Να γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε, για την ΠΟΕΔ που μας αξίζει!

Πλησιάζει η επόμενη μέρα για την ΠΟΕΔ. Η μέρα που το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η νέα ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τόσο τα συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία έχουν ενταθεί και αυξηθεί με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όσο και τα μεγάλα, ανοικτά ζητήματα του κλάδου. Η επόμενη μέρα, που, παρά τις διαφορές μας ,τις διαφωνίες μας ,τις διαφορετικές μας απόψεις και προσεγγίσεις, πρέπει να μας βρει ενωμένους και πανέτοιμους για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ΠΟΕΔ αντάξια του κύρους και της αξιοπρέπειας των μελών της.

Μέσα από αυτή την προεκλογική περίοδο, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών έχει καταθέσει τις εισηγήσεις και προτάσεις της, έχει προσπαθήσει να διεξάγει ένα προεκλογικό αγώνα σε αυτή ακριβώς τη βάση, των θέσεων και των προτάσεων, και να αναδείξει τη σταθερότητα και τις αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία δράσης της Κίνησης εδώ και δεκαετίες.

Αποφύγαμε τις έντονες αντιπαραθέσεις, τους μηδενισμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, τις αυτοπροβολές και τους παραγοντισμούς, ακριβώς γιατί θέλαμε και επιδιώκαμε οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες να τοποθετηθούν για τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, πρώτιστα βάσει των θέσεων, αρχών και των δράσεων μας και κατά δεύτερο, βάσει των προσωπικοτήτων που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτιά μας. Είναι δεδομένο πως αξιόλογες/οι και ικανές/οι συναδέλφισσες/οι υπάρχουν σε όλες ανεξαιρέτως τις κινήσεις. Εκεί όμως που πραγματικά θεωρούμε ότι υπάρχει διαφορά είναι σε θέσεις αρχής, φιλοσοφίας της εκπαίδευσης αλλά και σταθερότητας, ειδικότερα στον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου.

Συνθήματα, υποσχέσεις και λόγια ακούμε από πολλούς, εκείνο όμως που προκαθορίζει και τη συμπεριφορά της κάθε κίνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ είναι η σύνδεση αυτών των θέσεων με την πολιτική τους συμπεριφορά τα προηγούμενα χρόνια ή τις προηγούμενες φορές που υπήρξε έντονη ανάγκη να τοποθετηθούν. Πολιτικό κριτήριο έχουμε όλοι και με αυτό μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να προβλέψουμε πως θα κινηθεί η κάθε εκπαιδευτική παράταξη σε κρίσιμες στιγμές, αλλά και να εκτιμήσουμε και τον τρόπο αντίδρασής τους. Ο καθένας μας θα βάλει τα δικά του κριτήρια μπροστά, θα κρίνει τη στάση και θέσεις των παρατάξεων και θα τοποθετηθεί στην κάλπη ψηφίζοντας με συνείδηση.

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου δεν ψηφίζουμε ούτε για προεδρικές ούτε για βουλευτικές εκλογές. Ψηφίζουμε για την ΠΟΕΔ που θέλουμε την επόμενη τριετία και για τους ανθρώπους που επιθυμούμε να μας εκπροσωπούν. Ψηφίζουμε για το δικό μας σπίτι για τη δική μας διδασκαλική οικογένεια, για την ΠΟΕΔ που μας αξίζει.

Ο διδασκαλικός κόσμος γνωρίζει ότι αν μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει την Προοδευτική είναι αυτή της διεκδίκησης. Με το κεφάλι ψηλά αντικρίζουμε τους/τις συναδέλφους/ισσες και νιώθουμε δικαιωμένοι για την «εμμονή» και την «επιμονή» μας σε αρχές και θέσεις καθώς και τη φιλοσοφία που διέπει τη δράση της κίνησης. Την τελευταία δεκαετία, υποστηρίξαμε έντονα την ανάγκη για δυναμικές αντιδράσεις….όταν γίνονταν οι αποκοπές μισθών το 2011, όταν απολύθηκαν συνάδελφοι μας το 2013, όταν ψηφίστηκε

το Νέο Σχέδιο Διορισμών στην Εκπαίδευση το 2015 και οδηγηθήκαμε σε νέες απολύσεις, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να καταργήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να πλήξει το δημόσιο σχολείο το 2018…. Κάποιες από όλες αυτές τις φορές βρήκαμε συμπαραστάτες και οι διεκδικήσεις προχώρησαν… κάποιες όχι…

Οι ξεκάθαρες θέσεις της Προοδευτικής είναι καταγεγραμμένες μέσα από τους αγώνες για επανένωση της πατρίδας μας, την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την αξιολόγηση του μαθητή βασισμένη σε παιδοκεντρικά κριτήρια… Η Προοδευτική ξεχωρίζει για την πολιτιστική αλλά και την κοινωνική της δράση, για την δράση της για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, καθώς και για την ανάπτυξη της συναδελφικής αλληλεγγύης, η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από την καθημερινή επικοινωνία, στήριξη και επαφή με τους/τις συνάδελφους εκπαιδευτικούς.

Η 24η Σεπτεμβρίου δεν είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας για να βγει νικητής ή ηττημένος, για να αναδείξουμε τον πρώτο και τον τελευταίο, για να απαντήσουμε σε διλήμματα νίκης ή ήττας. Η 24η Σεπτεμβρίου είναι η μέρα που θα καθορίσουμε με τη δυνατή μας ψήφο την ΠΟΕΔ της επόμενης τριετίας. Είναι η μέρα που μαζί με τα άτομα που θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπούν, θα αποφασίσουμε και τον τρόπο που θέλουμε να αντιδρά η Οργάνωσή μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τοποθετείται στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του κλάδου. Είναι η μέρα που θα γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε….

Με καθαρό και ειλικρινές βλέμμα λοιπόν, κοιτάζουμε τον κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα στα μάτια και ζητούμε την στήριξή του για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατοί να στηρίζουμε με τη σειρά μας τον κλάδο. Υπόσχεση και δέσμευσή μας, ότι θα επιστρέψουμε πίσω τη δυνατή σας ψήφο, μέσα από σκληρή και αδιάκοπή δουλειά στα σώματα της ΠΟΕΔ. 24 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε Προοδευτική, για την ΠΟΕΔ που μας αξίζει… γινόμαστε εμείς αυτό που περιμένουμε.

Απόστολος Σκουρουπάτης

Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Μέλος Κεντρικής Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Related Articles

Back to top button