Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί στη Σελήνη

Μέσω συνεργασίας μπορεί να φτάσουν στο Φεγγάρι με αποστολές της NASA

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Ο άνθρωπος που τόλμησε να εισάγει την ιδιωτική τηλεόραση στην Κύπρο, στη συνέχεια το ίντερνετ, και κάποια χρόνια αργότερα να βάλει το αποτύπωμα του στο διαστημικό χάρτη και να βρίσκεται για δεκαεννέα χρόνια στο τιμόνι της Hellas Sat ως Διευθύνων Σύμβουλος. Τεχνοκράτης του διαστήματος όπως είναι προτείνει λύσεις τολμηρές ενώ βλέπει τα πράγματα με μια άλλη σκοπιά, από «ψηλά» άρα ενδεχομένως και πιο καθαρά.

Σήμερα τολμά και γιατί όχι προτείνει η Αμμόχωστος να είναι η πρώτη «έξυπνη» πόλη συν διοικούμενη από ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Για αυτή του την πρόταση και για πολλά άλλα ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς μίλησε στη Voice of the island φανερώνοντας πως αν δεν τολμήσεις δεν μπορείς να πετύχεις.

Ένας άνθρωπος που τόλμησε. Σταθμός αποτελεί το 1992 οπόταν και εισάχθηκε  η ιδιωτική τηλεόραση στην Κύπρο. «Ήμουν υπεύθυνος για την κατασκευή του Λόγου και ο πρώτος τεχνικός διευθυντής και στη συνέχεια ένας από τους επόμενους γενικούς διευθυντές από το 1996-1999. Εκεί ήταν η μεγάλη επανάσταση που κάναμε, η πρώτη φορά που υπήρξε ο αντίθετος λόγος στη τηλεόραση αφού μέχρι τότε ήταν μόνο το ΡΙΚ».

Τρία χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου του 1995 ως ο τότε Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Λόγου έφερε τα πάνω κάτω στην Κύπρο προκαλώντας σάλο όταν παρουσίασε την πρώτη υπηρεσία ίντερνετ, τη LOGOSNET. Με μυστικές διαδικασίες έσπασε ακόμη ένα μονοπώλιο αυτό των τηλεπικοινωνιών. Και οι διαδικασίες ήταν μυστικές ακριβώς γιατί βάσει νομοθεσίας μόνο η Cyta δικαιούτo να φέρει το διαδίκτυο στην Κύπρο. H τολμηρή αυτή ενέργεια του κύριου Πρωτοπαπά κατάφερε να ανοίξει μια τεράστια πόρτα στους Κύπριους πολίτες στη πρόσβαση τους στο διαδίκτυο κάτι που ήταν άγνωστο γι αυτούς μέχρι τότε. Η Κύπρος είχε ήδη αργήσει τρία χρόνια για την εισαγωγή του ίντερνετ, συγκριτικά με τις άλλες χώρες.

«Eγινε πόλεμος για να έρθει το ίντερνετ στην Κύπρο, λόγω της κλειστής αγοράς αλλά και της ανικανότητας του συστήματος. Το ίδιο αντιμετώπισα και όταν ήταν να εκτοξεύσουμε τον Hellas Sat. Ενώ η κυβέρνηση στην Ελλάδα έβλεπε πολύ σοβαρά την εκτόξευση του δορυφόρου, στην Κύπρο κανείς δεν εμπιστευόταν και ούτε πίστευε ότι θα εκτοξεύσουμε δορυφόρο. Αυτή η ερασιτεχνική αντιμετώπιση του συστήματος είναι η πηγή των κακών και για τις 2 κοινότητες. Γιατί όταν ο άλλος είναι ανίκανος να δράσει κρύβεται στο θερμοκήπιό του και δεν βγαίνει να συνομιλήσει, να γίνει ένας διεθνής πολίτης, χωρίς αναστολές. Υπάρχει μια ομφαλοσκόπηση  στη Κύπρο και μια τάση να χωριζόμαστε και φανατιζόμαστε.  Γιατί φανατίζουν τα πλήθη; Λόγω της ανικανότητας των ηγετών τους, οι οποίοι θέλουν να φανατίζουν πλήθη για να κρύβουν τις αδυναμίες τους και τη διαφθορά τους».

