Συνεργασία για να έχει ο τόπος μέλλον

Η ομάδα της πλατφόρμας «Avli» δείχνει το δρόμο για την ειρήνη και την περιβαλλοντική συνείδηση

Της Ελένης Κωνσταντίνου

«Η ιδέα είναι απλή, πρέπει να συνεργαστούμε αλλιώς θα χάσουμε τη χώρα μας». Σε αυτή την πρόταση συμπυκνώνεται ο σκοπός της πρωτοβουλίας «Avli» («Αυλή») μιας πλατφόρμας νέων ανθρώπων από την Κύπρο που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και για την ειρήνη στον τόπο μας. Οπως είναι αναμενόμενο οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στις διελεύσεις με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού και στις δυο πλευρές έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις μεταξύ τους δράσεις και στην δια ζώσης επικοινωνία. Η ομάδα από την «Avli» κατάφερε όμως μέσω της δράσης Breakfast Club  να δείξει ότι εκεί που υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος και μπορεί η επικοινωνία να συνεχιστεί ακόμη και δια μέσω συρματομπλεγμάτων. Στη Voice of the island μετέφεραν τις δικές τους απόψεις, τις ανησυχίες αλλά και προσδοκίες η Vijdan Şengör και ο Νικόλας Μιχαήλ, δυο νεαρά παιδιά που προσδοκούν σε καλύτερες μέρες γνωρίζοντας όμως ότι αυτό προϋποθέτει αγώνα.

Tο έργο που επιτελεί η «Avli» και πως επωφελούνται οι δυο κοινότητες του νησιού μας

Oπως επισημαίνει η Vijdan η Avli είναι μια πλατφόρμα για όλους τους νέους από οποιαδήποτε κοινότητα που επιθυμούν να αλλάξουν το μέλλον της Κύπρου, ειδικά για θέματα περιβάλλοντος και ειρήνης. «Έχουμε πολλά έργα έρευνας / συλλογής δεδομένων, έργα που βρίσκονται  σε εξέλιξη σε περιβαλλοντικά θέματα. Επίσης χρησιμοποιούμε τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ευαισθητοποιήσουμε για καθημερινά περιβαλλοντικά ζητήματα στην Κύπρο, την αλλαγή του κλίματος και την υπεράσπιση της ειρήνης. Επιπλέον, ως απάντηση στα μέτρα κατά του Covid-19  που χρησιμοποιούνται για να διαιρέσουν περαιτέρω το νησί μας, δημιουργήσαμε το Breakfast Club, το οποίο παρέχει ένα περιβάλλον για μια πιο «φυσική» αλληλεπίδραση και για τις δύο κοινότητες, για αυτούς που επιθυμούν να διατηρήσουν τη σύνδεση μεταξύ τους».

Από την πλευρά του ο Νικόλας τονίζει ότι η  «Avli» είναι μια πρωτοβουλία που αναγνωρίζει μια απλή πραγματικότητα: η Κύπρος πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον, συγκεκριμένα την απειλή που δημιουργείται στο νησί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Η πλατφόρμα μας αναγνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να ενωθούμε, γιατί έχουμε δει ότι το νησί μας είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει την κρίση ενώ είναι διχασμένο. Αυτό το είδαμε πιο πρόσφατα στην απόλυτη αποτυχία να συγκρατήσουμε την πανδημία Covid-19 και στις δύο πλευρές του νησιού, με τις δύο πλευρές να κλείνουν σημεία ελέγχου, αντί να συνεργάζονται σε μια στρατηγική για ολόκληρο το νησί. Η Covid πρέπει να θεωρηθεί μια δοκιμασία για την αλλαγή του κλίματος και αποτύχαμε εντελώς. Έτσι, οι δραστηριότητες της Avli έχουν ως στόχο να τονίσουν ότι αντί για περαιτέρω διαίρεση, για να αντιμετωπίσουμε τον 21ο αιώνα χρειαζόμαστε περαιτέρω ενότητα. Το κάνουμε αυτό πρακτικά, με την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην Κύπρο. Τα έργα μας, η έρευνας και συλλογής δεδομένων επιτρέπουν σε όλους εκείνους που ζουν στην Κύπρο να συνεισφέρουν στην απαραίτητη ανάπτυξη γνώσεων σχετικά με το πώς η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση ως νησί. Τα κοινωνικά μας μέσα και η γραφή μας εκπαιδεύουν όσους θέλουν να ασχοληθούν με το γιατί το όραμά μας για ένα ενωμένο και βιώσιμο νησί είναι τόσο σημαντικό. Και οι εκδηλώσεις μας, όπως το εβδομαδιαίο Breakfast Club, θέτουν τη ρητορική μας σε δράση, παρέχοντας ένα χώρο για συνεργασία, αλληλεπίδραση και σύνδεση μεταξύ των κοινοτήτων μας, παρά τις προσπάθειες να μας χωρίσουν περαιτέρω».

