Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ εξευτελίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Toυ Απόστολου Σκουρουπάτη*

To 2013 η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού εντελώς παράνομα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου εργοδότησης των εργαζόμενων εκπαιδευτικών σε 14 προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συμπεριλαμβανομένων των απογευματινών, βραδινών αλλά και του Προαιρετικού Ολοήμερου σχολείου.

Με πρόφαση την οικονομική κρίση και επικαλούμενη, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, τις απαιτήσεις της Τρόικα, έκαναν με τη μεγαλύτερη ευκολία πράξη την πολιτική τους φιλοσοφία και εφάρμοσαν το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, καταπατώντας και αφαιρώντας  κάθε εργασιακό δικαίωμα από τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνταν και στήριζαν τα συγκεκριμένα προγράμματα, μετατρέποντάς τους σε αναλώσιμο και φθηνό εργατικό προσωπικό.

Εδώ και 8 χρόνια, και παρά τις δημόσιές τους δεσμεύσεις και υποσχέσεις και παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, συνεχίζουν να  κοροϊδεύουν, να εκμεταλλεύονται και να εξευτελίζουν χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου τρόπου εργοδότησης, 5000 εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα συγκεκριμένα προγράμματα θεωρούνται ως αυτοεργοδοτούμενοι, καταβάλλουν 20% των πενιχρών απολαβών τους σε κοινωνικές ασφαλίσεις και ΓΕΣΥ και δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ απολύτως εργασιακό δικαίωμα (Ανεργιακό Ταμείο, επιδόματα κλπ). Είναι η γενιά των εκπαιδευτικών των €500, οι οποίοι εργάζονται για να πληρώνουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις, αποτέλεσμα των πολιτικών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η εργασιακή εξαθλίωση και ο εργασιακός μεσαίωνας είναι πλέον γεγονός στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το συγκεκριμένο καθεστώς εργοδότησης εκπαιδευτικών στο Δημόσιο Σχολείο αποτελεί κομμάτι της ιδεολογίας του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, οι οποίοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν φτηνό εργατικό δυναμικό στο χώρο της εκπαίδευσης σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να υποτάξουν ολόκληρο το σχολείο στους νόμους της αγοράς, αφού τελικός τους στόχος δεν έπαψε ποτέ να είναι η σύνδεση της αμοιβής με την ποσοτικοποίηση της εκπαίδευσης και τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση, παρόλο που δεσμεύτηκε δημόσια να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, στην προσφυγή των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών,  την έχει εφεσιβάλει. Αντί να αποκαταστήσει τους εκπαιδευτικούς που εδώ και 8 χρόνια εργάζονται με το απαράδεκτο αυτό καθεστώς και να τους μετατρέψει σε μισθωτούς εργαζόμενους, όπως τους είχε υποσχεθεί, επιμένει στις απαράδεκτες αντικοινωνικές και αντιπαιδαγωγικές θέσεις της. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο από τις εξαγγελίες του ΥΠΠΑΝ στις 12 και 19 Φεβρουαρίου 2021, οι οποίες αφορούν στις «νέες εκπαιδευτικές πολιτικές» για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, αντιμετώπιση του λειτουργικού αλφαβητισμού κλπ, ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να εφαρμόσει τις συγκεκριμένες πολιτικές με την μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών, μετατρέποντας την συγκεκριμένη απαράδεκτη πρακτική εργοδότησης σε καθολικό και κύριο τρόπο εργοδότησης εκπαιδευτικών.

Αυτή τη χρονική στιγμή, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών που εργάζονται με το απαράδεκτο αυτό καθεστώς στο δημόσιο σχολείο είναι σε επαόριστον απεργία. Διεκδικούν δυναμικά και μαζικά τα δίκαια αιτήματά τους. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας, είναι αγώνας επιβίωσης και αγώνας για αξιοπρεπή διαβίωση. Στεκόμαστε δίπλα τους και φωνάζουμε ενάντια στις διακρίσεις και στη δημιουργία εκπαιδευτικών πολλών ταχυτήτων, ενάντια στην ποσοτικοποίηση της εκπαίδευσης. Διεκδικούμε μαζί τους το δικαίωμα στην εργασία με απαραβίαστα όλα τα εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα τους. . Αποτελεί καθήκον, χρέος και υποχρέωση όλων μας να σταθούμε δίπλα τους μέχρι το τέλος και να βοηθήσουμε να δικαιωθεί αυτός ο αγώνας. Μόνον έτσι θα επανέλθει η ελπίδα σε αυτό τον τόπο. Αγώνας διαρκείας μέχρι να σταματήσει η κοινωνική αδικία, ανισότητα και εξαθλίωση των εκπαιδευτικών.

*Εκπαιδευτικός – Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Επαρχίας Λευκωσίας.

 

 

Related Articles

Back to top button