Τεχνοκράτης του διαστήματος όπως αυτοπροσδιορίζεται ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς αντικρύζει τα ζητήματα από μια άλλη σκοπιά. Βάζοντας τη προσωπική του σφραγίδα σε σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στην κυπριακή κοινωνία ο κ. Πρωτοπαπάς σημειώνει την αντίσταση που υπήρχε για την εισαγωγή οποιασδήποτε καινοτομίες στην ανικανότητα του συστήματος. «Αυτό συνδέεται και κοινωνιολογικά αλλά και πολιτικά για το πόσο απαρχαιωμένη είναι η σκέψη του πολιτικού συστήματος από την ίδρυση της δημοκρατίας και μετά Όταν κάνεις μια επανάσταση φέρνεις το σύστημα προ τετελεσμένων ή προ εκπλήξεως. Επειδή υπάρχει μια ανικανότητα των ανθρώπων του συστήματος και αυτή η ανικανότητα πηγάζει από το γεγονός ότι στις θέσεις που βρίσκονταν και βρίσκονται οι άνθρωποι που λάμβαναν και λαμβάνουν αποφάσεις ήταν λόγω των διαφόρων πολιτικών καταστάσεων και όχι λόγω της πραγματικής τους αξίας και οι αντιδράσεις τους είναι πάντοτε περίεργες και βλέπουν με φόβο και παρωπίδες οποιαδήποτε αλλαγή».

Η συνέχεια για τον ίδιο ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αφού από το 2001 διατελεί CEO της Hellas Sat «Ενός από τους δορυφορικούς οργανισμούς που αδειοδότησε η Κύπρος και ο μόνος που εκτόξευσε δορυφόρους . Λόγω της φύσεως των εργασιών μας συνεργαζόμαστε με αρκετές χώρες. Εχω προσκληθεί αρκετές φορές και μίλησα σε συνέδρια στην Κωνσταντινούπολη. Το Μάιο του 2007 εκλέγηκα Πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών (European Satellite Operators Organisation) και με τους ψήφους των συναδέλφων του τουρκικού TURKSAT και είχαμε οργανώσει στην Αθήνα μια εκδήλωση με θέμα 50 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση-50 χρόνια διάστημα και ο κ.Γιλντιρίμ είχε προσκληθεί και είχε παρευρεθεί στην  εκδήλωση αυτή στο Ζάππειο, μαζί με τον έλληνα Υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη»

Επίσης λίγα χρόνια προηγουμένως το 2004 όταν ήταν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στην Αθήνα τον Μουσταφά Ακιντζί, τον κ. Μπιριντζί, και τον Χουσείν Χιουρσάν . Ο κ.Πρωτοπαπάς βρέθηκε και συμμετείχε και ως ομιλητής σε συνέδρια στην Κωνσταντινούπολη ενώ από τη θέση του συνεργάστηκε και με τον Turk Sat.

«Με αρκετούς τουρκοκύπριους υπήρχε συνεργασία ενώ να σημειώσω ότι και στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας καταφέραμε το 2004 να μεταδοθεί  για πρώτη φορά τηλεοπτικά η λειτουργία από τον ιερό ναό Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου».

Όπως επισημαίνει πρέπει να υπάρχουν αυτές οι επαφές μεταξύ Ε/κ και Τ/κ για να καλλιεργείται ένα κλίμα καταλαγής και συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων. «Προσωπικά ως άτομο είμαι υπέρ των συνενώσεων και όχι του διαχωρισμού και γι αυτό το λόγο ήθελα να αποκαλούμαι περισσότερο ως Ρωμιός παρά ως έλληνας, γιατί ο Ρωμιός είναι ανεκτικός προς όλους τους ανθρώπους, επικοινωνεί με όλους τους πολιτισμούς, είναι πολίτης της οικουμένης ενώ ο έλληνας είναι πιο εθνικιστικής και πόσο μάλλον θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με τους τ/κ που είμαστε στο ίδιο μικρό νησί για τόσα πολλά χρόνια. Είναι πολύ μικρό το νησί μας για να υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός».

