“Για να έχουν μέλλον οι νέοι στην Κύπρο πρέπει να αλλάξουν την χώρα”

Ο υποψήφιος βουλευτής στην Επαρχία Αμμοχώστου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με το κόμμα «Αμμόχωστος Για την Κύπρο» Μιχάλης Χρίστου (Κίττος)  απαντώντας τις ερωτήσεις της Voice Of The Island μεταξύ άλλο σημειώνει ότι “πλέον, εμείς οι νέοι για να έχουμε μέλλον δεν θα αλλάξουμε χώρα αλλά θα αλλάξουμε την χώρα”.

Της Hatice KERLO

Να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας και αυτό που σας ώθεισε να είστε σήμερα υποψήφιος βουλευτής;

Είμαι απόφοιτος Φιλοσοφικής και μεταπτυχιακός ερευνητής φιλοσοφίας. Δεν μεγάλωσα με συγκεκριμένη κομματική γραμμή και δεν ήμουν μέλος κομματικής νεολαίας. Αυτό όμως με βοήθησε να μελετήσω και να αποφασίσω μόνος μου τι με εκφράζει. Οι σπουδές μου στην Πολιτική Φιλοσοφία, την Ηθική αλλά και την έννοια του Δικαίου αποτελούν την βάση της ιδεολογικής μου γραμμής και του τρόπου σκέψης μου.

Η χώρα μου μεταπηδά από το ένα σκάνδαλο στο άλλο, με μια ομάδα ανθρώπων να πλουτίζουν και αυτό γίνεται εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών. Η διαφθορά έφτασε στο απροχώρητο. Η χώρα μου είναι διαιρεμένη και η πολιτκή ηγεσία φαίνεται να μην έχει τη θέληση για επανένωση. Για αυτό το λόγο, η διχοτόμηση πλέον άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα. Τα φυσικά τοπία της Κύπρου θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με την πολιτική. Κατέρχομαι υποψήφιος, όχι σαν πολιτικός με την αρνητική έννοια του όρου που έχει σήμερα, αλλά σαν εθελοντής. Ένας εθελοντής που θέλει τη χώρα του επανενωμένη, κοσμική, σύγχρονη, η οποία να μην είναι συνώνυμη με τη διαφθορά.

Να μας πείτε λίγα λόγια για το κόμμα “Αμμόχωστος για την Κύπρο“;

Με πείσμα εναντίων της διαφθοράς και της διχοτόμισης, η Αμμόχωστος συνεχίζει από το 2004 να απλώνει το χέρι στους Τ/Κ συμπατριώτες μας και να δείχνει το δρόμο της επανένωσης. Με εκδηλώσεις και συναντήσεις, και με τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των ανθρώπων της Κύπρου. Η συμμετοχή των ανθρώπων είναι απαραίτητο συστατικό της επανένωσης.
Είναι φυσιολογικό λοιπόν, όταν φτάσαμε στον γκρεμμό, η Αμμόχωστος να είναι ‘ο τελευταίος θάμνος για να κρατηθεί η πατρίδα μας’, όπως λέει κι’ ο Κώστας Μόντης.

Η Αμμόχωστος όμως δεν αποτελεί τον τελικό σκοπό της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος για την Κύπρο». Για εμάς, η Αμμόχωστος αποτελεί την αρχή της επανένωσης ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Κύπρου.

Για την Κύπρο λοιπόν. Για τους νέους ολόκληρης της πατρίδας μας. Για το μέλλον. Για να δώσουμε όραμα και στόχο στις ζωές μας. Για να ζήσουμε σε μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς διαφθορά. Μια σύγχρονη και κοσμική πατρίδα, μακριά από ανισότητες.

Η ψήφος στον Μιχάλη Χριστού Κιττο είναι ψήφος για την γενιά που αφήσαν χωρίς μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα σας; Πιστεύετε ότι πλέον η νέα γενιά πρέπει να αναλάβει την πολιτική αλλά και το μέλλον της Κύπρου στα χεριά της;

Από τα σκάνδαλα διαφθοράς που βλέπουμε, το όνομα της χώρας διασύρεται Διεθνώς και η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Οι ευκαιρίες για τους νέους ολοένα και λιγοστεύουν επειδή δεν επενδύουμε στην ανάπτυξη γνώσεων και τεχνογνωσίας και έτσι καταλήγουμε με πολλούς νέους που σπουδάζουν και δεν βρίσκουν δουλειές στην Κύπρο. Η διχοτόμηση, που ξεκίνησε να αναδύεται, εμποδίζει την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του συνόλου της χώρας και θα μας φέρει μπροστά σε νέα και πιο επικίνδυνα δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, η γενιά μου σκέφτεται να μην επιστρέψει στην Κύπρο και έτσι καταφεύγει στο εξωτερικό για καλύτερες ευκαιρίες.

