Ο πολιτισμός στον αναπνευστήρα -Τιμή στον Κώστα Βήχα

Του Γιώργου Γεωργίου*

Οι συνέπειες της πανδημίας Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, υπήρξαν ιδιαίτερα οδυνηρές για τους ανθρώπους του πολιτισμού, καθώς όξυναν τα προϋπάρχοντα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Λόγω της απουσίας ουσιαστικών μέτρων στήριξης, οι άνθρωποι του πολιτισμού βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ εταιρείες και οργανισμοί που ασχολούνται με τον πολιτισμό είναι στο χείλος της καταστροφής.

Ως ΑΚΕΛ, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων, ώστε να τερματιστεί η θυματοποίηση του Πολιτισμού και να δοθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τόσο σημαντικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει 8,7 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ και, περίπου, το 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητος καταλύτης για την κοινωνική ευημερία και πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Μαζί, λοιπόν, με 104 Ευρωβουλευτές, απέστειλα επιστολή προς τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και στους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποστηρίξουν έμπρακτα τον πολιτισμό.

Μεταξύ άλλων, ζητήσαμε να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την έμπρακτη στήριξη του τομέα του πολιτισμού. Απαιτήσαμε να βελτιωθεί ουσιαστικά το σύστημα κοινωνικής προστασίας και να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων του πολιτισμού. Καλέσαμε να δοθεί οικονομική στήριξη στους καλλιτέχνες, τους συντελεστές και σε όσους απασχολούνται  στον χώρο του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον Πολιτισμό. Επίσης, τονίσαμε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η ψηφιακή τεχνολογία για στήριξη των πολιτιστικών δράσεων.

Τα μέτρα που εξήγγειλε, αργοπορημένα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ για τον πολιτισμό δεν επαρκούν. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Ο πολιτισμός δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Πρέπει να υπάρξει δραστική αύξηση των κονδυλίων της πολιτείας για ουσιαστική στήριξη. Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων, οι οποίες να εφαρμόζονται από όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Εξίσου σημαντικό είναι  να υπάρχει υποχρεωτική διασύνδεση της τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων με την καταβολή των κρατικών κονδυλίων. Επίσης, πρέπει να προωθηθεί, άμεσα, η Ιδιότητα του Καλλιτέχνη και η δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών. Πάνω από όλα, όμως, η πολιτεία έχει χρέος να αναδείξει τη σημαντικότητα του Πολιτισμού και των ανθρώπων του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε ως ΑΚΕΛ, να προτείνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Κώστα Βήχα, για το Βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη. Ο Βήχας, είναι ο άνθρωπος του πολιτισμού που ενσαρκώνει την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης ηθοποιός. Ποιεί, δημιουργεί ήθος, χαρακτήρα. Όλη του η ζωή είναι αφιερωμένη στη διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος για μια ποιοτική ζωή. Πρωταγωνιστεί στη σκηνή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Παλεύει κόντρα σε ένα άδικο σύστημα που παράγει ανισότητες, φτώχεια και εξαθλίωση και αγωνίζεται για να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, δίνοντας ιδιαίτερη μάχη και για ανθρώπους του πολιτισμού, οι οποίοι επιβιώνουν στα όρια της φτώχειας.

Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ομόφωνη απόφαση της απέδωσε το Βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη στον Κώστα Βήχα.

Ο Κώστας Βήχας δεν έχει ανάγκη από κανένα βραβείο. Ούτε το επιδίωξε. Μέγα βραβείο γι’ αυτόν είναι οι δράσεις του με τις οποίες αποδεικνύει στην πράξη τι σημαίνει Άνθρωπος, αποκαλύπτοντας τη γύμνια των κυβερνώντων που έβαλαν τον πολιτισμό στον αναπνευστήρα.

«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο μέσα από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι», λέει ο Μπρέχτ. Και έχει δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο που οδήγησαν τον πολιτισμό σε ασφυξία! Ο πολιτισμός είναι μέσο αφύπνισης και καλλιέργειας της συνείδησης, ένα πεδίο λόγου που τρέφει την κριτική. Είναι μια τεράστια δύναμη που μας δίνει την ώθηση να παλέψουμε ενάντια σε κάθε τι που θέλει να μας υποδουλώσει, για τον Άνθρωπο, για ένα κόσμο δίκαιο, χωρίς εκμετάλλευση. Αν  χάσουμε τον πολιτισμό, θα χαθούμε στο σκοτάδι της αιώνιας βαρβαρότητας. Εκεί στοχεύουν, αλλά δεν θα τους αφήσουμε.

Μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να πάρουμε πίσω το βιβλίο και να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας, για ένα καλύτερο αύριο.

*Eυρωβουλευτής ΑΚΕΛ

Related Articles

Back to top button