Μέλλον σημαίνει επανενωμένη Κύπρος

Ο Ανδρέας Χαραλάμπους μας μιλά για τη HADE και για όλα όσα οι νέοι της χώρας μας διεκδικούν και ονειρεύονται

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Μόνο το όνομα της νεανικής, πολύ-κοινοτικής πρωτοβουλίας HADE (χάτε) φανερώνει ακριβώς τους σκοπούς της ομάδας αυτής που μαζεύτηκε για να αρχίσει κάτι καινούργιο και ως μπροστάρηδες να παρασύρουν σε αυτή την προσπάθεια ακόμη περισσότερους νέους και νέες από όλες τις κοινότητες της Κύπρου. Μια λέξη κυπριακή που την μιλούν οι άνθρωποι του τόπου και όπως τη λέξη αυτή που είναι κοινή στην καθομιλουμένη και στις δυο πλευρές του νησιού, τα κοινά είναι και πολλά άλλα, ιδιαίτερα η δίψα για επανένωση της πατρίδας μας. Κοινοί οι στόχοι, οι προβληματισμοί, οι προκλήσεις, το όραμα. Δεδομένα τα κοινά αφού άλλωστε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά αφού μιλάμε για ανθρώπους που ζουν στον ίδιο τόπο. Εκ μέρους της πρωτοβουλίας HADE είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Ανδρέα Χαραλάμπους για αυτό που έχει ξεκινήσει από μια ομάδα νέων παιδιών, φίλων και οι οποίοι στη συνέχεια ζήτησαν από τον ίδιο να συμμετάσχει μαζί τους.

«Ξεκίνησε από μια ομάδα φίλων που σκέφτηκαν ότι πριν από την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό πρέπει να γίνει κάτι. Να έρθει περισσότερος κόσμος κοντά να γίνει μια μεγάλη δράση. Είχαμε και μια έμπνευση από το Ως Δαμέ που ενδυνάμωσε τη κινητική δράση και εξύψωσε την ανάγκη για συλλογική δράση. Είδαμε ότι ήταν πολύ έντονες οι φωνές για παύση της διχοτόμησης για επαναπροσέγγιση. Ετσι αποφασίσαμε ότι είναι η ώρα για δράση στοχευμένη και μαζική. Η αποστολή μας είναι να τονίσουμε την επείγουσα ανάγκη για δράση προς άμεσες λύσεις στο status quo, συνεργαζόμενοι με εταίρους και οργανισμούς που μοιράζονται τους ίδιους στόχους ενάντια στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε συλλογικές δραστηριότητες, προκειμένου να παρέχουμε πληροφορίες και να ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με το Κυπριακό, τις προσπάθειες λύσης του και τους τρόπους ανάπτυξης και επίτευξης ενός ευημερούμενου και ακμάζοντος μέλλοντος για όλους.

Θα εργαστούμε για την επίτευξη των στόχων μας, ενεργώντας ως πλατφόρμα για την προσέγγιση ατόμων, πρωτοβουλιών και μη κυβερνητικών οργανισμών και διοργανώνοντας από κοινού σεμινάρια, συζητήσεις, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, διαδηλώσεις και άλλες εναλλακτικές δράσεις που σχετίζονται με τον κοινό μας σκοπό.»

«Ηδη προγραμματίζεται και η πρώτη μεγάλη δράση που θα είναι κοινή και στις δυο πλευρές του νησιού. Προγραμματίζουμε μια μεγάλη κεντρική δράση, μια πορεία που θα γίνει και στις 2 πλευρές και στην ουσία θα σχηματίζεται νοερά ένας κύκλος από τον Ορφέα μέχρι και το Λήδρα Πάλλας»

Επίσης όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Χαραλάμπους ανάμεσα στις διεκδικήσεις είναι και το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης υπό τις κατάλληλες προφυλάξεις σχετικά με τον Covid-19.

