Συνεχίζουν να διαμαρτύρονται τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι

Ζητούν ίση μεταχείριση στις διελεύσεις αλλά και στη διαμονή σε χώρους καραντίνας

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κοντά στο σημείο διέλευσης στην Αμμόχωστο προχώρησε σήμερα μια ομάδα τουρκοκύπριων εργαζομένων στην Κυπριακή Δημοκρατία επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν ίση μεταχείριση. 

Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι οι κοιτώνες στους οποίους διαμένουν στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου είναι ανεπαρκείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.

Ο Gürcan Özçığır μιλώντας εκ μέρους των τουρκοκύπριων εργαζομένων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και στην ανεπάρκεια των κοιτώνων που διαμένουν αλλά και στην παροχή τροφίμων ενώ αναμένουν από τις αρχές να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Αντιπροσωπεία των τουρκοκύπριων εργαζομένων προχθές απέστειλε σχετική επιστολή στους αρμόδιους ζητώντας όπως συμπεριληφθούν στην ομάδα των εργαζομένων που μπορούν να διακινούνται από τη μια πλευρά στην άλλη μόνο με τη προσκόμιση αρνητικού PcR τεστ 72 ωρών κάθε τρεις ημέρες.

Σημειώνουν ότι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις τουρκοκυπριακές αρχές στις 16 Δεκεμβρίου τη μετάβαση του συνοδεύει και η σχετική καραντίνα στην οποία υποχρεώνονται να διαμένουν σε ξενοδοχεία και όχι στις οικίες τους. Σημειώνουν επίσης ότι κάποιοι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν προσωρινά τις οικογένειες τους είτε ακριβώς γιατί μένουν στα ξενοδοχεία καραντίνας ή γιατί διαμένουν στο νότο. Αλλοι οι οποίοι δεν μπορούν να διαμείνουν είτε στα ξενοδοχεία είτε στο νότο είναι άνεργοι. Δεκάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει στην ανεργία γιατί τους στερείται το δικαίωμα να πηγαίνουν στις εργασίες τους την ώρα που αυτές λειτουργούν κανονικά με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αν και όπως σημειώνουν οι τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού στο νότο εντούτοις δεν φαίνεται να σχετίζονται με τα περιστατικά στο βορρά λόγω των περιορισμών που υπάρρχουν. Τονίζουν επίσης ότι στο νότο ήδη εφαρμόζεται μερικώς lockdown συνεπώς είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό κατά την εργασία τους αφού πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων και πολύ συχνές εξετάσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε μια μακροσκελή επιστολή τους απευθυνόμενοι προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σημειώνουν ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση της πανδημίας δημιουργούν αδικίες ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους τουρκοκύπριους εργαζόμενους που διεμένουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου αλλά εργάζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επισημαίνουν δε ότι από την έναρξη της πανδημίας και το γεγονός ότι οι δυο πλευρές ε/κ και τ/κ δεν συντονίστηκαν αλλά έλαβε η κάθε πλευρά τις δικές της αποφάσεις δημιουργήσαν μια σειρά από δυσμενή αποτελέσματα. Μάλιστα εκφράζουν και την ανησυχία τους για το μέλλον και πιθανά προβλήματα που θα συνεχίσουν.

Voice of the island

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button