Αμεση ανάκληση της απόφασης δικαστηρίου στην τ/κ κοινότητα ζητά ο Ερντογάν

"Η βόρεια Κύπρος δεν είναι Γαλλία" λέει ο Τούρκος Πρόεδρος για το ζήτημα με την παράδοση μαθημάτων κορανίου

“H βόρεια Κύπρος δεν είναι Γαλλία και πρέπει να εφαρμόσει τα όσα ισχύουν και στην Τουρκία” διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κληθείς να σχολιάσει σήμερα την απόφαση δικαστηρίου στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όπου έκρινε ως ενέργεια που αντιβαίνει στην αρχή της κοσμικότητας την παράδοση μαθημάτων κορανίου και αποφάσισε τον τερματισμό τους.

Οπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος η απόφαση αυτή του δικαστηρίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ενώ πρόσθεσε ότι έχει δώσει οδηγίες στον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου να συζητήσει το θέμα διεξοδικά κατά την παραμονή του στην Κύπρο. Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μάθει “τον κοσμικό χαρακτήρα και ποια είναι η πρακτική του κοσμικού κράτους στην Τουρκία αυτή τη στιγμή”. Είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πρακτικές που θα  επηρεάσουν την εκπαίδευση των νέων ειδικά “στη Βόρεια Κύπρο”.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι τέτοια πράγματα έχουν επιλυθεί σε ό,τι αφορά στη θρησκευτική παιδεία και εκπαίδευση στην Τουρκία.

“Η έννοια του κοσμικού κράτους δεν είναι αυτό που καταλαβαίνουν, και η Βόρεια Κύπρος δεν είναι Γαλλία. Η Βόρεια Κύπρος πρέπει τώρα να εφαρμόσει οποιεσδήποτε αιτήσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αποφάσεις που έλαβαν ορισμένα συνδικάτα εκεί, θρησκευτικές ενώσεις, αντιθρησκευτικά συνδικάτα.  Εάν δεν επιστρέψει την παράδοση των μαθημάτων κορανίου, τα μέτρα που θα λάβουμε θα είναι διαφορετικά στο μέλλον, και πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ο κ. Φουάτ, ο Αντιπρόεδρός μου, θα συζητήσει αυτό το θέμα με τον κ. Έρσιν και θα τον ενημερώσει ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθωθεί γρήγορα αυτή η κατάσταση. Παρακολουθώ τη διαδικασία. Θα λάβουμε τα μέτρα μας ανάλογα με την κατάσταση”.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Η απόφαση του συνταγματικού/ανωτάτου δικαστηρίου αφορά υπόθεση της συντεχνίας υπηρεσιών (θρησκευτικών λειτουργών) (HİZMET-SEN) και σύμφωνα με αυτή, αφαιρείται η αρμοδιότητα για διοργάνωση μαθημάτων κορανίου από μια επιτροπή που ονομάστηκεεπιτροπή θρησκευτικών υποθέσεων», που διαμορφώθηκε με πρόσθεσε της παραγράφου 88 στον τροποποιητικό νόμου για το τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων.

Η ενάγουσα συντεχνία θεωρεί ότι η παράγραφος αυτή αντιβαίνει στο άρθρο 1 του συντάγματος που αφορά την αρχή της κοσμικότητας, με το συνταγματικό να προσθέτει ότι αντιβαίνει και με το άρθρο 23 (4) που προβλέπει ότι η θρησκευτική παιδεία και εκπαίδευση είναι κάτω από την επίβλεψη και τον έλεγχο του κράτους. Αντιβαίνει επίσης στο άρθρο που λέει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χώροι εκπαίδευσης και κατάρτισης που είναι αντίθετοι με τη σύγχρονη επιστήμη και τις εκπαιδευτικές αρχές και πως είναι κύριο καθήκον του κράτους η παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης και κατάρτισης του λαού.

Το κράτος εκπληρώνει αυτό το καθήκον με προγραμματισμένο τρόπο, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του Ατατούρκ, με ένα περιεχόμενο διανθισμένο με την εθνική κουλτούρα και τις πνευματικές αξίες, ανταποκρινόμενο στην εξέλιξη της εποχής και της τεχνολογίας, καθώς και στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας, προστίθεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Παράλληλα ακυρώνει τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων που είχε γίνει και πάλι με τροποποίηση του νόμου το 2017.
Voice of the Island

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button