Να αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ Ε/κ και Τ/κ

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων ο κ. Πρωτοπαπάς επισημαίνει πως «Υπάρχει περιθώριο ιδιαίτερα στην καινοτομία και στον τομέα του διαστήματος και τις διαστημικές εφαρμογές. Θα μπορούσαν τα ελληνοκυπριακά πανεπιστήμια να συνεργαστούν με τα τουρκοκυπριακά να πάνε μαζί στη Σελήνη μαζί με τις επόμενες αποστολές της NASA.  Με τις δικές μου διεθνείς διασυνδέσεις θα μπορούσε αυτό να γίνει εφικτό. Όμως θα ξεκινήσουν και από τις δύο πλευρές πάλι τα νομικά ζητήματα εάν για παράδειγμα τα τ/κ πανεπιστήμια αναγνωρίζονται από τα ε/κ και ποιός θα είναι τελικά ο συντονιστής κλπ.  Οπόταν όταν ξεκίνησα να το σκέφτομαι αυτό ή για παράδειγμα να γίνει ένα Σπίτι Συνεργασίας για τον τομέα του Διαστήματος και ένα ακόμα σπίτι συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας με συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων επιστημόνων, βρήκα αυτά τα νομικά ζητήματα που τις περισσότερες φορές τίθενται ως εμπόδια από νομικούς και των δύο πλευρών. Αλλά υπάρχει νομίζω ακόμα έδαφος για να γίνει παράδειγμα ένα κέντρο καινοτομίας όπου να συμμετέχουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι επιστήμονες. Είναι κρίμα και οι δύο κοινότητες να εισάγουν χαμηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό και να εξάγουν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο».

Μια τολμηρή πρόταση για την Αμμόχωστο

«Η πρόταση μου ως τεχνοκράτη που βλέπω τα πράγματα από το διάστημα είναι να ξεκινήσει η συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από την Αμμόχωστο. Να γίνει δηλαδή η Αμμόχωστος μια έξυπνη πόλη, η οποία να λειτουργεί και να υπάρχει ως μια κοινή πόλη με το Τουρκοκυπριακό μέρος και το Ελληνοκυπριακό που είναι το περιφραγμένο και να ανοίξει για τους νόμιμους κατοίκους της  . Να εφαρμοστούν όλες οι νέες τεχνολογίες μιας σύγχρονης έξυπνης πόλης, τηλεματική, internet of things, ηλεκτροκίνηση, πράσινη ενέργεια κλπ., να γίνει μια περιοχή που θα είναι το επιχειρηματικό κέντρο το οποίο θα φιλοξενεί κέντρα καινοτομίας και μεγάλες εταιρείες και η άλλη περιοχή να είναι οι τουριστικοί. Μεγάλοι οργανισμοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ώστε να γίνει η Αμμόχωστος μια σύγχρονη συν διοικούμενη περιοχή για το καλό  των ε/κ και των τ/κ. Η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα δοκιμής ένα  test bench όπως λέμε εμείς τοι τεχνοκράτες με τους ε/κ και τ/κ να κατοικούν στα αντίστοιχα μέρη της πόλης κάτω από μια κοινή διοίκηση ε/κ και τ/κ.

Αν επιτύχει το πείραμα της Αμμοχώστου τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη συνεργασία για ένα ομόσπονδο κράτος όπως προωθούν εδώ και αρκετές δεκαετίες οι πολιτικοί και των δύο πλευρών και ο διεθνής παράγοντας.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο Σπίτι της Συνεργασίας που βρίσκεται εδώ στο Ledra Palace.  Θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς που απασχολούνται σήμερα οι νέοι και των δύο κοινοτήτων.  Πρέπει να επεκταθεί και στην καινοτομία με την ίδρυση κοινών κέντρων καινοτομίας αλλά και στον τομέα του διαστήματος και στον πολιτισμό.  Θα πρέπει να στοχεύσουμε στους νέους αφού αυτοί είναι απαλλαγμένοι από τις πληγές του παρελθόντος για να φέρουμε τις δύο κοινότητες ξανά κοντά.  Η Κύπρος είναι μικρή για να είναι χωρισμένη».

Voice of the Island

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button