Γιατί ενοχλεί το Ως Δαμέ;

Το κίνημα που δίνει ραντεβού στους δρόμους και θέτει στον δημόσιο διάλογο ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις αλλά και οι παρεμβάσεις σε καίρια ζητήματα από πλευράς της πλατφόρμας Ως Δαμέ. Εστω και αν δεν συμφωνείς δεν μπορείς να αγνοήσεις το γεγονός ότι κάτι γίνεται, κάτι αλλάζει μέσα σε ομάδες πολιτών, μέσα στην ίδια την κοινωνία των πολιτών που έστω και δειλά αντιδρά σε αυτά που την ενοχλούν. Στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στο κίνδυνο διχοτόμησης του νησιού μας, στην εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους, στη νέα γενιά που κάποιοι επιθυμούν να παραμείνει εγκλωβισμένη , στα κενά από τη διαχείριση της πανδημίας, στην καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου και σε αρκετά άλλα.

Το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση φαίνεται να κερδίζει τη θετική γνώμη του 46% των πολιτών λέει πολλά, ιδιαίτερα όταν η κινηματική αυτή πλατφόρμα δέχθηκε απανωτές επιθέσεις από το «η κυβέρνηση στο νότο  εργαλειοποίησε την πανδημία για να βάλει την Κύπρο σε πορεία οριστικής διχοτόμησης» μέχρι και την ορθογραφία του δαμαί-δαμέ για το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση ακόμη και ο Υπουργός Παιδείας Πρ. Προδρόμου.

«Είναι ζωντανό και δεν καλουπώνεται, είναι η φωνή της σιωπηρής πλειοψηφίας, ενοχλεί αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι….» είναι μόνο μερικές από τις αναφορές εκπροσώπων ομάδων που απαρτίζουν το συντονιστικό του κινήματος αυτού στην ερώτηση μας τι πιστεύουν ότι είναι αυτό που ενοχλεί.

Γιατί το κίνημα αυτό είναι προφανές ότι ενοχλεί κάποιους, όμως την ίδια ώρα δεν θα πάψει να θέτει στον δημόσιο διάλογο καίρια ζητήματα που απασχολούν τη κοινωνία που φαίνεται να λέει ως δαμέ.

Αριστερή Κίνηση Θέλουμεν Ομοσπονδίαν: «Επειδή εν ζωντανό…»

«Επειδή εν ζωντανό, εν καλουπώνεται εθνικά τζαι έσιει την προοπτική -αν παραμείνει μαζικό- να επιταχύνει την διάβρωση της νομιμοποίησης της κυβέρνησης τζαι του πολιτικού κατεστημένου. Επειδή έφκαλεν “το περιθώριο” που το περιθώριο τζ’ έδωκεν του την δύναμην να καθορίζει την πολιτικήν ατζένταν. Επειδή έδωκεν ελπίδαν σε όσες τζαι όσους είχαν αρκέψει να φοούνται πως η Δημοκρατία στην Κύπρον σιγοσβήνει.  Επειδή αναδεικνύει τες αντιφάσεις της κυβέρνησης, του συναγερμού τζαι του λοιπού [ακρο]δεξιού τόξου που μας οδηγούν προς τη διχοτόμηση.

Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών: «Επειδή έγινεν η φωνή της σιωπηρής μειοψηφίας»

«Επειδή έγινεν η φωνή της σιωπηρής πλειοψηφίας. Επειδή έγινεν η απάντηση στη μόνιμη επωδόν “μα εμείς [οι Κυπραίοι/ες] γιατί εν διαμαρτυρούμαστεν;” Επειδή εν φοάται να τα βάλει με το σαθρό μιντιακό κατεστημένο, ακόμα τζαι μέσα στο “γήπεδο του”.  Επειδή σε μιαν εποχή που ο ακτιβισμός έγινεν της μόδας, δείχνει στον κόσμο πώς εν ο πραγματικός ακτιβισμός. Τζείνος που εν φοάται τα spray πιπερκού, τες ροπαλιές τζαι τους Αίαντες τζαι κατεβαίνει με δεκαπλάσιον κόσμον, μιαν εφτομάν μετά, πιάνοντας την πιο γλυτζάν εκδίκησην. Επειδή όταν υποστηρίζει την προστασία της κοινής μας φυσικής τζαι πολιτιστικής κληρονομιάς, εννοεί το τζαι κάμνει το, χωρίς να αννοίει παραθυρούδκια σε λογής-λογής οπορτουνιστές να σύρουν τζ’ άλλον τσιμέντον.»

