Στον αναπνευστήρα το Κυπριακό, παλεύει για μια ακτίδα ελπίδας

Πως σχολιάζουν τις εξελίξεις μέχρι τώρα Χ. Χρυσοστόμου και Π. Ζαρούνας

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γενεύη και πιο συγκεκριμένα στην Ολομέλεια που διεξάγεται αυτή την ώρα και τα δύο μέρη καλούνται να δώσουν τις τελικές τους αποφάσεις ενώπιον του Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν και αυτός με τη σειρά του λάβει τις δικές του αποφάσεις.

Οι διεθνολόγοι Χαράλαμπος Χρυσοστόμου και Πέτρος Ζαρούνας σχολιάζουν στη Voice of the island τις εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα.

Όπως επισημαίνει ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει καταθέσει τις «απαράδεκτες θέσεις για κυριαρχική ισότητα και 2 κράτη, μια θέση για την οποία η προοδευτική πλειοψηφία των Τ/κ είναι αντίθετη.» Αυτό όπως επισημαίνει δυσκολεύει πάρα πολύ την προσπάθεια για εξεύρεση κοινού εδάφους, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού ο ηγέτης των τ/κ βάζει θέση για 2 κράτη»

Ενώπιον μας πλέον είναι το σενάριο, σημειώνει να κηρυχθεί αδιέξοδο ή να γίνει ακόμη μια προσπάθεια για να συνεχιστεί η άτυπη πενταμερής μέσα από παράταση των προσπαθειών.

Σε ότι αφορά το σενάριο να πάμε σε ναυάγιο και να κηρυχθεί αδιέξοδο ο Χαράλαμπος Χρυσοστόμου αναφέρει ότι είναι κάτι που δεν ευνοεί καμιά πλευρά. Ενώ το κλειδί της υπόθεσης είναι τι θα καταγράψει ο Γ.Γ του ΟΗΕ στη δήλωση του ή την έκθεση του. «Αν δεν αναφερθεί στη βάση ψηφισμάτων των Η.Ε και λύση ομοσπονδίας στην ουσία συνιστά το τέλος του Κυπριακού όπως το ξέρουμε σήμερα.»

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδης να συνεχίσει να τονίζει την πολιτική ισότητα «για να φύγει η όποια επιχειρηματολογία υπέρ την κυριαρχικής ισότητας που βάζει ο Τατάρ ώστε να διατηρηθεί και ένα μικρό παράθυρο ελπίδας. Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολή.»

Ερωτηθείς σχετικά ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου επεσήμανε πως ούτε και στην Τουρκία δεν συμφέρει το αδιέξοδο γιατί θέλει να συντηρήσει μια διαδικασία για να πάει τον Ιούνιο σε Σύνοδο της Ευρωοπαϊκής Ενωσης «Θέλει να περάσει αλώβητη από την πενταμερή χωρίς να της επιρριφθεί η ευθύνη για τυχόν ναυάγιο. Ωστόσο εάν θέλει ο ΓΓ του ΟΗΕ να είναι συνεπής και σωστός θα πρέπει να καταγράψει ότι είναι εκτός πλαισιού τα όσα η Τουρκία και η τ/κ πλευρά έχουν καταθέσει»

Θέμα διαδικασίας πλέον και όχι ουσίας

Αυτές τις ώρες η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας βρίσκεται στον αναπνευστήρα ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας σκιαγραφώντας τα όλα όσα διαδραματίζονται στη Γενεύη. Όπως επισημαίνει οι συζητήσεις επί της ουσίας έχουν τερματιστεί αφού υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των 2 πλευρών.

Πλέον τίθενται θέματα διαδικασίας τα οποία και αφορούν τις τρεις προτάσεις Γκουτέρες.

Η πρώτη αφορά στον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου. Η δεύτερη η κήρυξη αδιεξόδου και η παράδοση της εντολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο και θα καλεστεί να επανέλθει με νέους όρους εντολής και η Τρίτη η να συγκαλέσουν νέα άτυπη Πενταμερή μετά από 2 μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρούνα υπάρχουν ασάφειες για τις προτάσεις 1 και 3. « Ποιοι θα είναι οι όροι εντολής του Ειδικού Αντιπροσώπου, θα είναι γενικοί και αόριστοι; Θα υπάρχει αναφορά στη λέξη κυριαρχία; Η βάση των όρων θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Η.Ε;»

Σε ότι αφορά τη δημόσια τοποθέτηση του κύριου Τατάρ πως δεν αποδέχεται τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου ο κύριος Ζαρούνας εκτιμά ότι «το όχι του Ταταρ είναι για να μπορέσει να διαπραγματευθεί ενσωμάτωση των θέσεων της Τουρκίας στους όρους εντολής του Ειδικού Αντιπροσώπου»

Στο ενδεχόμενο άτυπης πενταμερής και πάλι δεν αναφέρεται το πώς θα γίνει αυτή. «Μια ουδέτερη αναφορά από πλευράς Γ.Γ ΟΗΕ δεν προσφέρει τίποτα»

Πάντως ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας αναφέρει πως το ενδεχόμενο να καλεστεί να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι αρνητικό αφού αναμένεται να επαναβεβαιώσει τους όρους εντολής που ήδη υπάρχουν, αρνητικό θα είναι μόνο εάν αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αλλάξει τους όρους αυτούς.

Ελένη Κωνσταντίνου

Related Articles

Back to top button