να προχωρήσω σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων αυτών των γεγονότων θα αρκεστώ στο εξής: όλα τα πιο πάνω προκάλεσαν δικαιολογημένα την απογοήτευση, αλλά και τον θυμό των πολιτών, γεγονός που οδήγησε δυστυχώς σε απαξίωση όχι μονάχα του πολιτικού συστήματος αλλά και των θεσμών στην χώρα μας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον απαξίωσης, έγινε ακόμη πιο δύσκολο να κρίνεται ο καθένας με βάση τις πράξεις και τις παραλείψεις του και αντίστροφα, πολύ έγινε ευκολότερο να καταλήγουν οι πολίτες σε αφορισμούς και γενικεύσεις, που τελικά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερο πισωγύρισμα αντί σε πρόοδο και σε βελτίωση της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, ευρισκόμενοι λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο καθένας και η καθεμιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να προβληματιστούν νηφάλια για την επιλογή που θα κάνουν. Όπως τα γεγονότα καταμαρτυρούν, την κύρια ευθύνη για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις που συντελούνται τα τελευταία οκτώμιση χρόνια τη φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού. Ως εκ τούτου οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού για όλα όσα τους απογοητεύουν ή/ και τους οργίζουν. Ο καλύτερος τρόπος να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού, κατά τρόπο που να έχει και τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, είναι να βγάλουν όσο το δυνατό πιο ενισχυμένο το ΑΚΕΛ σ’ αυτές τις εκλογές, δίνοντάς του τα απαραίτητα εργαλεία για να ηγηθεί της προσπάθειας για προοδευτική αλλαγή στη χώρα μας.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να νιώσετε την ανάγκη για να είστε σήμερα για 3η φορά υποψήφιος βουλευτής;

Όπως γνωρίζετε, η συμπερίληψη ενός εκάστου έξ ημών στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ αποτελεί συλλογική απόφαση. Δεδομένου ότι ο εσωτερικός περιορισμός που έχουμε στο κόμμα για μέγιστο αριθμό θητειών επέτρεπε την διεκδίκηση βουλευτικής έδρας για ακόμη μια φορά, κρίθηκε μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος αναγκαίο να κατέλθω εκ νέου ως υποψήφιος. Προφανώς, οι προκλήσεις για τη χώρα μας, αλλά και για το ΑΚΕΛ, παραμένουν μεγάλες και άρα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη των συλλογικών στόχων που έχουμε καθορίσει, ευρισκόμενοι πάντοτε στην υπηρεσία του λαού μας, της Κύπρου και των εργαζομένων.

Τον τελευταίο καιρό, με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κυπριακός λαός φαίνεται να είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε όλα αυτά. Πιστεύετε ότι αυτή η επιφύλαξη του κυπριακού λαού θα επηρεάσει τις κάλπες;
Πιστεύω ότι θα πρέπει και ελπίζω ότι θα επηρεάσει. Με τρόπο ασφαλώς που ο λαός μας, εκφράζοντας το θυμό και την απογοήτευση του, θα στείλει τα σωστά μηνύματα σε αυτούς που πρέπει να τα λάβουν. Μήνυμα, πρώτα απ’ όλα, διατήρησης της ελπίδας και της προοπτικής για λύση του Κυπριακού στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου ΔΔΟ.
Μήνυμα προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ευάλωτων. Μήνυμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των χαμηλοσυνταξιούχων, των δανειοληπτών, της νεολαίας, των ανθρώπων του πολιτισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοεργοδοτούμενων. Μήνυμα προστασίας και εκσυγχρονισμού της δημόσιας υγείας και παιδείας, μήνυμα για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Πιστεύω και εύχομαι ότι οι πολίτες θα στείλουν ισχυρό μήνυμα προς τους κυβερνώντες ότι δεν πάει άλλο, γιατί μόνο έτσι θα τους αναγκάσουν να βάλουν φρένο στον κατήφορο που οδήγησαν τη χώρα και το λαό μας. Αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι όσο πιο ισχυρό εξέλθει το ΑΚΕΛ από αυτές τις εκλογές τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο τρόπος που θα στείλουν μήνυμα προς τους κυβερνώντες.

Η άτυπη σύνοδος της Γενεύης φαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο δεν έφερε κάποια αποτέλεσμα. Κατά το ΑΚΕΛ ποιον είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει;
Παρά το ότι πήγαμε στη Γενεύη με ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες, το ναυάγιο της άτυπης διάσκεψης και η αποτυχία επίτευξης του στόχου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, φυσιολογικά προκάλεσε περαιτέρω απογοήτευση. Η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη βαραίνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αφού η εμμονή τους στην κυριαρχική ισότητα και σε δύο κράτη δεν άφησε κανένα περιθώριο προόδου στη διαδικασία.
Για το πρωτοφανές αρνητικό σκηνικό στο κυπριακό, δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Νίκος Αναστασιάδης. Αντίθετα, όπως πολλές φορές έχουμε καταγγείλει, φέρει βαρύτατες ευθύνες. Ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί μέχρι τέλους το φλερτ του Νίκου Αναστασιάδη με τα δύο κράτη. Ότι θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τους καταστροφικούς χειρισμούς των τελευταίων ετών, που μεταξύ άλλων διευκόλυναν τα πρωτοφανή τούρκικα τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας μας, την ανάδειξη στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας του διχοτομιστή Τατάρ σε βάρος του Ακκιντζί, ενώ επέφεραν την απώλεια μιας μοναδικής ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό που θα μας απάλλασσε από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.
Ως ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνουμε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος απόκρουσης των τουρκικών μεθοδεύσεων είναι η επίδειξη συνέπειας και σταθερής προσήλωσης στα συμφωνηθέντα. Μέχρι αυτή τη στιγμή όμως, δεν λαμβανόμαστε υπόψη.

Ξεκινώντας από αυτή την αναγκαία προϋπόθεση, θα πρέπει παράλληλα να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις: Γραμματεία του ΟΗΕ και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί. Κρίσιμη παράμετρος, παραμένει η επιδίωξη άμεσης και σαφούς διασύνδεσης της θετικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και τη στάση που η τελευταία θα τηρήσει στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, θα πρέπει ο Νίκος Αναστασιάδης, από τούδε και στο εξής, να ενεργεί με τρόπο που να ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες στα κατεχόμενα που αγωνίζονται για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενάντια στις διχοτομικές προσεγγίσεις Τατάρ και Άγκυρας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ασφαλώς, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις δικές του πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή. Πόσο μάλλον όταν η στάση του υπονομεύει καιτις δικές μας προσπάθειες.

Ποιον είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Κυπρίους, Ε/κ και Τ/κ;
Το μήνυμα του ΑΚΕΛ προς το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένηδες, Μαρωνίτες και Λατίνους, είναι μήνυμα ελπίδας και προοπτικής. Οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, που δυστυχώς μας έφεραν σε οριακό σημείο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σκοτώσουν την ελπίδα. Κρατώντας ζωντανή την ελπίδα, κρατούμε ζωντανή και την προοπτική της λύσης. Κρατάμε ζωντανή την προοπτική για μια Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική, επανενωμένη και ευημερούσα, όπως αξίζει στο λαό μας και ιδιαίτερα στις γενιές που έρχονται.

Μαζί, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την κοινή μας δράση και πρωτοβουλίες, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να τα καταφέρουμε!

Voice Of The Island – 2021

Related Articles

Back to top button