«Mε καλή θέληση και ρεαλισμό να προσέλθουν τα μέρη στην πενταμερή»

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Τζ. Γκάρμπερ καλεί τις δυο πλευρές να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Εποικοδομητικά και με ρεαλιστικό τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δύο πλευρές την παρουσία τους στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης στα τέλη Απριλίου ώστε να μπορέσουν να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών υπογράμμισε η  Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ. Μιλώντας στη Voice of the island η κυρία Γκάρμπερ επεσήμανε πως οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα δικά τους οράματα σε σχέση με το πώς βλέπουν το μέλλον αυτού του νησιού. Διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι η οποία διαδικασία και λύση πρέπει να είναι Κυπριακής ιδιοκτησίας. Την ίδια ώρα κάλεσε τόσο την ε/κ όσο και την τ/κ πλευρά να προχωρήσουν στο άνοιγμα των σημείων διέλευσης αφού όπως ανάφερε η επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων αυξάνει και τις πιθανότητες διακανονισμού του κυπριακού προβλήματος.

 «Ευελπιστούμε οι δυο πλευρές να δείξουν καλή θέληση»

Ερωτηθείσα για τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος η  Αμερικανίδα Πρέσβειρα Τζούντιθ Γκάρμπερ σημειώνει πως η κυβέρνηση  Μπάιντεν είναι αφοσιωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ μια δίκαιη λύση για όλους τους Κυπρίους αποτελεί μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ. «Εκτιμούμε το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα φιλοξενήσει τη πενταμερή διάσκεψη ώστε να διαφανεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για να μπορέσουν να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες. Να ακουστούν οι απόψεις των δύο πλευρών και το όραμα τους για το μέλλον του νησιού. Ελπίζουμε πως όλες οι πλευρές θα προσεγγίσουν τη διαδικασία αυτή εποικοδομητικά και με ρεαλιστικό τρόπο ώστε να βρεθούν κοινές συνισταμένες για να μπορέσουν να αρχίσουν οι συνομιλίες. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω πως η όλη διαδικασία για το Κυπριακό είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Σε ότι αφορά τη βάση λύσης και κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι τόσο η Τουρκία αλλά και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προτάσσουν τη λύση δύο κρατών η κυρία Γκάρμπερ επανέλαβε πως η θέση των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη αφού υποστηρίζει τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. «Και πάλι όμως πρόκειται για μιας κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν ρεαλισμό και καλή θέληση ώστε οι διαπραγματεύσεις να φέρουν αποτέλεσμα»

Σε ότι αφορά τις πρόσφατες επαφές που είχε σε όλο το νησί με πολιτικά πρόσωπα η Αμερικανίδα Πρέσβειρα σημείωσε πως αυτό που αποκόμισε από τις επαφές της ήταν πολλές και έντονες απόψεις. Η μεγαλύτερη διαφορά των δυο πλευρών σύμφωνα με την κυρία Γκάρμπερ παραμένει η θέση για λύση δύο κρατών. Ωστόσο είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ πως η διαδικασία για το Κυπριακό να παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στην βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ και να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. « Κάτω από την ομπρέλα του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερή για να θέσουν οι πλευρές το όραμα, τις ανησυχίες και τις απόψεις τους, με τα ΗΕ να έχουν υποβοηθητικό ρόλο ώστε να δούμε αν μπορεί να εξευρεθεί ένα κοινό έδαφος. Αν ήταν κάτι απλό δεν θα μιλούσαμε ακόμη για διαχωρισμό του νησιού. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να προσέλθουν στη διαδικασία της Γενεύης με καλή θέληση.»

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες της από τη διάσκεψη της Γενεύης η κυρία Γκάρμπερ δεν θέλησε να τοποθετηθεί αφού όπως τόνισε δεν επιθυμεί να κάνει τις οποιεσδήποτε προβλέψεις πριν τη διάσκεψη αλλά να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διάσκεψης.