Το μήνυμά μου είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει επιτέλους να πάρουμε εμείς οι ίδιοι τον έλεγχο του μέλλοντός μας. Και αυτό ξεκίνησε να φαίνεται από την αγανάκτηση των νέων που βγήκαμε στους δρόμους και που πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε ο καθένας και η καθεμιά το δικό μας κομμάτι για να πάρουμε πίσω αυτό που δικαιωματικά μας αξίζει, αλλά προσπαθούν να μας στερήσουν. Σαν ένας νέος στη πολιτική ζητώ από όλους και όλες να ενωθούμε και να φωνάξουμε να μας ακούσουν με την απαίτηση ότι εμείς δεν θα αλλάξουμε χώρα αλλά θα αλλάξουμε ΤΗΝ χώρα.

Την ώρα που στην ουσία είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, είτε λόγω της πανδημίας και τα προβλήματα που έφερε μαζί της, είτε βλέποντας και την άτυπη πενταμερή της Γενεύης χωρίς αποτέλεσμα, είστε υποψήφιος βουλευτής. Πως αξιολογείτε όλα αυτά και τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην Κύπρο για τη μελλοντική γενιά , αφού λέτε ότι τώρα υπάρχει μια γενιά που αφήσαν χωρίς μέλλον;

Η πανδημία μας έδειξε ότι αν η πολιτική ηγεσία δεν είναι ικανή να διοικήσει, τότε κόσμος πεθαίνει και οι πολίτες καταπιέζονται σε ασφυκτικά σημεία. Σε θέματα πανδημίας, η Πολιτεία οφείλει να (υπ)ακούσει την Επιστήμη και να αφήσει τα κομματικά συμφέροντά της πίσω. Αντί αυτού, είδαμε περιπτώσεις όπου η Πολιτεία δεν άκουγε όλες τις συμβουλές της επιδημιολογικής ομάδας.

Για την πενταμερή στη Γενεύη, να πούμε ότι η στάση του κ. Τατάρ με τα δύο κράτη ήταν απαράδεκτη. Σαν πρωτοβουλία «Αμμόχωστος – Για την Κύπρο» ζητούμε τη λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Να πούμε όμως ότι για την αποτυχία στη Γενεύη δεν φταίει μόνο η μια πλευρά. Ο κ. Αναστασιάδης ήταν ο πρώτος που στο Κραν Μοντανά εισηγήθηκε λύση δύο κρατών. Επίσης, η Ε/Κ πλευρά ήταν που, με πρόσχημα τον COVID, έκλεισε πρώτη τα οδοφράγματα πριν καν κλείσει τα αεροδρόμια. Η δική μας πλευρά ήταν αυτή που τοποθέτησε συρματοπλέγματα κατά μήκος της πράσινης γραμμής, ένα μήνα πριν την 5μερή στη Γενεύη. Με πρόσχημα το μεταναστευτικό (σε περίοδο μειωμένης παράτυπης μετανάστευσης) και με πρόσχημα τον COVID, στείλαμε ξεκάθαρα μηνύματα διχοτόμησης προς την άλλη πλευρά.

Μόνο όταν αναγνωρίσουμε και αποδεκτούμε η κάθε πλευρά τα λάθη της θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ακόμα και αν καταφέρουμε να επιτύχουμε την λύση και την επανένωση στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το χρόνιο πρόβλημα που κατασπαράζει και τις δύο κοινότητες: τον φόβο και τον εθνικισμό. Πρέπει να καλλιεργηθεί, μέσω της κοσμικής Παιδείας που προωθούμε, μια σφαιρική και αντικειμενική εκπαίδευση για την ιστορία της Κύπρου. Πολλοί πιστεύουν ότι το Κυπριακό ξεκίνησε το ’74. Το Κυπριακό όμως ξεκίνησε από την παραβίαση του Συντάγματος το ’63.

Επίσης, η καλλιέργεια της αποδοχής και της κατανόησης θα φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων (Ε/Κ και Τ/Κ) θέλει επανένωση.

Πρέπει να αλλάξει η στάση των δύο πλευρών. Οι εθνικισμοί πρέπει να αντικατασταθούν με την κατανόηση και την αποδοχή. Και αυτό θα γίνει μέσω της Παιδείας και της σφαιρικής Ιστορίας που πρέπει να διδάσκεται, μακρία από εθνικιστικές επιρροές.

Ποιο το μήνυμα σας προς όλους/όλες τους/ις Κύπριους/ες ;

Να μην χάσουμε την ελπίδα μας. Από την μια, η αγανάκτηση της πιο παλιάς γενιάς είναι η απόδειξη ότι ο αγώνας δεν σταματά. Από την άλλη, η αγανάκτηση της νέας γενιάς είναι η απόδειξη ότι τώρα ήρθε η ώρα για αλλαγή. Η επανένωση είναι η μόνη λύση.

Προτρέπω όλους του Κύπριους να συνεχίσουν να βγαίνουν μαζί μας στους δρόμους για να διαδηλώνουμε κατά της διαφθοράς και υπέρ της ειρήνης στη Κύπρο. Όπως βγαίνουμε στους δρόμους όμως και φωνάζουμε, έτσι πρέπει να πάμε και στις κάλπες και να ψηφίσουμε. Γιατί, το πολιτικό κατεστημένο φοβάτε τη φωνή κόσμου και αλλάζει με τη ψήφο του.

Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί / Kıbrıs’ta barış Engellenemez

Voice Of The Island-2021

 

Related Articles

Back to top button