Επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών

Tης Μαρίας Παπαλαζάρου Φράγκου*

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, δυστυχώς για τον τόπο και τη μοίρα του συνόλου του κυπριακού λαού, διαχειρίζεται την μετά την άτυπη πενταμερή της Γενεύης περίοδο όπως διαχειρίστηκε και την προ του ιδίου φόρουμ περίοδο. Δηλαδή, με όρους επικοινωνιακούς, εντυπωσιοθηρικούς, όρους αντιπαλότητας με την άλλη πλευρά και όρους εσωτερικής κατανάλωσης για το εκλογικό σώμα ενόψει βουλευτικών. Δεν αρκεί να οχυρωνόμαστε πίσω από την όντως καταδικαστέα προκλητική και άγονη στάση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Δεν αρκεί να αναλωνόμαστε σε εκστρατείες διαφώτισης των Ευρωπαίων εταίρων μας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. Δεν αρκεί να επαναπαυόμαστε στην όντως πολύ σημαντική επαναβεβαίωση της βάσης των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Το ζήτημα είναι πώς παράγουμε πολιτική. Πώς δημιουργούμε θετικές εξελίξεις και όχι πώς αποκρούουμε πιθανές αρνητικές εξελίξεις. Πώς παρεμβαίνουμε, εμείς ως ελληνοκυπριακή πλευρά, στη ροή των γεγονότων. Οφείλουμε να καταθέσουμε προτάσεις που να δημιουργούν νέα δεδομένα, να προκαλούν νέα κινητικότητα και να υποχρεώνουν την άλλη πλευρά να τοποθετηθεί. Καλή η κοκορομαχία Αναστασιάδη – Τατάρ για τα διαβατήρια και τις ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λέχθηκαν ορθά πράγματα, έστω και με λάθος ύφος, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό. Το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει οξυμμένο, τεταμένο. Κι ένας τρίτος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αμφότερες οι πλευρές συντηρούν αμοιβαία την αντιπαλότητα, προκειμένου να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλή και η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά ούτε αυτή αρκεί. Η διαφώτιση, από μόνη της δεν παράγει εξελίξεις. Η διαφώτιση οχυρώνει την πλευρά μας αλλά δεν την καθιστά δημιουργό εξελίξεων.

Όπως πολύ ορθά τόνισε πρόσφατα και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να λάβει πρωτοβουλία των κινήσεων. Να μην υποχωρήσει σε κεφαλαιώδη ζητήματα επί των οποίων υπήρξαν συγκλίσεις. Ως ΑΚΕΛ δεν θα κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε πως η πιο αποτελεσματική ασπίδα μπροστά στις μεθοδεύσεις που σύντομα θα βρούμε μπροστά μας είναι η αταλάντευτη εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις συγκλίσεις. Ταυτόχρονα, αν και όταν έρθει η ώρα, η υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων αποκλειστικά και μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του πλαισίου Γκουτέρες, είναι χρέος μας. Το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που υπέβαλε, από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ολοκληρωμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει. Μια πρόταση που στην ουσία απαξίωσαν Προεδρικό και κυβερνόν κόμμα.

Στη νέα άτυπη διάσκεψη, εάν και εφόσον αυτή συγκληθεί, η πρόταση της Αριστεράς πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της διαχείρισης στην οποία θα προβεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι ελάχιστοι μήνες που απομένουν δεν πρέπει να πάνε χαμένοι σε επικοινωνιακά τερτίπια, τακτικισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της κοινότητάς μας. Βάζουμε πίεση στην τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά όχι με περιχαρακώσεις, αλλά με σχεδιασμούς και οράματα που να δημιουργούν δυναμικές και προοπτικές. Και που ταυτόχρονα θα προδιαθέτουν θετικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μετριοπαθών Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μα, οι οποίοι πιστεύουν στην επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή από θηλιά του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού.

*Υποψήφια βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις

Related Articles

Back to top button