Ποιοι παράγοντες αποτελούν τροχοπέδη στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί για άλλη μία φορά το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ηδη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ έχει αρχίσει κύκλο τηλεδιασκέψεων με μικρές ομάδες αρχηγών κρατών με στόχο την καλύτερη προετοιμασία εν όψει της Συνόδου.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα  εάν  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει την επιβολή ή μη ενός πακέτου κυρώσεων προς την Τουρκία. Να υπενθυμίσουμε πως τον περασμένο Οκτώβριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προτείνει την υιοθέτηση μίας θετικής ατζέντας απέναντι στην Τουρκία η οποία περιλάμβανε και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο, θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις.

Αν και εκτιμάται πως η Τουρκία δεν έχει πράξει τα ανάλογα από όσα είχαν ζητηθεί εντούτοις όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ.Γεωργίου δεν ευνοούνται οι όποιες κυρώσεις από πλευράς ευρωπαίων γιατί υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως για παράδειγμα οι εξαρτήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και το αγκάθι του μεταναστευτικού.

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Κύπρο αφού αυτό που προέχει είναι να οδηγηθεί η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που είχαν παραμείνει οι συνομιλίες.

Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις και η εγκαθίδρυση κράτους δικαίου στο παρά πέντε του Συμβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύμφωνα με τον κ.Γεωργίου συνέρχεται μέσα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν κάποιες εξελίξεις. «Ακολουθεί εκείνο του Οκτώβρη όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με επικεφαλής την κ.Μέρκελ θέλησε να προσφέρει δυο εναλλακτικές στον κ.Ερντογάν.

Μια θετική ατζέντα προσφέροντας του τη δυνατότητα εάν αναιρούσε τις όποιες προκλητικές ενέργειες να του εκσυγχρονίσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τη τελωνειακή ένωση και να επικαιροποιήσει τη συμφωνία του 2016 για το μεταναστευτικό. Στο άλλο χέρι οι ευρωπαίοι κρατούσαν τις κυρώσεις, εάν η Τουρκία δεν αναιρούσε τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα αφού την είχαν καλέσει να συνδράμει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα. Τίποτα όμως δεν έγινε αντίθετα προχώρησε παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ο κ.Ερντογάν προχώρησε  και δημιουργεί ένα φοβερό τετελεσμένο στην Αμμόχωστο μαζί με τον κ.Ταταρ απειλώντας για εποικισμό της πόλης και διατρανώνοντας τη βούληση τους και οι δυο να οδηγηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία έξω από τα πλαίσια του Γ.Γ του ΟΗΕ με λύση δύο κρατών.

Η κυρία Μέρκελ νοιώθει προσβεβλημένη και ακυρωμένη  από τον Ερντογάν αφού δεν ευοδώθηκε η διαμεσολαβητική της προσπάθεια. Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τον κ.Ερντογάν να αποσέρνει το Ορουτς Ρέις και να εξαγγέλλει ότι θα εγκαθιδρύσει ένα κράτος δικαίου στη Τουρκία σε μια προσπάθεια να απαλλαχτεί από τις όποιες κυρώσεις ενδεχομένως να παρθούν τον Δεκέμβρη».

Λύση του Κυπριακού θα συνδράμει στην εξάλειψη και των υπόλοιπων προβλημάτων στην Αν. Μεσόγειο

Το Συμβούλιο σύμφωνα με τον κ.Γεωργίου συνέρχεται και μέσα σε πολύ δύσκολές συνθήκες και για την ίδια την Ευρώπη.

«Πέραν από τις μεγάλες προκλήσεις τις πανδημίας που επισύρουν και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις προδιαγράφοντας μια μεγάλη οικονομική κρίση προβάλλουν μπροστά της και ισχυροί παράγοντες για να μην τηρήσει μια σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας . Είναι οι μεγάλες εξαρτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών Γερμανικών, Ισπανικών και Ιταλικών από την αιμάσσουσα (λαβωμένη ) οικονομία της Τουρκίας, οι τεράστιες εμπορικές συναλλαγές ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία που αγγίζουν τα 500 δισεκατομμύρια, το εμπόριο όπλων της Τουρκίας με ευρωπαϊκές χώρες που αγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια. Αλλά και το μεγάλο αγκάθι του μεταναστευτικού το οποίο εργαλειοποιεί τον Ερντογάν μπροστά στην αδυναμία της Ευρώπης ισομερείς δίκαιες λύσεις. Παράγοντες όλοι οι οποίοι δεν ευνοούν τη λήψη κυρώσεων σε βάρος του Ερντογάν.

Αυτοσκοπός  όπως είπε για την Κύπρο δεν είναι οι κυρώσεις αλλά το κρίσιμο διακύβευμα βρίσκεται και στην έκκληση που απεύθυνε τον Οκτώβρη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς τη Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να συμβάλει στην επανέναρξη τους από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες αλλά και των συγκλήσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και λύση στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. «Με αυτό τον τρόπο με λυμένο δηλαδή το Κυπριακό θα αναπτυχθεί μια δυναμική επίλυσης και των υπόλοιπων προβλημάτων που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο».

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button