Νέοι της Κύπρου απαιτούν ένα κοινό μέλλον

Ταγμένοι στον αγώνα για ειρήνη και επανένωση του τόπου

Tης Ελένης Κωνσταντίνου

Νέοι της Κύπρου δίνουν  ραντεβού στο δρόμο για να διατρανώσουν όλοι μαζί τη θέληση για Ομοσπονδιακή λύση ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Μαζί με 113 οργανώσεις και πολιτικά κόμματα και από τις δυο κοινότητες συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 24ης Απριλίου για να ακουστεί και η δική τους φωνή αφού εκτιμούν ότι αυτή την κρίσιμη  ώρα που η Κύπρος κινδυνεύει άμεσα να παραμείνει μόνιμα μοιρασμένη  οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο πλευρές  είτε αντιτίθεται δημόσια και ρητά στην λύση Ομοσπονδίας, είτε επιδεικνύουν απροθυμία να απαντήσουν θετικά και ξεκάθαρα στις προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Απαιτούν άμεσα συγκεκριμένα θετικά βήματα προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση λύσης και την επανένωση.

Μιλώντας στη Voice of the island ο πρόεδρος της Νεολαίας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) Γιουσούφ Οσμάν, o Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Σεβήρος Κούλας και εκ μέρους της  νεανικής, πολύ-κοινοτικής πρωτοβουλίας HADE ο Μιστικί Αράζ αναφέρονται μεταξύ άλλων στις προσδοκίες τους από την άτυπη διάσκεψη και τι αναμένουν ως νέοι του τόπου αυτού. Παρά την μειωμένη αισιοδοξία λόγω των συνθηκών όπως είναι διαμορφωμένες σήμερα εντούτοις συνεχίζουν να απαιτούν ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τη νεολαία της Κύπρου, αφού οι νέοι/ες είναι και το μέλλον του κάθε τόπου.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περπατούν στο κοινό δρόμο της επανένωσης απορρίπτοντας κάθε μορφή διαχωρισμού της πατρίδας μας. Την ίδια ώρα απαιτούν και το άμεσο άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από βορρά προς νότο και αντιστρόφως, όπως ορίζει και το τελευταίο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, εφαρμόζοντας όλους τους  αναγκαίους υγειονομικούς ελέγχους στα σημεία διέλευσης, εφαρμόζοντας ρυθμίσεις όπως και σε άλλα μέρη του νησιού, δίνοντας τη δυνατότητα στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία να ενισχύσει τη συνεργασία της.

Γιουσούφ Οσμάν: Θα είμαστε στους δρόμους για τη λύση

Ο πρόεδρος της Νεολαίας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) Γιουσούφ Οσμάν επισημαίνει πως υπάρχει μια ισχυρή βούληση για λύση, παρόλο που περνάμε δύσκολους καιρούς, κοινωνικά και πολιτικά. Εκτιμά πως η συνάντηση 5 + 1 είναι σημαντική για διάφορους λόγους. «Ο Αναστασιάδης έχει στριμωχθεί στις γωνιές της διπλωματίας, όπου απέρριψε σημαντικές ευκαιρίες για λύση στο Κραν Μοντάνα. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η ρητορική του Έρσιν Τατάρ προς ένα μη ρεαλιστικό «όνειρο» λύσης δύο κρατών. Αυτό το πολιτικό μοντέλο δεν είναι ούτε πιθανό ούτε δυνατό. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αρκετά σαφείς για το Κυπριακό και πιστεύω ότι ο Έρσιν Τατάρ τις γνωρίζει πολύ καλά. Αυτό που προβάλλει πολιτικά είναι ένα μοντέλο που κανείς σίγουρα δεν θα συμφωνήσει στο τέλος. Η πλειοψηφία των ανθρώπων και από τις δύο κοινότητες γνωρίζει αυτά τα ανόητα παιχνίδια και ωστόσο θα είμαστε στους δρόμους για να επισημάνουμε το αίτημά μας για μια δικοινοτική, διμερή, διμερή, διζώνη λύση.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει από τους δύο ηγέτες στη Γενεύη και αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον στον τόπο μας ο Γιουσούφ Οσμάν αναφέρει πως μια μέρα οι ριζοσπαστικοί εθνικιστές θα καταλάβουν ότι οι σπόροι του μίσους είναι μη παραγωγικοί και δεν μεγαλώνουν. «Μια μέρα, και οι δύο κοινότητες θα αντιληφθούν ότι αυτή η διαίρεση δεν θα έχει νόημα πλέον. Δυστυχώς δεν περιμένω πολλά από αυτά. Δεν πιστεύω ότι ο Αναστασιάδης και ο Τατάρ είναι πρόθυμοι να λύσουν το Κυπριακό, παρόλο που μεγάλος αριθμός και των δύο κοινοτήτων δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική τους στάση στο Κυπριακό. Αυτό που ζητώ από αυτούς είναι η ορθολογική σκέψη για το μέλλον του νησιού μας, για το μέλλον των νέων γενεών.»

