Ορκωμοσία Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ αλλάζουν σελίδα

Δεσμεύθηκε να νικήσει τον "λευκό ρατσισμό"

Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται και επίσημα σήμερα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία τελετή ορκωμοσίας που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της πανδημίας, της εισβολής στο Καπιτώλιο αλλά και δίχως τον απερχόμενο πρόεδρο για πρώτη φορά από το 1869.

O Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην Βάση Αντριους, ενώ με νόημα είπε πως «θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

O απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η σύζυγός του έφθασαν στο Καπιτώλιο. Είναι ο ανώτερος αξιωματούχος που εκπροσωπεί την αμερικανικής κυβέρνησης στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου, μετά την απόφαση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην παραστεί.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ πως “η δημοκρατία νίκησε”. “Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα “ελπίδας” για την Αμερική.

“Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα”, είπε. Κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε να “νικήσει” τον “λευκό ρατσισμό” και την “εσωτερική τρομοκρατία”, δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην Προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Η Καμάλα Χάρις ορκίστηκε ως η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε σήμερα σε δύο Βίβλους. Μια που προηγουμένως ανήκε σε μία πρώην γειτόνισσα και οικογενειακή φίλη της, τη Ρεγκίνα Σέλτον, και μία άλλη που ανήκε στον Θέργκουτ Μάρσαλ, τον πρώτο Αφρικανό Αμερικανό που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο, έλαβε νωρίτερα απειλή για τοποθέτηση βόμβας. δήλωσε μια εκπρόσωπος. «Το κτίριο και οι περιβάλλοντες χώροι ελέγχθηκαν και δεν εκκενώθηκαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάθλιν Άρμπεργκ.

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button