Το CYCLOPS θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2022

Πράξη αναμένεται να γίνει η στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος με τη λειτουργία στη χώρα μας του περιφερειακού κέντρου κατάρτισης CYCLOPS.

Η τελετή θεμελίωσης έγινε τον περασμένο μήνα ενώ εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα. Σύμφωνα με ενημέρωση από την αμερικανική Πρεσβεία το CYCLOPS θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους στις αρχές του 2022. Το όλο έργο θα κοστίσει 5 εκατομμύρια δολάρια , δωρεά της Αμερικανικής κυβέρνησης. Τη γη παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το εκπαιδευτικό κέντρο θα περιλαμβάνει πολλές πρακτικές πλατφόρμες κατάρτισης και εξοπλισμό, εκπαιδευτές και άλλη υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Η κατασκευή και η συνεχής υποστήριξη για το CYCLOPS είναι μια πραγματική συνεργασία, όπως μας αναφέρθηκε μεταξύ των δυο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν την κατασκευή της εγκατάστασης και θα παρέχουν εξοπλισμό, εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλη υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει στη γη, θα διευκολύνει τα ταξίδια και θα παρέχει εκπαιδευτικό προσωπικό.

Εξάλλου αναφέρεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει μια ολοένα και πιο γόνιμη σχέση ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δύο χώρες, εργάζονται για να εκπαιδεύσουν ομάδες από μεσογειακές χώρες σε διάφορους τομείς ασφάλειας και για να επεκταθεί και να υποστηριχθεί αυτή η συνεργασία αλλά και η ανάπτυξη ικανοτήτων για τις διάφορες χώρες στην περιοχή, Ουάσιγκτον και Λευκωσία συμφώνησαν να κατασκευάσουν ακριβώς έναν περιφερειακό κόμβο κατάρτισης στην Κυπριακή Δημοκρατία – το CYCLOPS.

Το Κέντρο αυτό θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συνεργάτες τους να παρέχουν ενισχυμένη τεχνική βοήθεια σχετικά με την ασφάλεια και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων, των τελωνείων και των ελέγχων εξαγωγών, της ασφάλειας λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ελένη Κωνσταντίνου

Voice of the island

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button