Ναυάγιο της πενταμερούς συνεπάγεται με ολοκλήρωση της διχοτόμησης

Τι άφησε πίσω της η Σύνοδος της Ε.Ε και πως εκτιμά την κατάσταση ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Δικαιολογημένη εκτιμάται πως είναι η ικανοποίηση της Άγκυρας από τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού δεν λήφθηκαν οποιαδήποτε ουσιαστικά μέτρα –κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αντίθετα όπως επισημαίνει ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου τόσο Γερμανία, Γαλλία όσο και το ΝΑΤΟ λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για την Τουρκία, που για τις πρώτες αποτελεί εμπορικό και οικονομικό εταίρο και για το δεύτερο ένα σημαντικό σύμμαχο.

Σε ότι αφορά την ικανοποίηση της Λευκωσίας ο κ.Χρυσοστόμου την αποδίδει σε επικοινωνιακή κάλυψη της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως θα πρέπει άμεσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα επανέναρξης των συνομιλιών ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και για την πολιτική ισότητα αλλά και το ζήτημα του ότι το Φυσικό Αέριο είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα προς όφελος και των Ε/κ και των Τ/κ.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου και τι αυτά σημαίνουν ο κ.Χρυσοστόμου είπε:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε σε θεωρητικό επίπεδο ότι έγινε και τον Οκτώβριο , σε ουσιαστικό επίπεδο απλά τέθηκαν ακόμη 2-3 ονόματα πάνω στη λίστα των κυρώσεων σε σχέση με την τουρκική εταιρεία PPΑO. Το γεγονός ότι οι ίδιες οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι «οι Ελληνες επέστρεψαν με άδεια χέρια» είναι ενδεικτικό του αποτελέσματος της Συνόδου. Ότι επί της ουσίας δεν καταγράφηκε τίποτε, πέραν από τις θεωρητικές αναφορές περί καταδίκης της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η Γερμανία συνεχίζει να είναι το πρώτο βιολί στην Ευρώπη και να καθορίζει με τη στάση της και την στάση των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε . Ο λόγος είναι το μεγάλο οικονομικό διακύβευμα που έχει με τη Τουρκία, στον εμπορικό, οικονομικό τομέα αλλά και στον στρατιωτικό. Η αναφορά της Ελλάδας για να γίνει εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία δεν έχει περάσει και απ’ότι φαίνεται το μεγάλο deal προμήθειας έξι υπερσύγχρονων γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία θα προχωρήσει. Γεγονός που θα αλλάξει και την ισορροπία ισχύος στη θάλασσα υπέρ της Τουρκίας. Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος με αυτό γιατί τα έξι γερμανικά υποβρύχια θα του δώσουν ένα πλεονέκτημα ισχύος στην προσπάθεια του να επιβάλει στην Ν.Α Μεσόγειο τη πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας. Επίσης η Γαλλία αποδεικνύεται σκύλος που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει.

Γαλλία, Γερμανία αντί αποκλιμάκωση εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να πωλούν όπλα στην Τουρκία. Το γεγονός ότι γίνεται αναφορά για συντονισμό με τις ΗΠΑ από τον περασμένο Γενάρη για τον τρόπο χειρισμού της Τουρκίας  καταδεικνύει πως η , Ε.Ε δίνει και χώρο και ρόλο στις ΗΠΑ να συνδιαμορφώνουν και να έχουν λόγο στα ευρωπαϊκά ζητήματα σε σχέση με τη Τουρκία.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ΝΑΤΟ το οποίο με τίποτα δεν θέλει διασάλευση των σχέσεων με τη Τουρκία για να διαφυλάξει έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο όπως τον ονόμασε εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ δηλαδή λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας εντός της Ε.Ε .

Γίνεται επίσης στην απόφαση της Συνόδου για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό που είναι θετικό, χωρίς όμως να καταγράφει ρητά την αντίθεση προς την προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών τη λύση των 2 κρατών .

Ο Αναστασιάδης δεν θα πρέπει ο ίδιος να κάνει αναφορά σε νέες ιδέες τύπου αποκεντρωμένης ή χαλαρής ομοσπονδίας γιατί δίνει άλλοθι στην Τουρκία και στον Ταταρ που επίσης επιθυμούν να βάλουν νέες ιδέες.

Οι προοδευτικές δυνάμεις των Ε/κ αλλά και των Τ/κ είναι οι μόνες που είναι αντίθετες και υποστηρίζουν την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των Η.Ε και στα πλαίσια της Ομοσπονδίας . Αυτές οι δυνάμεις ένθεν και ένθεν οι προοδευτικές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που έμειναν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά διότι είτε αποτυχία επανέναρξης των συνομιλιών , είτε ναυάγιο της πενταμερούς θα σημαίνει ολοκλήρωση της διχοτόμησης, εποικισμός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και η Τουρκία με τα γεωτρύπανα θα διχοτομήσει και την ΑΟΖ και εκείνοι που θα είναι οι ζημιωμένοι με αυτές τις ενέργειες είναι οι Τ/κ και οι Ε/κ».

Ερωτηθείς ο κ.Χρυσοστόμου για τη δήλωση ικανοποίησης του Προέδρου Αναστασιάδη για την απόφαση της Συνόδου απάντησε πως η ικανοποίηση του είναι στην ουσία μια προσπάθεια επικοινωνιακής κάλυψης της αποτυχίας της πολιτικής του. Ενδεικτικά ανάφερε πως στην Ελλάδα ο Τσίπρας χαρακτήρισε διπλωματική ήττα της Ελλάδας το αποτέλεσμα της Συνόδου. Αν όντως ο κ.Αναστασιάδης θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε θα πρέπει έμπρακτα με ενέργειες του να καταγράψει τη βούληση του για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό στη βάση του Συμφωνημένου Πλαισίου από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και για την πολιτική ισότητα αλλά και το ζήτημα του ότι το Φυσικό Αέριο είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα προς όφελος και των Ε/κ και των Τ/κ.

 

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button