 Συσπείρωση Ατάκτων: «Το Ως Δαμέ ενοχλεί συγκεκριμένα κομμάτια της κυπριακής κοινωνίας»

«Το Ως δαμέ δεν ενοχλεί γενικά και αόριστα την κυπριακή κοινωνία, είναι αποτέλεσμα και προϊόν της. Ενοχλεί συγκεκριμένα κομμάτια της. Ενοχλεί συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους -τη δεξιά και την ακροδεξιά-,γιατί αμφισβητεί τον συντηρητισμό και την αντιδραστικότητα που εκφράζουν και απειλεί τα συμφέροντά τους. Ενοχλεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θέλουν χαλαρώσεις στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, για να φτιάξουν περισσότερες οικοδομές και να αυξήσουν τον πλούτο τους. Ενοχλεί την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, γιατί το ως δαμέ ζητά επενδύσεις για τη δημόσια υγεία και για την παιδεία, επειδή απαιτεί τερματισμό της διαχείρισης της πανδημίας με όρους καταστολής και κατάργησης των συλλογικών και ατομικών μας ελευθεριών. Ενοχλεί τους κάθε λογής σεξιστές που θεωρούν ότι το να είσαι άντρας σου δίνει αυτομάτως το δικαίωμα να χρησιμοποιείς εργαλειακά, να εκμεταλλεύεσαι, να καταπιέζεις, να χτυπάς, να εκφοβίζεις, να βιάζεις γυναίκες, χωρίς να αναλαμβάνεις καμία ευθύνη ή να δέχεσαι τις συνέπειες των πράξεών σου. Μα πιο πολύ ενοχλεί όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε σε τούτη τη χώρα. Τους οπαδούς της μη-λύσης και της διχοτόμησης. Αυτούς που θεωρούν ότι μπορούμε για πάντα να συζητάμε για λύση του Κυπριακού αλλά να μην καταλήγουμε πουθενά. Ώστε, μια χούφτα ανθρώπων, πολιτικών, δικηγόρων, επιχειρηματιών να μπορούν να λυμαίνονται το κράτος και να το χρησιμοποιούν για να συσσωρεύουν πλούτο. Το ως δαμέ ενοχλεί, γιατί διεκδικεί μια κοινωνία άλλη, διαφορετική που θα έχει ως στόχο την ευημερία του λαού και όχι του κεφαλαίου, μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον σεξισμό και την πατριαρχία, που θα σέβεται και θα προστατεύει τον φυσικό πλούτο και θα ζει σε μια Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή.»

Αερικό : «Το Ως Δαμέ» ήταν το κίνημα που κατάφερε να φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της»

«Οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουνε ζημιά, και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά. Ρε θες να κάνουν κίνημα του γάτου οι καρποί, κι ό, τι γλυκά ροκάνιζαν σαν φούσκα να χαθεί;». Το 1984, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μέσα από τους στίχους τού «Μαύρου Γάτου», περιέγραψε μια διαχρονική τακτική. Αναφέρεται ακριβώς σε αυτή τη μέθοδο που το σύστημα χρησιμοποιεί κάθε φορά, απέναντι σε οτιδήποτε το απειλεί. Μια προσπάθεια εξολόθρευσης όσων τολμούν να αμφισβητήσουν το κατεστημένο.

