Η πολιτιστική κληρονομιά τα θεμέλια για λύση του Κυπριακού

Το αρχαιολογικό πλέγμα στην Αφέντρικα φωτίζει τον πολιτισμό μας τονίζει ο Τάκης Χατζηδημητρίου

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση των μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο της Αφέντρικας στο Ριζοκάρπασο. Πρόκειται για τη Βασιλική της Παναγίας, τη Βασιλική των Ασωμάτων και τον Αγιο Γεώργιο. Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο Συμπρόεδρο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκη Χατζηδημητρίου πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου ενός εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικού χώρου. Πέραν από τα έργα καθ’αυτά ο κ.Χατζηδημητρίου επισημαίνει για ακόμη μια φορά την άψογη συνεργασία μεταξύ Ε/κ και Τ/κ για ολοκλήρωση κάθε φορά ενός έργου τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. 

«Τα τρία μνημεία έχουν τη δική τους ιστορία που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, με καταστροφές και μεταγενέστερες παρεμβάσεις που φθάνουν στον 8ο και τον 16ο αιώνα . Τρία μνημεία που αναδύονται μέσα από τους αιώνες και φωτίζουν τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση του τόπου». Επίσης όπως ανάφερε ο Τάκης Χατζηδημητρίου μιλώντας στη Voice of the island πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή κοντά στη θάλασσα ενώ εκεί βρισκόταν και η αρχαία πόλη Ουρανία που ανθούσε.

Το έργο στοίχισε 223.000 ευρώ, με χρηματοδότη την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ όπως σημείωσε ο κ.Χατζηδημητρίου ήταν αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας, προετοιμασίας και σκληρής εργασίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τεχνικών, αρχαιολόγων και συντηρητών.

Eπίσης όπως μας ανάφερε ο κ.Χατζηδημητρίου έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα συντήρησης στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην Κατωκοπιά όπου μεταξύ άλλων αντικαταστάθηκε το καμπαναριό και στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο καθώς και στον Αγιο Ευλάλιο στον Καραβά όπου έγινε επιδιόρθωση του ψηφιδωτού δαπέδου.

Ενώ προγραμματίζονται και έργα στη Σαλαμίνα αφού όπως μας είπε χαρακτηριστικά η συνεργασία στην Αφεντρίκα και όχι μόνο άνοιξε δρόμους για να προχωρήσουν και αλλού οι εργασίες που γίνονται με την υποστήριξη πάντα του UNDP και της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ακόμη προχωρούν και οι εργασίες στο Τέμενος Ζουχούρι στη Λάρνακα ενώ αναμένεται να κατακυρωθεί και το έργο συντήρησης για το τζαμί στην Ορούντα ώστε να αρχίσουν και εκεί οι εργασίες.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου ανάφερε ότι μπορεί οι περιορισμοί λόγω πανδημίας να επηρέασαν τις συναντήσεις της Τεχνικής Επιτροπής δεν επηρέασαν όμως τη συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. Αντίθετα φάνηκε το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία αυτή που συνεχίζει να λειτουργεί άψογα. Μπορεί ο πολιτισμός να μην λύσει το Κυπριακό μας είπε χαρακτηριστικά, όμως βάζει τα θεμέλια για τη λύση. Την ίδια ώρα δημιουργεί μια κουλτούρα αλληλοσεβασμού μεταξύ των δυο κοινοτήτων και των θρησκευτικών χώρων και των χώρων πολιτισμού.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει τόνισε ο Τάκης Χατζηδημητρίου είναι να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά. Διασώζοντας την πολιτιστική κληρονομιά, διασώζουμε την προσωπικότητα και την ιστορία της Κύπρου που είναι πάρα πολύ πλούσια, κατέληξε ο κ.Χατζηδημητρίου.

Ελένη Κωνσταντίνου

Φωτογραφίες: UNDP Cyprus

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button