Φορέα ιστορικής γνώσης αποτελεί το Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ

Η Υπεύθυνη του Μουσείου Μαρί-Κωνστανς Κωνσταντίνου τονίζει τη σημαντικότητα του ως προς τα εκθέματα που προβάλλει

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ενα Μουσείο μοναδικό στο είδος του είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε αλλά και να συνομιλήσουμε με την Υπεύθυνη του Μαρί-Κωνστάνς Κωνσταντίνου με αφορμή τη σημερινή ημέρα που έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ δεν είναι ένα απλό μουσείο είναι ένας φορέας ιστορικής γνώσης σχετικά με τους αγώνες των εργαζομένων από τις αρχές του αιώνα μας. Εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα, ο ρόλος του συνδικαλισμού και η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργατικών αγώνων των τότε δεκαετιών ήταν κοινοί είναι μόνο μερικά από τα θέματα που μπορεί ο επισκέπτης να αντλήσει πληροφορίες.

Το Μουσείο της ΠΕΟ ιδρύθηκε  αρχικά  το 1992 με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου και των βετεράνων του εργατικού κινήματος, με κύριο πρωτεργάτη σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο τον αείμνηστο Παντελή Βαρνάβα, επισημαίνει η Μαρί-Κωνστανς Κωνσταντίνου ερωτηθείσα για τους στόχους του Εργατικού Μουσείου και τη δημιουργία του.

«Το 2008 ανακαινίστηκε και μεταφέρθηκε σε καινούριο χώρο μέσα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία,  με σκοπό να προβάλει και να προστατεύσει ντοκουμέντα, φωτογραφίες και εκθέματα από τη ζωή και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Λειτουργώντας αυτόνομα και ανεξάρτητα, το 2012 εγγράφηκε και επίσημα ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, με στόχο να αναδείξει τον κοινωνικό του ρόλο στη κοινωνία, ως φορέας ιστορικής γνώσης σχετικά με τους αγώνες των εργαζομένων απο τις αρχές του αιώνα μας και να βοηθήσει στην κατανόηση θεμάτων που προβάλλονται μέσα στο χώρο του, όπως τα εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα, ο ρόλος του συνδικαλισμού και η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργατικών αγώνων των τότε δεκαετιών ήταν κοινοί.»

Σε ότι αφορά τη σημασία τέτοιων μουσείων και πως συμβάλλον στο σήμερα η Υπεύθυνη του Μουσείου επισημαίνει πως η σημασία τέτοιων μουσείων έγκειται ιδιαίτερα στη προβολή ενός κομματιού της κυπριακής ιστορίας που είναι εν μέρει άγνωστη κυρίως στη νέα γενιά.

«Με την λειτουργία του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου, η ΠΕΟ επιχειρεί να δώσει στον επισκέπτη μια εικόνα αντικειμενική, με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία της κατάστασης της εργατικής τάξης από τις αρχές του αιώνα μας , καθώς επίσης και μια εικόνα της εξέλιξης της δράσης και των αγώνων του κυπριακού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έχοντας στην πρώτη γραμμή την ΠΣΕ-ΠΕΟ. Ο ρόλος του στο σήμερα, είναι πως μέσα από τα εκθέματα που προβάλει αντιλαμβανόμαστε πως τα εργατικά ωφελήματα που σήμερα έχουν οι εργαζόμενοι δεν χαρίστηκαν απλόχερα, αλλά κερδήθηκαν μέσα από την επίπονη πάλη για ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές, αψηφώντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή όπως την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς από την εργοδοσία, τις αυθαίρετες απολύσεις που τους στερούσαν το λιγοστό κομμάτι ψωμί, τη «ρετσινιά» του κομμουνιστή, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις από την αστυνομία, πολλές φορές και το ξύλο. Παράλληλα, περιγράφει μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα την αναγκαιότητα οργάνωσης των εργαζομένων ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων σε συντεχνίες από τις αρχές του αιώνα διεκδικόντας ένα καλύτερο αύριο, μέσα και από την εξέλιξη του εργατικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.»

Προχωρώντας στην ψηφιακή εποχή

 Σε μια νέα εποχή, αυτή της ψηφιακής, έχει προχωρήσει το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ. Όπως μας αναφέρει η Υπεύθυνη του Μουσείου, Μαρί-Κωνστάνς Κωνσταντίνου, έχει εγκατασταθεί οπτικοακουστικό σύστημα, ενώ δημιουργήθηκε και ψηφιακός οδηγός ξενάγησης. O επισκέπτης είτε από το χώρο του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου ΠΕΟ είτε από το σπίτι του μέσω του κινητού του ή κάποιας άλλης συσκευής, που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο, μπορεί να παρατηρήσει τα διάφορα εκθέματα. Την ίδια ώρα ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα εκθέματα που προβάλλονται στο Μουσείο, αφού καταγράφουν μεταξύ άλλων την ιστορία της κυπριακής εργατικής τάξης και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για ερευνητές και όχι μόνο.

