Δημοκρατία, Βούληση, Ελευθερία… όχι Υποταγή

Της Μαρίας Φράγκου*

Την ίδια ώρα που στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου, κολυμπάμε στα απόνερα της διαπλοκής και της διαφθοράς, την ώρα που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά πως όσο πιο μικρός σε δύναμη είναι ο τελών σε παρανομία θα δικαστεί και θα καταδικαστεί με την αυστηρότερη των ποινών, αλλά ο ισχυρός, όταν παρανομεί, θα γυρίζει πάντα το παιγνίδι υπέρ του… Την ίδια ώρα που οι πολίτες αρκούνται στην φραστική καταδίκη των φαινομένων αυτών και οι όποιες απόπειρες να σηκωθούμε από το καναπέ μας και να διαμαρτυρηθούμε, μετρούν στην καλύτερη των περιπτώσεων 1500 άτομα…

Την ίδια ώρα λοιπόν, που συμβαίνουν αυτά στο κανονικό και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μας, συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, ανοίγουν λεωφόρους και μας δείχνουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν λέω ανοίγουν δρόμους, γιατί αυτούς τους άνοιξαν προ πολλού. Όταν κατά χιλιάδες μαζεύονταν στις πλατείες αξιώνοντας τερματισμό της κηδεμόνευσης από την Άγκυρα, κάποιοι από εμάς δεν ήξεραν καν το πρόσωπο ενός Τουρκοκύπριου και θεωρούσαν – και ακόμη θεωρούν – πως οι συμπατριώτες μας αυτοί είναι φιλοξενούμενοι μας κι εμείς οικοδεσπότες…

Πέραν των τεσσάρων χιλιάδων Τ/κ, λοιπόν, βγήκαν πριν μερικές μέρες στους δρόμους σε μια εκδήλωση κάτω από τον τίτλο  «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης, Ελευθερία όχι Υποταγή». Διαμαρτυρήθηκαν για τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις της Τουρκίας στη θέλησή τους και απαίτησαν «ελευθερία και όχι υποταγή», φώναξαν πως «η Κύπρος είναι κοσμική», αξίωσαν «δημοκρατία για όλους» και διεμήνυσαν πως «ο τελευταίος λόγος στην Κύπρο ανήκει στους Κύπριους». Κάλεσαν, τέλος,  την Άγκυρα να πάρει τα χέρια της από πάνω τους.

Οι χιλιάδες των συμπατριωτών μας Τ/κ  που βγήκαν στους δρόμους αλλά και τόσοι άλλοι που νοερά ήταν εκεί, διατράνωσαν τη πίστη τους πως δεν θα τους νικήσει ο φόβος, δεν θα φιμωθούν και δεν θα ανεχθούν να διαφεντεύει τη τύχη τους η Μεγάλη Πύλη.

Οι Τ/κ δεν εχθρεύονται την Τουρκία ούτε αμφισβητούν τη σχέση τους με τον τουρκικό λαό. Δεν ανέχονται όμως παρεμβάσεις, εκφοβισμούς και εκβιασμούς, όπως έγινε, για παράδειγμα, πρόσφατα με την ανάδειξη ηγέτη τους και απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι να κτίσουν το μέλλον τους.

Οι Τ/κ υπερασπίζονται και περιφρουρούν την ύπαρξη τους. Και οφείλουμε οι Ε/κ να το καταλάβουμε καλά αυτό. Και έτσι να βαδίσουμε το δρόμο προς τη λύση και την επανένωση. Οι Τ/κ είναι πολίτες αυτού του κράτους και σε καμιά περίπτωση, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ή φιλοξενούμενοι των Ε/κ.

Ας βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο. Το δρόμο της τόλμης και της αποφασιστικότητας. Ας συναντηθούμε Ε/κ και Τ/κ στο κοινό μετερίζι που θα καταστήσει την Κύπρο μας χώρα ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης, πατρίδα που θα υπερασπίζεται και θα εγγυάται τα συμφέροντα του λαού της, μακριά από έξωθεν παρεμβάσεις και φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και κάλυψης ημετέρων.

Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί – Kıbrıs’ta barış engellenemez

 

  • Δημοσιογράφος

Related Articles

Back to top button