Με διαφορετική ατζέντα θα πάνε στην πενταμερή

Σε εκκρεμότητα η ημερομηνία επίσκεψης της κ. Λουτ στην Αγκυρα

Μια συμφωνία και αρκετές διαφωνίες φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων της ειδικής εκπροσώπου του Γ.Γ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Ταταρ.

Τα δυο μέρη συμφωνούν στη σύγκληση της άτυπους πενταμερούς διάσκεψης, ωστόσο, για ακόμη μια φορά καταγράφηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα σημαντικό κλειδί στην όλη διαδικασία αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία, κυρίως επί της ουσίας και όχι μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις, έτσι όπως εκφράζονται κατά διαστήματα.

Σε εκκρεμότητα ωστόσο βρίσκεται η ημερομηνία κατά την οποία η κυρία Λουτ θα επισκεφθεί την Άγκυρα αν και αρχικά αυτή είχε τοποθετηθεί γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, μετά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά το οποίο θα συζητηθούν ενδεχόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία.

Πάντως δεν αποκλείεται η κυρία Λουτ μετά τις επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία, να επιστρέψει στην Κύπρο για ακόμη έναν «αναγνωριστικό» γύρο πριν καταθέσει τις τελικές της απόψεις στον Αντόνιο Γκουτέρες ώστε να αποφασίσει αν υπάρχουν ή όχι οι προϋποθέσεις για σύγκλιση πενταμερούς στις αρχές του νέου έτους και στη συνέχεια εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών. Τα μέχρι τώρα δεδομένα ωστόσο παραπέμπουν σε ένα πολύ δύσκολο έργο αφού οι θέσεις των δυο πλευρών δεν έχουν αλλάξει, τουλάχιστον έτσι όπως εκφράζονται το τελευταίο διάστημα.

Σε ότι αφορά την άτυπη συνάντηση 5+1 φαίνεται πως οι συνθήκες να πραγματοποιηθεί είναι πιο εύκολες αφού πλέον αναφέρεται και από επίσημα χείλη πως αυτή δεν θα ασχοληθεί με την ουσία της λύσης του Κυπριακού αλλά θα καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών με τον Γ.Γ να αποφασίζει τη συνέχεια.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αντικρύζει θετικά τη σύγκληση της πενταμερούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επανέλαβε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς  να συμμετάσχει σε μια άτυπη Διάσκεψη που θα καλέσει ο γ.γ. των ΗΕ μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς  για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητα  να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Yπέρ μιας διάσκεψης με τη μορφή 5+1 τάσσεται και ο Ερσίν Τατάρ με τη διαφοροποίηση ότι αυτή θα γίνει για να βρεθεί το έδαφος μιας συμφωνίας, η οποία θα μπορεί να περιέχει δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, για να μπορέσει να αρχίσει μια τέτοια διαπραγματευτική διαδικασία.

Νέα βάση και νέες πραγματικότητες αλλά και λύση 2 κρατών είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε στη κ. Λουτ. Μετέφερε στην απεσταλμένη του ΓΓ, όπως ο ίδιος δήλωσε, πως οι Τουρκοκύπριοι είναι τα θύματα των προηγούμενων διαπραγματευτικών διαδικασιών και ότι οι επικείμενες συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν σε νέα βάση. Ζήτησε επίσης την άρση των εμπάργκο και της απομόνωσης κατά των Τ/κ.

Οι μόνες πραγματικότητες είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και οι όροι εντολής που έχει λάβει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κ.Δ. Νίκου Χριστοδουλίδη.  Θέση την οποία ασπάζεται και η πλειοψηφία  πολιτικών κομμάτων και στις δυο πλευρές.

Ήδη εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπήρξαν αντιδράσεις από τις τοποθετήσεις του κ. Ταταρ με πολιτικούς, όπως  ο αρχηγός του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζάν αλλά και ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι δύο επισημαίνουν πως οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν και εντός των όρων εντολής Γκουτέρες.

Στην ε/κ πλευρά το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το ΑΚΕΛ επίσης υποστηρίζει συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν και με τα ίδια δεδομένα. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Βέβαια την ίδια ώρα κριτική ασκείται και στους κυβερνητικούς χειρισμούς αφού εκτιμάται ότι τα 3,5 χρόνια του διαπραγματευτικού κενού και ενώ στην ηγεσία των Τ /κ βρισκόταν ο κ.Ακιντζί,  αφέθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να είναι ακόμα δυσκολότερη.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε τη Voice of the Island στο Facebook και Twitter 

Related Articles

Back to top button