 Η δράση του Breakfast Club και οι δυσκολίες στην επαφή

Στην ερώτηση μας αν τους ανησυχεί το ενδεχόμενο οι περιορισμοί που εφαρμόζονται σήμερα με αφορμή την πανδημία να παγιωθούν και να συνεχίσουν και ύστερα η Vijdan αναφέρει πως φυσικά και ανησυχεί πολύ.

«Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τώρα την πανδημία Covid για να ενισχύσουν τη διαίρεση και να δυσκολέψουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να διασχίσουν και να συνεχίσουν τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν με πολλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια. Η τρέχουσα κατάσταση μας επαναφέρει στους καιρούς που τα σημεία ελέγχου ήταν κλειστά. Η πανδημία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά με καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία. Το Breakfast Club, τις Κυριακές φέρνει τον ένα όσο πιο κοντά γίνεται στον άλλο και στοχεύει να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχουμε ξεχάσει ο ένας τον άλλον και το όνειρο της ειρήνης. Παίζουμε παιχνίδια, συζητάμε για τα πρόσφατα νέα και γνωριζόμαστε καλύτερα. Η πρόσφατη δράση μας με το Breakfast Club ήταν το «Writings on the Wall» όπου ζητήσαμε από ενδιαφερόμενους να γράψουν μια επιστολή ή μια καρτ ποστάλ σε κάποιον από την άλλη κοινότητα με ευχές για ένα νέο έτος. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια γενική επιθυμία που έχουμε για το μέλλον του νησιού μας. Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές κάθε μικρή θετική δράση βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να παραμείνει ισχυρό».

Τη μεγάλη του ανησυχία εκφράζει και ο Νικόλας « Η ταχύτητα με την οποία η υποτιθέμενη ηγεσία μας έκλεισε τα σημεία ελέγχου δείχνει ότι είναι πρόθυμες να προτάξουν οποιαδήποτε δικαιολογία για να ανατρέψουν τη σκληρή δουλειά εκείνων που χτίζουν την ειρήνη. Και η πλήρης αποτυχία και των δύο πλευρών του νησιού να ελέγξει την πανδημία δείχνει ότι η δικαιολογία τους για «μέτρα δημόσιας υγείας» που οδήγησε στο κλείσιμο ήταν ακριβώς αυτό, μια δικαιολογία. Το κλείσιμο των σημείων ελέγχου ήταν παράλογο, και δεν βασίστηκε σε καμία επιστημονική εξήγηση απλώς ένα παλιό πολιτικό κόλπο στην Κύπρο, «όταν υπάρχει αμφιβολία κατηγορεί η μια πλευρά την άλλη». Αλλά ένας ιός δεν εμπίπτει στα πολιτικά παιχνίδια, ούτε το κλίμα. Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για τις κρίσεις στην Κύπρο, η οποία να βασίζεται στην προστασία των ανθρώπων αυτού του νησιού. Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ότι οι φωνές που πιέζουν για αυτήν τη νέα προσέγγιση θα συνεχίσουν να πνίγονται από τα κόλπα πολιτικών που ξέρουν μόνο πώς να διαιρούν.»

Χρειάζεται δουλειά και αγώνας

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας τους καλώ να μας δώσουν τη δική τους εκτίμηση εαν περιμένουν καλύτερες μέρες ή ακόμη πιο δύσκολες.

Θέλω να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον αναφέρει η Vijdan, όμως το να είσαι απλά αισιόδοξος δεν είναι αρκετό. «Σε αυτές τις μέρες πρέπει να δρας και να εργάζεσαι για το μέλλον που επιθυμούμε. Η αλλαγή που θέλουμε δεν θα έρθει ποτέ εύκολα. Χρειάζεται  η πίεση από κάτω προς τα πάνω είναι, είτε πρόκειται για την αλλαγή του κλίματος είτε για την ειρήνη λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη οράματος στις κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές».

Η ελπίδα είναι κάτι που βρίσκουμε μέσα μας, επισημαίνει ο Νικόλας.

«Το κίνημά μας αναπτύσσεται, και δεν αναφέρομαι μόνο στην Avli αλλά γενικότερα στο κίνημα των ανθρώπων που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί για να βρούμε λύσεις στα πραγματικά  προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό το νησί. Η ανταπόκριση που έχουμε λάβει στην Avli είναι τεράστια, επειδή η ιδέα είναι απλή, πρέπει να συνεργαστούμε διαφορετικά θα χάσουμε το νησί μας. Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Φιλιππινέζοι-Κύπριοι, ή άλλοι νοιάζονται κυρίως για τις οικογένειες και τα σπίτια τους. Και είμαι αισιόδοξος γιατί το μέλλον που προσφέρουμε είναι εκείνο όπου οι οικογένειες και τα σπίτια των ανθρώπων τυγχάνουν φροντίδας και όλοι εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα νησί όπου συμβαίνει αυτό. Θα χρειαστεί δουλειά και αγώνας, αλλά τα καλύτερα θα έρθουν».

Voice of the island

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

 

Related Articles

Back to top button