Με δόσεις και συντηρητικά το ξεκλείδωμα των μέτρων

Σε τεστ, τήρηση πρωτοκόλλων και εμβολιασμούς ποντάρουν οι ειδικοί

Με δόσεις θα αρχίσει η επαναφορά στην κανονικότητα αφού οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τον Μάρτιο δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα μείνει σταθερή και η χώρα μας δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού. Την ίδια ώρα όπως μας έχει αναφερθεί οι ειδικοί ποντάρουν στο τρίπτυχο rapid test, αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων καθώς και εμβολιασμοί σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Ηδη οι επιδημιολόγοι φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κάποιες καταρχήν εισηγήσεις τις οποίες και θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την ερχόμενη Δευτέρα στις 11:30 το πρωί, ενώ τελικές αποφάσεις αναμένονται στο Υπουργικό της Τετάρτης.

Ωστόσο ήδη κάποια ζητήματα θεωρούνται δεδομένα έτσι όπως έχουν εκφραστεί με δημόσιες τοποθετήσεις των επιδημιολόγων αλλά και του ίδιου του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου  που έκανε λόγο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Κριτήριο άλλωστε αποτελεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας και όχι μόνο ο ρυθμός μεταδοτικότητας ή οι αριθμοί των κρουσμάτων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης και το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο έχει σημάνει καμπανάκι κινδύνου παγκόσμια. Οπως μας αναφέρθηκε ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μελετούν ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων τους. Στην Κύπρο αυτό που πρόκειται να γίνει είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες σκέψεις είναι στη πρώτη φάση που οριοθετείται στα μέσα Φεβρουαρίου να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ινστιτούτα αισθητικής, ενώ τα malls και τα υπερκαταστήματα θα ανοίξουν σε κατοπινό στάδιο.

Επίσης για τις αρχές Φεβρουαρίου φαίνεται να παραμένουν οι περιορισμοί τις διακινήσεις με τη χρήση του 8998 αλλά και στις επισκέψεις σε άλλα σπίτια πλην της μόνιμης κατοικίας, στη συνέχεια το πιθανότερο είναι και πάλι να επιτρέπονται οι συναθροίσεις με μέγιστο αριθμό προσώπων τα δέκα.

Προς το παρών θα συνεχιστεί και το μέτρο  της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί την ίδια ώρα το άνοιγμα των σχολείων κάτι για το οποίο υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Αν και αντικρύζεται θετικά η επιστροφή των παιδιών των δημοτικών σχολείων προβληματίζει τι θα γίνει με τα Λύκεια και ιδιαίτερα με τους τελειόφοιτους.

Το δεύτερο 15νθημερο Φεβρουαρίου θα ακολουθήσουν και άλλες χαλαρώσεις ενώ μεγαλύτερη ανάσα θα δοθεί τον Μάρτιο με κλάδους όμως να έχουν ήδη “γονατίσει” από το κλείσιμο όπως για παράδειγμα την εστίαση που δεν προβλέπεται η επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ στις αρχές Φεβρουαρίου.
Βέβαια όλοι οι σχεδιασμοί θα εφαρμοστούν και αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας τη δεδομένη στιγμή.

Το σίγουρο είναι πως το ξεκλείδωμα των μέτρων σύμφωνα με την επιθυμία και τις εισηγήσεις των ειδικών είναι να γίνει με δόσεις και πολύ συντηρητικά.

Την ίδια ώρα να αυξηθούν τα rapid tests, τα οποία θα γίνονται και σε όσους εργαζόμενους επιστρέψουν πίσω στις εργασίες τους ενώ rapid tests θα δωθούν στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες και θα υποχρεούνται να προβαίνουν μόνες τους στη διενέργεια τους προς τους εργαζομένους τους.

Δεύτερο είναι η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων αλλά και ο πιο αυστηρός έλεγχος από πλευράς αρμοδίων ότι αυτά θα τηρούνται.

Τέλος στοίχημα αποτελεί και  μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αναμένεται σύντομα η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca/Oxford από την Ε.Ε,  όπου η Κύπρος έχει παραγγείλει 600.000 δόσεις με το αισιόδοξο σενάριο να αναφέρει πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου ένα σημαντικό ποσοσό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.

Εξάλλου μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στον ραδιοσταθμό Αστρα ο επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Τσιούτης είπε χαρακτηριστικά πως ο Φεβρουάριος δεν είναι μήνας χαλάρωσης αλλά μήνας μετάβασης από τα αυστηρά μέτρα στη χαλάρωση.Σε ότι αφορά την χαλάρωση των μέτρων, εξήγησε ότι σε περίπτωση μείωσης των κρουσμάτων θα ήταν καλό να ανοίγουν πρώτα οι χώροι που έχουν χαμηλό δείκτη μετάδοσης. Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο κ. Τσιούτης είπε ότι οι χαμηλές βαθμίδες θα μπορούσαν να ανοίξουν αφού κάτι τέτοιο βοηθά και στην ψυχολογία των παιδιών, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button