13ος μισθός: Το οικονομικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Του Φίλιου Φυλακτού

Ο 13ος μισθός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, προέκυψε μετά από σκληρούς αγώνες και είναι το επιστέγασμα της ευρύτερης προσπάθειας για ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Το χρονικό πλαίσιο που καταβάλλεται δεν είναι ούτε αυτό τυχαίο – καθιερώθηκε το τέλος της χρονιάς, σηματοδοτώντας την επιβράβευση της συνολικής προσπάθειας. Μια προσπάθειας που και το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο κατοχυρώνει: «Ο 13ος μισθός δεν αποτελεί δώρο το οποίο μπορεί και να μην καταβληθεί, αλλά χρηματική αντιμισθία και η μη καταβολή του παραβιάζει κατάφορα τη Νομοθεσία περί Προστασίας των Μισθών».

Συνεπώς, το θέμα της καταβολής του 13ου μισθού σε μια περίοδο που οι ψυχικές αντοχές όλων δοκιμάζονται, δεν θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης. Η κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια να διαχωριστεί σε  αυτούς που θα πάρουν και σε αυτούς που δεν θα πάρουν 13ο μισθό ή σε αυτούς που θα δώσουν και σε  αυτούς που δεν θα δώσουν.  Αντίθετα, στην πολύ ιδιαίτερη χρονική στιγμή που διάγουμε σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε και εμπράκτως όλοι – εργαζόμενοι, εργοδότες, καταναλωτές, καταστηματάρχες – ότι συμπορευόμαστε και ενώνουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην στερηθεί αυτό το δικαίωμα. Η συνέπεια στην καταβολή του 13ου μισθού θα δώσει πραγματικό οξυγόνο στις οικογένειες, στις επιχειρήσεις και γενικά στην πραγματική οικονομία του τόπου. Μια οικονομία που πλήττεται σοβαρά εδώ και μήνες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αρωγός στη συλλογική αυτή κατάκτηση των εργαζομένων είναι αναντίλεκτα η ίδια η Πολιτεία μέσα από τις θέσεις και το έργο της. Το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τάχθηκε χωρίς περιστροφές υπέρ της καταβολής του 13ου μισθού, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες αρχίζει εκστρατεία για την παραχώρησή του. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργείου, που έχει πλήρη και σφαιρική επίγνωση της πραγματικής κατάστασης ελέω κορωνοϊού, συνηγορεί και πριμοδοτεί την αδήριτη ανάγκη συστράτευσης για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης καταβολής του. Τα διάφορα προγράμματα που η Κυβέρνηση εφάρμοσε και εφαρμόζει για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των πολιτών καταδεικνύουν μια ξεκάθαρη προσπάθεια στήριξης της ματωμένης από την πανδημία οικονομίας.

Την ώρα που ανά το παγκόσμιο αναμένεται αγωνιωδώς η έναρξη διάθεσης των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, εμείς με τη σειρά μας στην Κύπρο, οφείλουμε από κοινού να δώσουμε στην ασθενούσα οικονομία του τόπου μια οικονομική ένεση, το εμβόλιο του 13ου μισθού, που χωρίς αμφιβολία θα εξακτινωθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, δίνοντας πνοή στους εργαζομένους και στις οικογένειές τους, στους καταστηματάρχες, στους αυτοεργοδοτουμένους, στους επιχειρηματίες. Η νίκη κατά του κορωνοϊού επιβάλλεται να είναι πολυεπίπεδη και πολυμέτωπη: ιατρική, οικονομική, κοινωνική. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

 

Εκπαιδευτικός

Πρώην Πρόεδρος ΠΟΕΔ

 

Related Articles

Back to top button