«Τα Μουσεία προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, κάτι το οποίο ευελπιστούμε και εμείς με το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ.

Όλο και περισσότερα μουσεία γίνονται και ψηφιακά εφαρμόζοντας τη ψηφιακή ξενάγηση. Ένας από τους στόχους μας και εμάς, ευελπιστώντας στη συνεχές βελτίωση του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου , ήταν η εγκατάσταση οπτικοακουστικού συστήματος και η δημιουργία ψηφιακού οδηγού ξενάγησης. Δηλαδή, ο επισκέπτης είτε από το χώρο του μουσείου είτε από το σπίτι του μέσω του κινητού του ή κάποιας άλλης συσκευής που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο , μπορεί μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΕΟ να συνδεθεί με τον ψηφιακό οδηγό https://peoguide.peo.org.cy/index.html  και να ακούσει την ιστορία του εργατικού κινήματος της ΠΕΟ, χωρισμένη σε θεματικές, όπως προβάλλονται και μέσα στο χώρο του Μουσείου, καθώς και να παρατηρήσει τα διάφορα εκθέματα. Να πούμε ότι ο οδηγός διατίθεται σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικα. Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε ότι ο ψηφιακός οδηγός είναι ένα έργο της εταιρείας Blupath LTD. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας λοιπόν με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα είναι κάτι το οποίο ως ένα σημείο μπορεί να βοηθήσει στα σχέδια επέκτασης ενός μουσείου. Παράλληλα, ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου το οποίο αποτελείται από γραπτά ιστορικής σημασίας από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα χωρίζεται σε 6 κατηγορίες όπως :

Α)  Αρχείο εγγράφων –

  • Παγκύπρια Συνέδρια ΠΕΟ,
  • Τ.Σ. ΠΕΟ
  • Γενικό Συμβούλιο ΠΕΟ
  • Εκτελεστικό Συμβούλιο ΠΕΟ
  • Εκτελεστικό Γραφείο ΠΕΟ καθώς και στα βοηθητικά γραφεία .
  • Εργατικοί αγώνες και απεργίες ( ιστορικά γεγονότα)
  • Διεθνή Σχέσεις- ΠΣΟ , Παγκόσμια Συνέδρια, Σχέσεις με άλλες χώρες

ΠΕΟ και Τουρκοκύπριοι

Β) Αρχείο συντεχνιών –  έγγραφα που έχουν σχέση με τα Παγκύπρια Συνέδρια των συντεχνιών, πρακτικά κτλ

Γ) Αρχείο τύπου – με εφημερίδες και περιοδικά ( Μη ψηφιακό υλικό)

Δ) Αρχείο φωτογραφικού υλικού .

Ε) Αρχείο εικονογραφημένου υλικού με αφίσες.

ΣΤ) Μαγνητοφωνημένο Αρχείο Παντελή Βαρνάβα- περιλαμβάνονται πέραν των 50 ηχητικών ντοκουμέντων από βετεράνους του συνδικαλιστικού μας κινήματος που δόθηκαν τη δεκαετία του 1990.”

Συνεχής η προσπάθεια η ιστορία να παραμείνει ζωντανή

Σχέδια επέκτασης και ανάπτυξης υπάρχουν πάντα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε οικονομική κρατική στήριξη αναφέρει η Μαρί-Κωνστανς Κωνσταντίνου.

“Προσπαθούμε συνεχώς μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και με τη συνεργασία άλλων φορέων την διοργάνωση διάφορων δραστηριοτήτων δικοινοτικών και μη ειδικά ανάμεσα στη νέα γενιά, ώστε η ιστορία που κουβαλά αυτός ο χώρος να παραμείνει ζωντανή και να εξελίσσεται συνεχώς.

Το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ δεν σταματά ποτέ να μαζεύει ντοκουμέντα, αντικέιμενα ή φωτογραφίες που αφορούν την ιστορία της εργατικής τάξης. Αντιθέτως, παραλαμβάνουμε με πολύ συγκίνηση ένα έκθεμα που θα μας προσφέρει ένα μέλος της ΠΕΟ γιατί γνωρίζουμε πως η σημασία του δικού μας μουσείου βρίσκεται στα εκθέματα που προβάλει και στην ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά. Για εμάς όλα τα εκθέματα είναι μοναδικά και σπάνια. Μπορεί να μην έχουν τόσο χρηματική αξία, αλλά η αξία και η μοναδικότητα τους έγκειται στις ιστορίες αυτών των ανθρώπων που τα προσφέρουν και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτές οι ιστορίες ανθρώπων αγωνιστών, ανθρώπων εργατών είναι που κάνουν τα εκθέματα μοναδικά και σπάνια.»

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button