«Πέραν από τη διάνοιξη των σημείων διέλευσης πρέπει να γίνει και ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών. Εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η  καθιέρωση άμεσης συνεργατικής στρατηγική υγείας σε όλο το νησί, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Ερωτηθείς εάν μπορούν οι νέοι και νέες να φέρουν την αλλαγή, ο Ανδρέας Χαραλάμπους σημειώνει ότι υπάρχει αισιοδοξία όμως σε αντίθετη περίπτωση τότε μαζική θα είναι η φυγή νέων ανθρώπων από τον τόπο τους.

«Είμαστε αισιόδοξοι πως οι νέοι και νέες θα παλέψουν θα φωνάξουν ξανά για τους κοινούς μας στόχους γιατί αντιλαμβανόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό πως το μέλλον μας εξαρτάται από το μέλλον της Κύπρου και όταν λέμε μέλλον εννοούμε επανενωμένη Κύπρο. Τεράστια είναι τα ποσοστά των νέων στην Κύπρο που λένε ότι εάν υπάρξει διχοτόμηση δεν έχουν λόγο να μείνουν στην Κύπρο και θα φύγουν. Πολλοί από εμάς επιστρέψαμε στην Κύπρο για να παλέψουμε για το σκοπό αυτό και εγώ όπως και άλλοι λέμε ότι εάν οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να παραμείνουμε στο νησί .

Είμαστε διατεθημένοι να παλέψουμε αλλά δεν είναι αρκετό. Εχει σημασία και αν θα μας ακούσουν και ποιοι θα μας ακούσουν. Θα μας λάβουν υπόψην τους ; Εχει σημασία στις κυβερνήσεις και στους ηγέτες των 2 κοινοτήτων τι θέλει ο λαός ή είναι μικροπολιτικά συμφέροντα μόνο που λαμβάνονται υπόψη στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη δεν έχει φανεί ότι έχει λόγο ο κυπριακός λαός στις διαπραγματεύσεις.»

Διαφάνεια στη διαπραγματευτική διαδικασία

Σε σχέση με διαπραγματευτική διαδικασία ο Ανδρέας Χαραλάμπους τονίζει την ανάγκη διαφάνειας αλλά και συμμετοχής σε αυτή της κοινωνίας των πολιτών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

«Η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στο πλαίσιο του Γκουτέρες και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επίσης ζητούμε την εφαρμογή διαφάνειας σχετικά με τις συνομιλίες και την ενεργό ένταξη της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.»

Δεν είναι καθόλου απλό και είναι δύσκολο να χαραχθεί πολιτική αναφέρει ο Ανδρέας Χαραλάμπους προσθέτοντας πως είναι στην εφαρμογή που θα φανεί. «Βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει πολιτική ισότητα, σεβασμός σε όλους τους κύπριους πολίτες και να τεθούν οι βάσεις για συνεργασία και συμβίωση μέσα σε ένα ενωμένο κράτος.»

Κοινοί στόχοι, κοινές ανησυχίες

Κοινός στόχος είναι άλλωστε η επανένωση της πατρίδας μας όπως κοινές είναι όμως και οι προκλήσεις αλλά και οι ανησυχίες και στις 2 πλευρές, μέχρι να πάψουν να υπάρχουν 2 πλευρές

«Σε ότι αφορά τις ανησυχίες είναι κοινές και στις δυο πλευρές. Από το 2004 που ξεκίνησα να έχω επαφές πάντα ξεκινούσαμε από το να βρίσκουμε τα κοινά. Μετά από 2 χρόνια συνειδητοποίησα ότι δεν πρέπει να μετράμε κοινά γιατί είμαστε οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες όπως αναπτύσσονται είναι ενδιαφέρον σε κοινές κλίμακες έχουμε κοινά προβλήματα, προβληματισμούς είναι κοινές οι συνθήκες. Δηλαδή τα προβλήματα της διαφθοράς, της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ανεργίας κυρίως ανάμεσα στη νεολαία, η δυσκολία της νεολαίας λόγω και του ψηλού γνωστικού επιπέδου της να ενταχθεί στην κοινωνία μας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί , η διχοτόμηση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κοινοί προβληματισμοί και στις 2 πλευρές. Εξ’ού είναι κοινές και οι διεκδικήσεις και σαφώς βλέπουμε ότι και μέσω από αυτή την πρωτοβουλία θα πορευθούμε μαζί.»

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button