“Το μέλλον της Κύπρου αφορά τους Κύπριους”

Η τέως Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή απαντώντας τις ερωτήσεις της Voice Of The Island, αξιολόγησε την άτυπη πενταμερή της Γενεύης. Η κυρία Μαρκουλλή μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο  ΓΓ του ΟΗΕ δεν έπρεπε να προχωρήσει σε πενταμερή σε αυτό το στάδιο και  αντί αυτού έπρεπε να είχε συγκαλέσει τριμερή (2 ηγέτες+ΓΓ) και να επιμείνει μέχρι να επιστρέψει η Τ/Κ πλευρά στη συμφωνημένη βάση.

Της Hatice KERLO

Μπορούμε να πούμε ότι άλλη μια φορά “πήγαμε στην πηγή, αλλά δεν ήπιαμε νερό; Πως σχολιάζετε με τόσα χρονιά εμπειρίας στο Κυπριακό την άτυπη σύνοδο της Γενεύης;

Ήταν επόμενο να μην πιούμε νερό, γιατί οι προσδοκίες από την αρχή ήταν ανύπαρκτες . Η στάση και εμμονή της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα δεν άφηνε περιθώρια για οποιασδήποτε εξεύρεση κοινού εδάφους. Ο ΓΓ δεν έπρεπε να προχωρήσει σε πενταμερή σε αυτό το στάδιο. Έπρεπε να είχε συγκαλέσει τριμερή (2 ηγέτες+ΓΓ) και να επιμείνει μέχρι να επιστρέψει η Τ/Κ πλευρά στη συμφωνημένη βάση. Λάθος επίσης  του ΓΓ είναι ότι συγκάλεσε τη διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις και έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκική πλευρά να θέσει στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών. Έπρεπε να επιμείνει ότι από το 1977 στο τραπέζι βρίσκεται η συμφωνημένη βάση της ΔΔΟ στην οποία οφείλει να επιστρέψει η Τ/Κ ηγεσία.

Βλέπουμε καθημερινά  πλέον τους Τ/κ αλλά και τους Ε/κ να μιλούν και να εκφράζουν πιο έντονα όσο ποτέ την επιθυμία τους για την λύση του Κυπριακού στην βάση της ΔΔΟ. Τι είναι αυτό που τους ανησυχεί νομίζετε και εκφράζουν τόσο έντονα αυτήν την επιθυμία, νομίζετε ότι απομακρυνθήκαμε από την λύση της ΔΔΟ;

Η ανησυχία Τ/Κ και Ε/Κ οφείλεται στο γεγονός ότι απειλούμαστε ως Κύπριοι από την διχοτόμηση, που είναι πλέον ορατή στον ορίζοντα. Η Ομοσπονδιακή λύση είναι η μόνη που θα μπορούσε να επανενώσει την πατρίδα μας και το λαό μας, Είναι το μόνο σύστημα που ενώ θα διατηρούσε μια αυξημένη αυτονομία των δύο κοινοτήτων στις αντίστοιχες συνιστώσες πολιτείες τους, ούτως ώστε η καθημερινότητα τους να μην επηρεαστεί, θα διασφάλιζε το ένα κράτος, με την μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, που θα επανένωνε το κράτος, το λαό, τους θεσμούς, την κοινωνία και την οικονομία. Γι’ αυτό οι πολίτες και στις δύο πλευρές θα πρέπει να ξεσηκωθούν και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, γιατί η διχοτόμηση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα απειλεί την ίδια την ύπαρξη των Κυπρίων σε αυτό το νησί.

Ποιες είναι οι ανησυχίες σας για το μέλλον της Κύπρου αλλά και του κυπριακού προβλήματος;

Ήδη βρισκόμαστε μόλις μια ανάσα από τη διχοτόμηση, που θα είναι ότι χειρότερο για αυτό τον τόπο. Για αιώνες οι Κύπριοι ζούσαν αρμονικά σε αυτό το νησί. Τα προβλήματα των τελευταίων 60 χρόνων, που κυρίως προκλήθηκαν από τον εθνικισμό και τις εξωτερικές επεμβάσεις, δεν θα πρέπει να καθορίσουν και το μέλλον της πατρίδας μας. Πρέπει να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε την ενότητα των Κυπρίων και το δικαίωμα μας να ζούμε μαζί σαν λαός σε αυτό το νησί, αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ομοσπονδιακή λύση είναι ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει αυτό το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για μια Ομοσπονδιακή Κύπρο. Το Κυπριακό πρόβλημα θα υπάρχει όσο τις ζωές μας θα δηλητηριάζει ο εθνικισμός και τα συμφέροντα των ξένων. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Κυπρίων και της κοινής μας πατρίδας.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει η Ε/κ πλευρά αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ για να  επαναρχίσει η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την λύση του Κυπριακού;

Ο ΓΓ θα πρέπει να συγκαλέσει τριμερή χωρίς την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων. Το μέλλον της Κύπρου αφορά τους Κύπριους και όχι τις εγγυήτριες δυνάμεις, που η παρουσία τους είναι δικαιολογημένη μόνο για συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Ο ΓΓ θα πρέπει επίσης να πει ξεκάθαρα στον ΤΚ ηγέτη ότι η θέση για λύση δύο κρατών βρίσκεται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και ότι θα πρέπει να επανέλθει στο συμφωνημένο πλαίσιο της ΔΔΟ, όπως είχε πει το 1992 ξεκάθαρα και στις εκθέσεις του, ο τότε ΓΓ Μπούτρος- Μπούτρος Γκάλι στον τότε ΤΚ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όταν ο τελευταίος επικαλέστηκε ξεχωριστή κυριαρχία για την κοινότητα του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα του 789(1992) είχε επικρίνει έντονα τη στάση του ΤΚ ηγέτη. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σήμερα. Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι καθοριστικός για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Τέλος ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Κύπριους που αγωνιούν για την λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου;

Μετά από σχεδόν 6 δεκαετίες που είχαμε αναθέσει απόλυτα το μέλλον αυτού του τόπου στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ήλθε η ώρα να πάρουμε και εμείς ως λαός την τύχη μας στα χέρια μας. Όπως έχουν δείξει και πολλές έρευνες μέχρι σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των ΕΚ και ΤΚ επιθυμούν την επανένωση στη βάση της ΔΔΟ. Αυτή η πλειοψηφία θα πρέπει να συνενωθεί και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου να αγωνιστούν για να φέρουμε το μέλλον που επιθυμούμε στον τόπο μας. Η λύση δεν θα έλθει από μόνη της. Αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον ειρήνης, ευημερίας, προόδου, δικαιοσύνης και ισότητας και θα πρέπει να αγωνιστούμε για να το κάνουμε πραγματικότητα.

Voice Of The Island – 2021

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

 

 

 

Related Articles

Back to top button