Εκτός διαπραγμάτευσης η λύση ομοσπονδίας διαμηνύει ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι επερχόμενες συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό θα είναι άτυπες και πως η λύση ομοσπονδίας είναι εκτός συζήτησης.

“Η συνάντηση στη Γενεύη θα είναι άτυπη. Δεν πρόκειται να διενεργηθούν νέες διαπραγματεύσεις στην περιοχή”, δήλωσε ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερσίν Τατάρ.

Eξάλλου όπως έγραψε και στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός: «Η ομοσπονδιακή λύση έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και 53 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά προωθεί δύο κρατικές λύσεις και συνεργασία βασισμένη στην κυρίαρχη ισότητα. Η Τουρκία θα συνεχίσει πάντα να στηρίζει την TΔΒΚ”.

Από την πλευρά του, ο Τατάρ δήλωσε: “Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απαραίτητα ζητήματα στις συνομιλίες της Γενεύης.” Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1963-64, στο 1974 και έπειτα. Ενώ ο Τατάρ πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το σχέδιο λύσης το 2004.

“Στη Γενεύη θα πούμε ξεκάθαρα τις σκέψεις μας”

Επίσης νωρίτερα με αναφορές στην λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα, αλλά και σε δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων και αποφάσεων του ΟΗΕ για την μορφή λύσης, αναφέρθηκαν  ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικών της τουρκοκυπριακής ηγεσίας Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την στάση του χθες κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ χρησιμοποιώντας το χαρτί της ΕΕ απείλησε την Τουρκία και ξεπέρασε τα όρια ευπρέπειας. «Αυτή η συμπεριφορά, είναι απόδειξη πόσο δίκαιη και σωστή είναι η στάση μας πως η ΕΕ δεν πρέπει να είναι στην συνάντηση 5 + ΗΕ που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Γενεύη. Όπως είναι φανερό, η ΕΕ δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στο θέμα, ούτε είναι μια ένωση ουδέτερη και αντικειμενική. Ακριβώς το αντίθετο, είναι μια ένωση εναντίον μας. Δεν έχει θέση στο τραπέζι των συνομιλιών».

Μία μόνο είναι η ατζέντα της άτυπης συνόδου, να δούμε εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος το οποίο οι πλευρές θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν στη συνέχεια, ανέφερε. «Και αυτό το έδαφος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ κοινοτήτων. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο έδαφος, μπορεί να προκύψει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει πιθανότητες επιτυχίας. Διαφορετικά, το δηλώνω με σαφήνεια και ειλικρίνεια, καθώς έχουμε σπαταλήσει τα τελευταία 53 χρόνια, θα αποτρέψει την σπατάλη ακόμη 50-100 ακόμη ετών και θα διασφαλίσει μια υγιή νέα διαδικασία».

Οι Τ/κ, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν με την μητέρα πατρίδα Τουρκία τον εθνικό αγώνα που δίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο με την ευχή να επιτύχουν.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε :

«Ο κ. Ταχσίν τα περιέγραψε πολύ ωραία. Εμείς  είπαμε και στο παρελθόν ότι δεν θα καθίσουμε πλέον σε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε αυτό που είπαμε. Δεν είναι μια άκαμπτη στάση ή ένα γινάτι. Πενήντα τρία χρόνια διαπραγματευόμασταν την ομοσπονδία». Για 53 χρόνια, συνέχισε, Τουρκία και τουρκοκύπριοι είχαν μια πολύ εποικοδομητική στάση, έδειχναν καλή πρόθεση, αλλά οι Ε/κ – που δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τ/κ – και η Ελλάδα που τους στηρίζει, απέρριψαν όλες τις προτάσεις είτε στο τραπέζι των συνομιλιών, είτε σε δημοψήφισμα, εγκατέλειψαν τις συνομιλίες. Και μετά ήταν η ε/κ πλευρά που επιβραβεύονταν ενώ ο τ/κ λαός τιμωρούνταν, όπως είπε.

«Εμείς πλέον δεν το ανεχόμαστε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε μια λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Σίγουρα στην άτυπη συνάντηση 5 + ΗΕ στη Γενεύη εμείς θα πούμε ξεκάθαρα τις σκέψεις μας. Οι άλλες πλευρές που θα συμμετέχουν σε αυτή, περιλαμβανομένων και των παρατηρητών, αναμένουμε να θέσουν κι αυτοί τις απόψεις τους με ειλικρίνεια, θα τις ακούσουμε όλο αυτιά και μετά θα κάνουμε την αξιολόγησή μας. Εάν υπάρχει ένα κοινό έδαφος, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με νέες παράμετρους» είπε.

Για τις απόψεις που λένε ότι υπάρχουν ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και παράμετροι, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν αλλά «δεν είδαμε κανένα όφελος και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δούμε. Γι αυτό αυτές οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν εάν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, σίγουρα οι παράμετροι μπορούν να αλλάξουν».

Voice of the Island

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button