 Σεβήρος Κούλας: Μοναδική επιλογή ένα κοινό μέλλον, μια επανενωμένη Κύπρος

Κληθείς να αναφερθεί στην κινητοποίηση της 24ης Απριλίου και για το ποια συναισθήματα έχει για την πρωτοβουλία αυτή ως νέος πολίτης σε αυτό τον τόπο ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Σεβήρος Κούλας επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό. «Τα συναισθήματα που γεννούνται μέσα από δράσεις και κινητοποιήσεις είναι πολλά, και για τους διοργανωτές και για τους συμμετέχοντες. Το ζήτημα εδώ όμως, αν μου επιτρέπεις, δεν είναι ζήτημα συναισθηματικό. Ή τελοσπάντων όχι μόνο. Είναι κυρίως πολιτικό. Είναι ζήτημα έκφρασης της άποψης μας και η άποψη μας είναι πως το Κυπριακό δεν τελείωσε. Δεν τελείωσε πρώτα και κύρια γιατί ο ίδιος ο λαός, Ε/κ και Τ/κ, πιστεύουν, ελπίζουν, επιμένουν πως το μέλλον μας είναι κοινό. Αν κάτι κυριαρχεί λοιπόν, είτε ως συναίσθημα είτε ως αξία, από αυτή τη νέα προσπάθεια δεκάδων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, είναι η κοινή πίστη πως η Επανενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος, είναι το κοινό μας μέλλον και η μόνη μας επιλογή.»

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες από τη διάσκεψη της Γενεύης ο Σεβήρος Κούλας αναφέρει πως αυτές είναι περιορισμένες παρά τη γενικότερη αισιοδοξία που τον διακατέχει ως έναν προοδευτικό άνθρωπο που είναι.

«Αισιόδοξος για το μέλλον γενικά είμαι, εκ πεποιθήσεως, από την στιγμή που πιστεύω πως η ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας – παρά τα όποια πισωγυρίσματα – είναι πάντα προοδευτική και κινείται προς τα μπρος. Οι προσδοκίες από την πενταμερή είναι δυστυχώς περιορισμένες. Πρώτον, διότι έχουμε πλέον, την Τουρκία αλλά και την νέα ηγεσία της Τ/κ κοινότητας, να διακηρύσσει και να προτάσσει θέσεις πέρα και έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Δεύτερο και εξίσου ανησυχητικό, το γεγονός πως ο ΠτΔ δεν πείθει, ούτε εντός ούτε εκτός Κύπρου, για την ετοιμότητα και την ειλικρίνεια των προθέσεων του για να προχωρήσει ουσιαστικά στην διαδικασία διαπραγμάτευσης. Από εκεί και πέρα ποτέ δεν μπορεί να διαγραφεί ο λαϊκός παράγοντας. Η θέληση του λαού δηλαδή. Ο κ. Τατάρ δεν εκφράζει την πλειοψηφία των Τ/κ σε ότι αφορά τις θέσεις που διατυπώνει στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν είναι καθόλου τυχαίο, που μόνο πίσω από τις πλάτες του λαού συζήτησε τη λύση δύο κρατών (όπως καταμαρτυρούν διάφοροι), γιατί κανένας Ε/κ δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Αρά αυτό που απαιτούμε και από τους δύο ηγέτες, είναι να μείνουν προσηλωμένοι στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, να επαναβεβαιώσουν τις μέχρι τώρα συγκλίσεις και να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν. Η ιστορία είναι αμείλικτη, και θα τους κρίνει.»

Μιστικί Αράζ: Ανθρωποι και στις δυο πλευρές αγωνίζονται για την ειρήνη

Την ιδιαίτερη σημασία άνθρωποι και από τις δυο κοινότητες ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να συναντιούνται και να εργάζονται μαζί για το κοινό μέλλον τονίζει εκ μέρους  της  νεανικής, πολύ-κοινοτικής πρωτοβουλίας HADE ο Μιστικί Αράζ. Μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε ακριβώς ώστε να στείλει τα μηνύματα των νέων κυρίως πολιτών πριν από την διάσκεψη της Γενεύης αλλά και να διοργανώσει κοινές δράσεις.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τους ανθρώπους να εργάζονται για το κοινό μας μέλλον. Ως ακτιβιστές λαμβάνουμε πάντα σχόλια από ανθρώπους που δεν υποστηρίζουν τον σκοπό  μας, που λένε ότι «η άλλη πλευρά δεν μας θέλει», αλλά χάρη στη δικοινοτική διαμαρτυρία όπως αυτή έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα  ανθρώπων και από τις δύο πλευρές που αγωνίζονται για την ειρήνη.»

Σε σχέση με τη διάσκεψη της Γενεύης ο Μιστικί Αράζ αναμένει από τους δυο ηγέτες να ενεργήσουν κυρίως ως Κύπριοι για να μπορέσει η χώρα μας να έχει μέλλον. «Η βασική μου ελπίδα είναι ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα προκαλέσει μια αλυσίδα θετικών γεγονότων. Εάν ένα θετικό αποτέλεσμα βγει από αυτή τη διάσκεψη, ακόμα κι αν πρόκειται για μια πολύ μικρή αλλαγή, θα δώσει στους ανθρώπους μας ελπίδα. Με ελπίδα και φιλοδοξία εμείς οι Κύπριοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ελπίζω ότι οι δύο ηγέτες ενεργούν προς όφελος μας, έχοντας κατά νου ότι είναι Κύπριοι, πέραν από προσωπικές ατζέντες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε πράγματα και να προχωρήσουμε προς την ειρήνη.»

Τέλος επισημαίνει την αισιοδοξία του για το μέλλον  της χώρας μας. «Είμαι αισιόδοξος. Κατά τη γνώμη μου με θετική στάση, όλα είναι δυνατά. Ειδικά όταν το θέλουν οι άνθρωποι. Στην περίπτωσή μας, όσο μας πιέζουν τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο την επιθυμία μας για επανένωση και ειρήνη. Ακριβώς όπως και στο παρελθόν παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες άλλων διασκέψεων, αυτό οδήγησε σε νέες δικοινοτικές πρωτοβουλίες, νομίζω ότι ακόμη και αν συμβεί κάτι αρνητικό στη διάσκεψη της Γενεύης, πρωτοβουλίες όπως το HADE θα γίνουν ισχυρότερες και μεγαλύτερες.»

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

 

Related Articles

Back to top button