Ντόμινο καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον αθλητισμό

Έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία ο Πρόεδρος της ΣΚΟΚ

Κατάθεση στην Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση των καταγγελιών της σκοπεύτριας Άντρης Ελευθερίου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου Τζιοβάνης Σαββίδης, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των καταγγελιών της σκοπεύτριας Άντρης Ελευθερίου  για σεξουαλική κακοποίηση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ο ίδιος πήγε σήμερα στην Αστυνομία. «Έχω δώσει κατάθεση, η οποία έχει σχέση με το θέμα και τώρα είναι δουλειά της Αστυνομίας να κάνει τη δουλειά της», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΣΚΟΚ είπε ότι «κλήθηκα γιατί γνωρίζω κάποιες άλλες περιπτώσεις και ήταν καλό να το γνωρίζει η Αστυνομία».

Σε ερώτηση αν ως Ομοσπονδία έχουν κάποιο πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών,  ο κ. Σαββίδης είπε ότι ως Ομοσπονδία έχουν κάποια πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΚΟΑ. Πρόσθεσε ότι ως Ομοσπονδία θα εφαρμόζουν ακόμα ένα πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει ένα άτομο που θα είναι κάτι σαν παρατηρητής της Ομοσπονδίας και αν διαπιστώσει οτιδήποτε θα το μαθαίνει το Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ η ειδική ανακριτική ομάδα, η οποία έχει συσταθεί, διερευνά τις καταγγελίες και δεν θα γίνει καμία δήλωση προς το παρόν στάδιο.

Η Κύπρια Ολυμπιονίκης έδωσε ήδη κατάθεση στην Αστυνομία αναφορικά με τις καταγγελίες της για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα του αθλητισμού, πριν από κάποια χρόνια.

Στη Βουλή θα συζητηθεί το θέμα

Οι καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου πρέπει να  διερευνηθούν πλήρως και ο δράστης να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, πρέπει γίνουν αφορμή ώστε η Πολιτεία να συζητήσει πραγματικά και ειλικρινά το ζήτημα της  σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

“Όλες και όλοι εκφράζουμε την ελπίδα οι καταγγελίες της πρωταθλήτριας της κυπριακής σκοποβολής, να ενθαρρύνουν κι άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση να προβούν σε καταγγελίες. Αυτό όμως, δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη των θυμάτων. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει δομές και διαδικασίες οι οποίες να στηρίζουν και να προστατεύουν τις γυναίκες που θέλουν να προβούν σε καταγγελίες ώστε το θύμα να αισθάνεται βεβαιότητα ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν πραγματικά και αξιόπιστα κι ότι ο δράστης θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Οι αρχές, και πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και ο ΚΟΑ, έχουν καθήκον να προχωρήσουν σε απτά μέτρα ώστε κανένα κορίτσι και καμιά γυναίκα να μην βρίσκεται εκτεθειμένη σε τέτοιες μορφές βίας και συμπεριφορών στο χώρο του αθλητισμού.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται:

  • Να διασφαλίσουν ότι κάθε αθλήτρια και αθλητής, γνωρίζει πού πρέπει να αποταθεί για να καταγγείλει τέτοια περιστατικά.
  • Να φροντίσουν ότι οι φορείς που δέχονται τις καταγγελίες θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να μην αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα θύματα και ότι θα διερευνούν ακόμα και ανώνυμες καταγγελίες.
  • Να διασφαλίσουν ότι κάθε πρόσωπο στο χώρου του αθλητισμού, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, έχει ευθύνη να καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα που έρχονται στην αντίληψη του αλλά, επιπρόσθετα, να έχει και την κατάλληλη ενημέρωση ώστε να αναγνωρίζει τέτοια φαινόμενα.”

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button