Κρις Ροτσάκης: Ο φοιτητής που εμπνέει με τα μηνύματα του

Της Ελένης Κωνσταντίνου

  • Cyprus is Cypriot – Η Κύπρος είναι Κυπριακή
  • Let me pass – Αστε με να περάσω
  • No borders, no nations – Χωρίς σύνορα, χωρίς έθνη
  • No more checkpoints – Οχι άλλα σημεία διέλευσης
  • Don’t feel hatred for people you don’t know – Μην αισθάνεστε μίσος για άτομα που δεν γνωρίζετε
  • Close the airports not the checkpoints – Κλείστε τα αεροδρόμια και όχι τα σημεία διέλευσης
  • Break down the wall of shame – Σπάστε το τείχος της ντροπής
  • Cypriots speak both Greek and Turkish – Οι Κύπριοι μιλούν ελληνικά και τουρκικά

Είναι μόνο μερικά από τα μηνύματα που αναγράφονται στις επιγραφές του Cypriot with sign. Οι εικόνες του εδώ και 2 μήνες σχεδόν κατακλύζουν το διαδίκτυο και προκαλούν όντως αίσθηση. Μια αίσθηση που ήταν ακριβώς σε αυτό που στοχεύει ο 22χρονος Κρις Ροτσάκης ο εμπνευστής και δημιουργός του λογαριασμού Cypriot with sign στο instagram και στο facebook. «Στόχος μου να είμαι  influencer για το μέλλον της Κύπρου» αναφέρει  στη Voice of the island με την απλότητα που τον διακρίνει ο νεαρός φοιτητής  Μουσικής που διαμένει στη Λευκωσία με καταγωγή από την Αμμόχωστο.

Μέσα από τη παρουσία του Κρις και τα όσα μηνύματα έχει δημοσιοποιήσει η έννοια της επανένωσης και της ειρήνης λαμβάνει μια άλλη διάσταση. Ξυπνά τον πόθο της ανάγκης να γίνει κάτι, να προχωρήσουν τα πράγματα, επιτέλους αυτός ο τόπος και ο λαός να σμίξουν.

Ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρότζεκτ πριν από 2 μήνες περίπου με την πρώτη ανάρτηση την 1η Νοεμβρίου . Εμπνευση του αποτέλεσε ο αντίστοιχος λογαριασμός στο Instagram, “Dude with Sign” του Seth Jacobs Phillips, ο οποίος ωστόσο στέλνει τα δικά του μηνύματα για διάφορα θέματα που απασχολούν τον ίδιο ή και την κοινωνία γενικότερα. Τον ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι και οι κοινοποιήσεις του γίνονται repost. «Πάντα ήθελα να ήμουν μέρος αυτής της προσπάθειας που γίνεται για το Κυπριακό και της επανένωσης , ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχα σκεφτεί τον τρόπο. Ετσι βλέποντας το παράδειγμα αυτό θεώρησα ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα στο να μεταδίδω τα μηνύματα που αφορούν στο Κυπριακό αλλά και γενικότερα τις δυο κοινότητες της Κύπρου. Στόχος να γίνει αίσθηση και να περάσω τα δικά μου μηνύματα.»

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο ο ίδιος επισημαίνει τη στενοχώρια του για αυτό.

«Πάντα με ενδιέφερε το θέμα του Κυπριακού και με στενοχωρούσε η υφιστάμενη κατάσταση. ‘Ηθελα με κάποιο τρόπο να αλλάξει το στάτους κβο και να έρθει η ειρήνη στον τόπο μας. Δεν μπορούσα να αντιληφθώ γιατί βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μας βοηθούσε προς αυτό το κομμάτι να αντιληφθούμε ορισμένα πράγματα. Το σχολείο κατά την προσωπική μου άποψη κάνει προπαγάνδα, πλύση εγκεφάλου στα παιδιά και φυσικά γι’ αυτό ευθύνεται και η Πολιτεία. Πάντα μπαίνουν οι χειρότεροι αρμόδιοι στο Υπουργείο Παιδείας.»

Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα ότι τελειώνοντας το σχολείο δεν γνώριζε τη διαφορά μεταξύ του Τούρκου με τον Τουρκοκύπριο. «Κανείς ποτέ δεν μας είπε τη διαφορά του Τούρκου από τον Τουρκοκύπριο. Δεν γνώριζα από πότε υπήρχαν οι Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο κανένα ιστορικό στοιχείο. Δεν γνώριζα για τις δικοινοτικές ταραχές ή την ΕΟΚΑ Β. Μέχρι που αποφάσισα να ψάξω για όλα αυτά τα θέματα μόνος μου. Άρχισα να διαβάζω να ψάχνω άρθρα, στα ελληνικά, τα τουρκικά, τα αγγλικά ώστε να διαμορφώσω μια σφαιρική εικόνα.»