Σημαντική για τις ΗΠΑ η σταθερότητα και η ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο

Σημαντική είναι την ίδια ώρα όπως υπογράμμισε η Τζούντιθ Γκάρμπερ η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η οποία διέρχεται μιας πολύ ευαίσθητης περιόδου. Ως μια θετική εξέλιξη στην περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει το Φυσικό Αέριο και να προωθήσει τη συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή. «Ειδικότερα, όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, αλλά τα έσοδα από αυτήν θα πρέπει να κατανέμονται εξίσου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Θα πρέπει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο μεταξύ των κοινοτήτων». Γενικότερα για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η Αμερικανίδα Πρέσβειρα σημείωσε ότι η δυναμική αλλάζει συνεχώς και λόγω οικονομικών προκλήσεων αλλά και λόγω της πανδημίας. Πάντως οι  ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά αφού πρόκειται για μια περιοχή που τους ενδιαφέρει και για την οποία επιθυμούν να είναι βοηθητικοί για την σταθερότητα και την ευημερία της.

Σε ισχύ η απαίτηση των ΗΠΑ για απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε λιμάνια της Κ.Δ

Ερωτηθείσα για το αίτημα των ΗΠΑ προς την Κύπρο να σταματήσει ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Δημοκρατίας η κυρία Γκάρμπερ τόνισε ότι συνεχίζει να ισχύει το αίτημα αυτό. Πρόσθεσε ότι το θέμα υφίσταται από το 2019 όταν οι ΗΠΑ ψήφισαν το νομοσχέδιο East Med Act το οποίο, μεταξύ άλλων, καλεί  την Κύπρο να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία αλλά και να προβεί σε ενέργειες καταπολέμησης του ξεπλύμματος μαύρου χρήματος. «Συνεχίζει να υφίσταται το αίτημα μας, αυτό», είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα.

Σημαντικό βήμα στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ το CYCLOPS

Σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου σύμφωνα με την κυρία Γκάρμπερ η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί έναν πολύτιμο εταίρο των ΗΠΑ, ενώ ερωτηθείσα σχετικά αναφέρθηκε και στο CYCLOPS ένα έργο που θα κοστίσει 5 εκατομμύρια δολάρια , δωρεά της Αμερικανικής κυβέρνησης. Το εκπαιδευτικό κέντρο θα περιλαμβάνει πολλές πρακτικές πλατφόρμες κατάρτισης και εξοπλισμό, εκπαιδευτές και άλλη υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων. Η κατασκευή και η συνεχής υποστήριξη για το CYCLOPS είναι μια πραγματική συνεργασία, όπως μας αναφέρθηκε μεταξύ των δυο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν την κατασκευή της εγκατάστασης και θα παρέχουν εξοπλισμό, εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλη υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει στη γη, θα διευκολύνει τα ταξίδια και θα παρέχει εκπαιδευτικό προσωπικό. Το Κέντρο αυτό θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συνεργάτες τους να παρέχουν ενισχυμένη τεχνική βοήθεια σχετικά με την ασφάλεια και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων, των τελωνείων και των ελέγχων εξαγωγών, της ασφάλειας λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σε ότι αφορά περαιτέρω ενέργειες για το κατάργηση των θεωρήσεων για κατόχους Κυπριακών διαβατηρίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ η Τζούντιθ Γκάρμπερ ανάφερε ότι δεν έχει κάτι νέο να ανακοινώσει πέραν του ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για το θέμα αυτό από Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενης από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αμφοτέρων των Κυβερνήσεων, για επιτάχυνση των προσπαθειών με στόχο την τελεσφόρηση της εν λόγω διαδικασίας.

Με ανησυχία βλέπουν οι ΗΠΑ S-400 και Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αγκάθι αποτελεί η αγορά των οπλικών συστημάτων S-400 όπλων από τη Ρωσία. Το γεγονός αυτό συνεχίζει να ανησυχεί τις ΗΠΑ όπως σημείωσε η κυρία Γκάρμπερ . Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν Antony Blinken με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών «Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, θέματα που άπτονται της ασφάλειας και την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και η μεγάλη ανησυχία μας για το ζήτημα των S-400. Επίσης εκφράστηκε η ανησυχία μας για το επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ιδιαίτερα με την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button