Έναν μήνα μετά τα γεγονότα της 13ης Φεβρουαρίου και τη μεγαλειώδη πορεία της 20ης Φεβρουαρίου, το κίνημα «Ως Δαμέ» συνεχίζει να αγγίζει τις συνειδήσεις των πολιτών. Η εξουσία, λοιπόν, αφού δεν κατάφερε μέσω της βίαιης καταστολής να το εξουδετερώσει, «επιστρατεύει» εθνικιστικά τεχνάσματα για να το δαιμονοποιήσει. Μια πάγια τακτική ενός κράτους που θέλει να διατηρήσει την εξουσία στην κοινωνία. Απευθύνεται, στον «πατριωτισμό», πολώνει το κλίμα και δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, επιχειρώντας να χωρίσει τον λαό σε πατριώτες και προδότες. Το «Ως Δαμέ» ήταν το κίνημα που κατάφερε να φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την ατιμωρησία, προκαλώντας της πανικό και άτακτες αντιδράσεις. Αλλά, η κυβέρνηση αποτυγχάνει να πείσει και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί, τα προστάγματα του «Ως Δαμέ» εμπεριέχουν στη βάση τους αξίες που πρέπει να κατακτηθούν: Ελευθερία, ισότητα, περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σπιριθκιά: «Εκαταφέραμε να κινητοποιήσουμε σοβαρή μερίδα της κοινωνίας»

«Η ασυδοσία τζαι η αυθαιρεσία των πολιτικών του τόπου πηγάζει που την σιουρκά ότι «εν εσιει τίποτε». Η πρώτη αντίδραση για τις κινητοποιήσεις μας “Ως Δαμε” με αιτήματα την ελευθερία, την κοινωνική τζαι περιβαλλοντική δικαιοσύνη, τες επενδύσεις στην παιδεία τζαι την δημόσια υγεία, την απαλλαγή από την κρατική βία τζαι τον ρατσισμό, ήταν η άμεση καταστολή τζαι η πολιτική τζαι επικοινωνιακή εξολόθρευση μας. “Ως Δαμέ” εκαταφέραμε να κινητοποιήσουμε σοβάρη μερίδα της κοινωνίας, να στριμώξουμε την κυβέρνηση σε σημείο που οι κινητοποιήσεις μας να γίνουνται πρώτη είδηση στο κρατικό τζαι στα ιδιωτικά κανάλια του τόπου. Τούτον ήταν μια σημαντική νίκη, πολλά ενοχλητική. “Ως Δαμέ” εκαταφέραμε να κάμουμε τους πολιτικούς να ενεργήσουν σπασμωδικά, να φάσκουν τζαι να αντιφάσκουν. “Ως Δαμέ” εκαταφέραμε  να φέρουμε αντιμέτωπους τους κλέφτες με την κλεψιά τους, χωρίς πραγματικά να μπορούν να αντιμετωπίσουν τουτην την αλήθκεια. Με ποταπά επιχειρήματα οι πολιτικοί τζαι τα κόμματα επροσπαθήσαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη ή μάλλον να ενισχύσουν την γνώμη των βολεμένων, των αδιάφορων τζαι όσων εθελοτυφλούν ακολουθώντας τις κομματικές προσταγές οι οποίες όπως πάντα σχεδιάζονται τζαι προωθούνται από τα πάνω. Το “Ως Δαμέ” ενοχλεί επειδή εν κάτι νέο τζαι τα γερασμένα μυαλά στα στεγανά του πολιτικού μας συστήματος δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Εμείς καταλαβαίνουμε, εν οδυνηρό να θωρείς κατάματτα την αλήθκεια τζαι τζίνη να γίνεται πρώτο θέμα στες ειδήσεις, λείφκουν σου οι δικαιολογίες. Εξεκίνησε να χτίζεται ένας λαβύρινθος για την κυβέρνηση. Ως τωρά, ακόμα μπορούν τζαι βρίσκουν μια κάποια διέξοδο, αλλά βλέπουμεν το ξεκάθαρα ότι η δύναμη των κομμάτων τζαι των πολιτικάντηδων φθήνει τζαι απονομιμοποιείται μέρα με την μέρα.»

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button