Ερωτηθείς για το οικογενειακό περιβάλλον και αν αυτό ήταν υποστηρικτικό τόσο στην προσπάθεια του αλλά και στο ότι για τόσα χρόνια δεν γνώριζε βασικές πτυχές της κυπριακής ιστορίας ο Κρις σημειώνει:«Ο πατέρας μου είναι πολύ διαβασμένος άνθρωπος. Εχει άπειρα βιβλία, γνωρίζει τα ιστορικά γεγονότα, όμως ήταν της άποψης ότι δεν ήθελε να μας μεταφέρει τις δικές του ιδέες αλλά να διαμορφώσουμε τις δικές μας. Να ψάξουμε, να διαβάσουμε και να αποφασίσουμε. Φυσικά όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι και είχαμε διάλογο έμαθα αρκετά από τον πατέρα μου. Είχε προηγηθεί όμως το δικό του ταξίδι στη γνώση αλλά και στη γνώμη.»

Σε ότι αφορά τους χώρους που επιλέγει να βρεθεί κρατώντας τις επιγραφές του αναφέρει πως για κάποια μηνύματα χρειάζονται και οι συγκεκριμένοι χώροι

«Μαζί με τον Τ/κ φίλο μου Tuğberk Göçmenoğlu από το χωριό Πέργαμος και σήμερα κάτοικο στην Αμμόχωστο θέλοντας να στείλουμε το μήνυμα για το Social Distancing έπρεπε να βρούμε και το κατάλληλο σημείο, έτσι επιλέξαμε το σημείο διέλευσης στο Πέργαμος. Για κάποια μηνύματα απαιτούνται και τα συγκεκριμένα σημεία όπου θα πρέπει να γίνει η φωτογράφιση για κάποια άλλα όχι. Ωστόσο πάντα γίνεται επιλογή τοποθεσιών που είναι κοινές και για Ε/κ και Τ/κ.»

Βέβαια και η υφιστάμενη κατάσταση με τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας έχει επηρεάσει τον Κρις. Με τους περισσότερους Tουρκοκύπριους φίλους του γνωρίστηκε λίγο πριν από το lock down. Εκεί που ξεκινήσαμε να συναντιόμαστε, στο Σπίτι της Συνεργασίας ή και άλλου να κουβεντιάζουμε και να ανταλλάζουμε ιδέες επιβλήθηκε το lockdown.

«Θέλω πολύ να συναντηθώ μαζί τους αλλά εδώ και δέκα μήνες σχεδόν δεν μπορούμε να είμαστε μαζί.»

Ποιές είναι όμως οι σκέψεις ενός 22χρονου στη Κύπρο του σήμερα για το μέλλον του τόπου μας αλλά και για την επανένωση της πατρίδας μας;

«Οι πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού σε διπλωματικό επίπεδο είναι αρκετά μειωμένες λόγω και των ηγεσιών που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία αλλά και τις επιρροές της Τουρκίας. Οι απόψεις του απλού κόσμου όμως είναι διαφορετικές και αυτό μου δίνει δύναμη. Σε ότι αφορά το μέλλον της Κύπρου παίρνω πάρα πολλά μηνύματα από κόσμο πoυ ένοιωθε πως η ελπίδα τους έσβησε αλλά βλέποντας τον λογαριασμό μου Cypriot with sign στο facebook και στο Instagram η ελπίδα τους άρχισε σιγά-σιγά να ζωντανεύει ξανά. Παρατηρώ ότι είμαι influencer και στις 2 κοινότητες από τα μηνύματα που λαμβάνω. Αρχισα να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι δεν είναι όλα στο χέρι των πολιτικών . Για παράδειγμα η κινητοποίηση των τουρκοκυπρίων του περασμένου Νοεμβρίου μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα. Να βγουν ξανά στους δρόμους χιλιάδες τουρκοκύπριοι αλλά και ελληνοκύπριοι για την επανένωση του νησιού μας και όχι για μια ημέρα αλλά να γίνεται πιο συστηματικά να λάβει έναν κινηματικό χαρακτήρα φαντάζομαι ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης και να σταλούν τα μηνύματα ότι ναι ο κόσμος θέλει ειρήνη και επανένωση. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του Κυπριακού όχι όμως σε επίπεδο πολιτικών αλλά κάτω στην κοινωνία όπου η βούληση υπάρχει. Στόχος μου να είμαι Influencer για το μέλλον της Κύπρου.»

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

 

Related Articles

Back to top button